icon

Slobodná mamička v Rakúsku

tinkatt87
7. feb 2015

Dobry den zienky, prosim vas ak by ste mala niektora skusenost so situaciou ako mam ja tak prosim o kazdu radu. Som slobodna mamicka zijuca v rakusku mam jedno dieta s priatelom zijeme oddelene on pracuje a zije na slovenku a ja v rakusku. Tu som pocas a aj pred otehotnenim pracovala teraz som na materskej, mala ma uz pol roka a byvame spolu s bratmi na jednom dome, najom je nielenze velky ale chcem s malickou uz mat sukromie, pocula som ze slobodnym mamickam stat prispieva na najom, viete mi poradit ako to funguje? Musim mesto poziadat o byt alebo ako? Dostala by som ten prispevok aj ke mi na Krankenkasse schvalili ako alleinerziehender este ku KBG 6e na den?

myvettka
•
1. feb 2016

@tinkatt87 dobrý den jak jste si vyřídila na kk alleinerziehender? jsem také nastávající svobodná matka, pracuji v AT už teda momentálně uvolněná ze zaměstnání(freistellung) a budu bydlet a živit malou sama, ale v ČR. Myslíte, že mám taktéž nárok?

tinkatt87
autor
•
2. feb 2016

dobry den, no neviem ja som musela zit v rakusku aby som mala narok, vsetko som musela absolvovat tu ci prehliadky a hlavne tu byt prihlasena s malou na hauptwohnsitz a mat zlte papiere ako aj pre mna tak aj pre malu z bezirkshauptmanschaftu....
vy chcete zit s malou v cechach?myslim ze jednoduchcie by ste to mala v rakusku stat slobodnym mamickam dost pomaha ci uz prispevky na dieta a byvanie neviem ako je to v cechach,
ale po novom mate narok aj na dobru matersku aj v cechach ked ste pred tym bola zamestnana v rakusku

myvettka
•
2. feb 2016

@tinkatt87 dobrý den, prozatím mám gynekologa a porod také planuji v AT, ale bydliště měnit nemůžu, mam zde dům i s hypotékou a teď v těhotenství mi to moc nepomůže se někam stehovat a do prace to potom taky nemám daleko po rodicovske. Jsem uvedena jako Pendler a to má taktéž své výhody. Takže žít budeme v Čechách i kvůli moji rodině a případně pomocí. V Čechách nemam dle úřadu nárok na nic, pokud můj střet zájmů a veškeré ekonomie zůstává v AT. Takže i WG a KBG a FB budu řešit v AT. Co mi poradíte? Mam se někde na to poptat?

tinkatt87
autor
•
3. feb 2016

a vy ste pracovala asi ako operka vsak?

myvettka
•
3. feb 2016

Nee jako operka nee, byla jsem normálně zaměstnaná a odjížděla jsem každý den do práce. Je v tom nějaký rozdíl?
@tinkatt87

tinkatt87
autor
•
3. feb 2016

No rozdiel v tom asi aj je ja som tiez bola zamestnana, a aby som mala narok na matersku z rakuska tak vsetke prehliadky som musela absolvovat tu v rakusku ci moje ked som bola tehotna a aj malej povinne vysetrenia a ockovania, a aby som mala narok na poistenie som musela mat tie zlte papiere z cudzineckej. takze aj hlavny pobyt. a v tomto ked chcete zit v cechach a dostavat peniaze z rakuska tak tiez asi

tinkatt87
autor
•
3. feb 2016

neviem ako ale viem ze opatrovatelky co dochadzaju domov, tak vysetrenia deti absolvuju normalne na sk s tym kde pred tym pracovali maju nahlaseny pobyt a ziju na sk a dostavaju peniaze z rakuska a to bude lespie ked sa tam popytate ak ste na fb tak sa pridajte do skupiny ako si vybavim wochengeld a matersku v rakusku a tam vam zienky poradia a ak nie tak staci napisat a pozistujem

myvettka
•
5. feb 2016

@tinkatt87 ja momentálně v těhotenství navštěvují dr.v rakousku takže povinné návštěvy a MKP budu mít v AT splněny samozřejmě i porod a následně návštěvy doktora s malou planuji v AT. Pojištěna jsem stále v AT a můj pracovní poměr bude i nadále pokračovat jako karenzurlaub. Takzee nevím co by ještě po mně chtěli, možná si ještě zvládnu udělat daňové přiznání za rok 2014, aby vše bylo v pořádku i na Finanzamt. Stránku jsem na fa našla, ale nelze se mi do skupiny přidat. Tak pokud byste mi něco pozjistovala, byla bych Vam vděčná.

tinkatt87
autor
•
5. feb 2016

no viem ze po wochengeld som musela dolozit vela papierov tykajuc sa aj otca a hlavne ak budete zit s malou v cechach a budete navstevovat lekara v at tak nieje problem, len jedniducho musite mat trvaly aj v rakusku aj ked tam zit nebudete.. AK Vas teda nechaju aj nadalej prihlasenu v at a zit budete v cechach tak nieje problem aby ste dostavali prispevok na dieta a rodinne pridavky z at, len mne ako slobodnej mamicke trvalo dost dlho az 9mesiacov kym som dostala prvy prispevok na dieta a dovtedy sme boli s malou bez poistenia.. bolo to trosku obtiaznejsie no ale zvladli sme to a vy potom planujete po skonceni materkej sa vratit do at, este by sa zislo vediet pod aku tgkk spadate?

myvettka
•
5. feb 2016

@tinkatt87 a vy jste byla zaměstnaná nebo jak? Já patřím pod nökk a vše vyrizuju v Mistelbachu přímo, jelikož tam jsem i zamestnana.

tinkatt87
autor
•
6. feb 2016

Ano zamestnaná som bola, ked pôjdete na materskú tak zamestnávatel vam musi potvrdiť karenz ako dlho vam bude trvať

myvettka
•
6. feb 2016

To je až po porode? Nebo ještě před?

victory2711
•
12. mar 2016

Baby pekna debatka ale odpoved na tu otazku som nenasla Na tieto otazky kto ma narok na pridavky a karenz vam odpovedia na krankenkasse 🙂
Ale! Odpoved na to, ako sa dopracujeme- cez koho, za akych podmienok, kde atd..ku pomoci financ.alebo prispevku na byvanie pre slobodne mamicky..za akekolvek info budem vdacna 🙂 🙂 🙂