icon

Slovenský pozemkový fond

2. mar 2021

Zdravím všetkých, prosím, prosím, nemáte niekoho známeho alebo nerobíte priamo na slov. pozemkovom fonde? Poviem rovno, že mi ide o čas... 15-dňová zákonná lehota... ďakujem za pomoc

karimo123
13. apr 2022

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako je to s výmenou pozemkov so slovenským pozemkovým fondom. Cez pozemok, ktorý je v podielovom spoluvlastníctve vedie časť bývalého mlynského potoka, teraz už len suché travnaté miesto o ktoré sa starám a udržujem, zveľaďujem. Inak by zarástlo a prerástlo do našich pozemkov. Tento bývalý mlynský potok je teraz v správe SPF. Rada by som ho vymenila za iný pozemok v podielovom spoluvlastníctve, ktorý je na LV def. ako " oststatná plocha" a ktorý tvorí celok trávnatého porastu a lesného porastu. Poprípade by som prejavila ochotu pozemok " bývalý mlynský potok" aj odkúpiť.

bebaa17
14. apr 2022

@maruska987 naozaj? Tak to ste ma potesili 😀 ze to nebude dalsich 5 rokov 🤣 ano pani mi povedala ze nam to do dvoch mesiacov napise ale bohuzial je z toho 8 a nikto nic..

bebaa17
14. apr 2022

@nelca0510 je to hrozne..

bebaa17
14. apr 2022