Môžem byť počas slovenskej materskej dovolenky fyzicky v Rakúsku?

dada_111
6. jún 2020

Dobry den, vedeli by ste mi poradit vid nizsie? bola by som vdacna..

Mozem byt pocas SK materskej dovolenky (ziatial byvam a pracujem na SK), fyzicky v Rakusku kde zije a pracuje priatel?

Ako ak by som potrebovala ist v Rakusku k lekarovi pocas materskej? Citala som ze priatel ma moze poistit pod neho, no nie je mozne mat zdravot/soc.poistenie v dvoch krajinach. Treba teda pocas materskej ukoncit prac. pomer u SK zamestnavatela a odvtedy byt zdrav.poistena v Rakusku (ci to s tym nesuvisi)?

Ak trvale bydlisko mi ostane SK, mozem navstevovat vseobecnych lekarov aj tu?

Ak by sa dieta narodilo na Slovensku, no potom by som uz ostala v AT s priatelom, rodinne pridavky a rodicovsky prispevok mi budu vyplacane z Rakuska? Ci by to bolo vyplacane priatelovi kedze som v Rakusku predtym nerobila?

googlila som ale stracam sa v tom...
vdaka vopred!

kiki68
6. jún 2020

@dada_111 fuha jedine ze by sa to natiahlo cez urady do Rakuska nejako. Lenze pozor tu je iny System vyplacania materskej. Trvaly po tt am chces nieco poberat tu a prehodit zo Sk mat musis. A myslim ze pripoistit na seba Ta moze manzel. Nie som si ista , ze ci staci trvaly pobyt v jednej domacnosti na magistrate. Co sa tyka poistovne tam by si potom pred porodom dolozila matersku knizku. A po narodeni to uz nejako dalej natiahnut cez urady. Tam uz to cez poistovnu nejde. A viem, ze s e-card sa da urcite chodit k lekarovi v Rakusku.

dada_111
autor
6. jún 2020

@kiki68 Dakujem za odpoved, ale vobec som nepochopila, co sa ma natiahnut cez urady do Rakuska? a co ak chcem poberat a prehodit z SK? asi som polozila vela otazok a neviem k akym boli odpovede.. 🙂
V podstate mi slo o to, aky je najjednoduchsi proces ak by som pocas materskej (vyplacanej z SK) chcela byt s priatelom v Rakusku a potrebovala povedzme urgentne k rakuskemu lekarovi. Ako zeny riesia lekarov ked sa tehotne zo Slovenska presunu do Rakuska?

A ak by som po porode ostala v rakusku s priatelom, ci by mi rod.pridavky a rodicovske vyplacalo rakusko?

komir63
6. jún 2020

Pracuješ na Slovensku, porodíš na Slovensku a potom sa presťahuješ aj s dieťaťom za priateľom do Rakúska. Dobre som tomu rozumiem? Tam si nič. Nepoistená, neodvádzajúca odvody a podobne...Lekára si zaplatíš "na plné pecky" ako sa hovorí, alebo odcestuješ naspäť a doma, kde funguješ v sociálnom a zdravotnom systéme budeš ošetrená ty, alebo tvoje dieťa. Keby to malo byť tak, ako uvažuješ, tak by si mohla sadnúť do lietadla a vystúpiť napríklad v Argentíne a tam čakať, že sa o teba postarajú.

dada_111
autor
6. jún 2020

@komir63 Mne je jasne ze pokial neplatim zdravotne a socialne odvody, tak nemam narok na zdravot. starostlivost. Citala som, ze je mozne, aby zena bola zdr.a soc.poistena pod manzelom (aj priatelom v mojom pripade snad?). A ked je poistena pod nim, tak by uz narok na zdr. starostlivost mala mat.

Avsak ak by som chcela ist nasledne na SK k lekarovi, tak uz len na cash ci aj na poistovnu? zdravotne poistenie je mozne ak mam spravne info, len v jednej krajine..

avsak v prispevku kt. som pred casom citala - dotycna pracujuca v rakusku spominala,ze ma narok ist ako k rakuskemu lekarovi tak aj k slovenskemu. a rakuska poistovna to slovenskej dodatocne vyuctovala. (pricom odvody tiez platila len v jednom state-AT, trv. bydlisko mala myslim na SK). z toho mi vyplyvalo, ze pokial by som bola pod priatelom zdr. a soc.poistena v AT, je situacia rovnaka ci nie? avsak nie som si tym ista, preto sa pytam..

a tie rodinne pridavky a rodicovsky by som mala vyplacane z AT? pokial priatel zije a robi v rakusku a ja by som sa tam presunula tiez?

ak sa pytam nejaku blbost tak sorry, ale pokial by som poznala odpovede tak sem nepisem 🙂

komir63
6. jún 2020

Neviem, či na jednu osobu môže byť poistená aj druhá. Naozaj. Ale príde mi to veľmi nepravdepodobné.

kiki68
6. jún 2020

@dada_111 pozri mozes k sukromnemu lekarovi a zaplatis to. Ja hoci tu mam poistovnu platim 140 eur za kazdu poradnu u sukromneho lekara. Je to moja volba. Pripoistit sa mozes na manzela, ale nesmies byt v pracovnom pomere na Sk. Ten musi zakniknut. A dieta ak chces nieco poberat by malo at idealne trvaly pobyt v Rakusku v domacnosti kde byvas s priatelom. Nie som v tomto odbornik, ale takto to myslim ma byt , kedze rodny list a meldenzettel Sa musia zaniest na urad so ziadostou o matersku. Hlavne materska je tu max okolo dvoch rokov. Su tam rozne modely. Ale priatel am v at robi moze poziadat o urcite prispevky. Dokonca moze on nastupit min na 3 mes na matersku. Trosku neviem ze co s tym celym planujete, podla toho by som sa zariadila

altair
6. jún 2020

Skus pozriet, ake pravidla platia pre formular E106. Fungovala som opacne, v zahranici praca a odvody, ale skrz tento formular som bola osetrovana v pripade potreby na SVK a poistovne si to uhradzali medzi sebou.

sisimonka21
6. jún 2020

Ja sa rovnako budem stahovat za manzelom do Nemecka pocas svojej materskej. A vo VSZP mi povedali ze si mam poziadat o formular E106. K nemu budem musiet dolozit potvrdenie o prechodnom pobyte Nemecku (oficialne z uradu). Potom s tymto formularom ma zaregistruju v nemeckej zdravotke. A budem mat narok na zdravotne poistenie v plnom rozsahu aj na svk aj v Nemecku. Mozem ti preposlat tlaciva, co mi zaslali k tomu z VSZP ak mas rovnaku poistovnu..

lula313
6. jún 2020

@dada_111 citala som komenty len zbežne, ale boli zle. Vyplacacom materskej bude sk sociálna poisťovňa, ti ani nebudu vediet, že kde si a je im to aj jedno. V rakusku na matersku nárok nemas, nepracovala si tam. Najlepšie je pre teba, aby si si v AT nahlásila vedľajší, alebo hlavný pobyt na obecnom úrade. Potom s meldezettelom pôjdeš na SK poisťovňu, ti ti vystavia S1 formulár a vybavis si v AT poistovni e-card(vyzerá to ako preukaz poistenia). Na ňu mozes chodit k rakúskym lekárom a sk poisťovňa bude rakúskej preplácať všetky lekárske úkony, vrátane porodu(ak máš možnosť, určite rod v AT) a na SK budeš normálne tiež chodit k lekárom. Nezabudni do 4 mesiacov ist na cudzinecku políciu sa zahlásiť od vystavenia meldezettelu, aby si nedostala pokutu.

maciatkolulu
7. jún 2020

@komir63 áno, si predstav, ze v rakúsku môže byť manželka a aj deti pripoistenie na manžela, nemusí byť na ams ani nikde, môže sedieť doma a je poistená. Áno aj na druhú osobu akou je manžel.

sisimonka21
7. jún 2020

@dada111 @lula313 Formular E106 je vlastne S1.

haileybaileys
7. jún 2020

na pausalne KBG ma narok kazda zena zijuca v Rakusku. Musis tu byt prihlasena a zit tu, takisto aj dieta a chodit na Mukipass kontroly (tehu knizka). uz neviem ako je to ked si pracovala na sk, ale toreticky by to malo byt mozne. najlepsie si zavolat do wgkk. a pripoistit sa mozes. ked som bola na info evente tak tam bola jedna dlhodobo nezamestana a mala na vsetko narok. skus sa spytat v skupine na fb slovaci v at, mozno mal niekto rovnaku situaciu

maciatkolulu
7. jún 2020

@komir63 vieš čomu nerozumiem? Načo reagujes, keď nevieš. V Argentíne naozaj netuším ako majú nastavený systém a preto sa nevyjadrujem😂ale v rakúsku sa manželka môže pripoistiť aj keď je "nič", pokiaľ tam manžel pracuje, rovnako aj dieťa, rovnako bude mať nárok na prídavky. Samozrejme, keď budu mat spoločne bydlisko, takže tak

mogaa
7. jún 2020

@dada_111 to čo ti kočky píšu sa týka manžela, ty píšeš o priateľovi.....rovnako ak ťa manžel poistí na seba (čiže budeš mať rakúske poistenie)na Slovensku ťa nemusí každý lekár(hlavne špecialista)ošetriť.....

retatka
7. jún 2020

@mogaa Tak ona píše priateľ ! a nie manžel ,to je rozdiel.
@maciatkolulu

mogaa
7. jún 2020

@retatka prečítaj si príspevok nad tvojim - tam som napísala" to čo ti kočky píšu sa týka manžela, ty píšeš o priateľovi"

retatka
7. jún 2020

@mogaa Áno ja som ti dala za pravdu ,tiež má to napadlo čo si napísala,je to len priateľ ...a preto som tam označila aj druhu kocku ktorá píše čo sa týka manželov ,no @dada111 žiada radu vo vztahu k priateľovi a nie k manželovi .

maciatkolulu
7. jún 2020

@retatka tak si musia ibehat rakúske úrady, minimálne dieťa bude môcť byť určite pripoistene

retatka
7. jún 2020

@maciatkolulu Dieťa určite môže byt pripoistené,no priateľka určite nie .

haileybaileys
7. jún 2020

@retatka aj priatelka moze byt pripoistena!!!

maciatkolulu
7. jún 2020

@retatka to už neviem, lebo som manzelka😂

dada_111
autor
7. jún 2020

@lula313 dakujem za info. aj ostatnym babam co sa zapojili. ak by som absolvovala co si napisala, znamena to ze nemusim byt pripoistena na priatela a ma to ten isty efekt na poskytnutie zdr. starostlivosti? lebo ano, jedna sa o priatela nie manzela. a neviem teda ci to poistenie moze byt len pod manzela ako rod.prislusnika...

dada_111
autor
7. jún 2020

@sisimonka21 ano mam tiez VSZP. zatial to este nie je pre mna aktualne ale kludne posli tlaciva, aspon budem vediet 🙂 dik

xyz1234
10. jún 2020

@dada_111 ahoj, ja aktualne riesim nieco podobne. priatel je rakusan a ja slovenka. som tehotna a riesime co dalej. tiez pracujem na slovensku a teda matersku som chcela na slovensku. ale kedze sa planujeme stahovat do rakuska tak zistujeme co a ako s poistenim keby ma porod chytil tam. a uprimne vobec som necakala ze to bude take komplikovane :( pravdepodobne najschodnejsia moznost je uzavriet oficialne partnerstvo a mat tam trvaly pobyt. tym padom som cez neho poistena a bude aj babo. horsie je ze tym padom nemozem zrejme poberat matersku zo slovenska kvoli trvalemu pobytu. ale uprimne ja sa v tom celkom stracam :( ked budes mat viac info budem happy ked mi das vediet.

dada_111
autor
11. jún 2020

@xyz1234 ahoj, ja este nie som tehotna, len si predbezne zistujem co a ako, aby som potom aspon trocha vedela.. 🙂 ale situacia by bola uplne taka ako pises. takze budem mozno zistovat neskor ja od teba.. :D a ano, ofic.zvazok robi asi kazde vybavovanie jednoduchsim. k tej materskej - z toho co som sa dozvedela a si precitala chapem - ze SK matersku mozes poberat ci si na SK alebo v AT, pokial si splnila podmienky na poberanie SK materskej. avsak rodicovsky prispevok z AT (kt. ti daju len ak mas schvalene prv rodinne pridavky), je uz viazany na pobyt teba a dietata. ktory by si mala v AT ty, dieta aj priatel. no i pokial by si bola s dietatom na SK, kedze otec pracuje v AT, tak by si mohla ziadat o dorovnanie sumy. prosim opravte ma pokial sa mylim

xyz1234
12. jún 2020

@dada_111 dakujem moc 🙂 s rodicovskym si myslis ze to bude rovnako ako s materskou? rada by som zostala nezavisla na svojich peniazoch :D

mataaf
5. máj 2021

@dada_111 @xyz1234 Zdravim, mozem vediet ako a ci ste to nakoniec riesili? ja uz som pred porodom- rodit budem na Slovensku, manzel bude pracovat v Rakusku, stahovat sa tam budem teda po porode s tym ze budem poberat tu sk matersku. Uz vime ze sa mam prihlasit do 3 dni, a potom nieco do 3-4 mesiacov, co sa dietata tyka je to tak isto po tom co sa tam nastahujeme? A mozme sa tym padom teda pripoistit na manzela. Alebo to poriesim cez ten formula e106 hej? Ked som zila v cesku mala som to tak tiez, este sa chcem opytat ohladom nejakeho kurzu nemciny muz spominal ze je nejaka moznost zdarma ale nic som k tomu nenasla. Dakujem vopred za odpoved 🙂

xyz1234
5. máj 2021

@mataaf ahoj, ja som rodila v rakusku. Predtym som si tam dala druhu adresu a ziskala povolenie na pobyt od cudzineckej. Priatel je rakusan cize aj maly je rakusan a domov mi prisiel papier ze mi boli priznane rakuske pridavky. Matersku som riesila na slovensku. Ten jednorazovy som si neziadala lebo zijeme v rakusku a tam sa riesi kde mas centrum zaujmov. Akurat riesim rakusky rodicak ale este furt dokladujem papiere. Preten som si musela nahlasit trvaly pobyt v rakusku. Bolo to velmi tazke sa v tom vyznat takze rada pomozem aby si sa s tym netrapila ako ja. Pekny vecer a drzim palce

xyz1234
5. máj 2021

@mataaf este co sq tyka poistenia. Ja som tu rodila cez doveru, formular s1 (e106), poistovne si to medzi sebou vyriesia. Ten mi plati do konca materskej. Ak dostanem rakusky rodicak tak som automaticky poistena v rakusku. Ked budem vediet viac mozem sa ozvat.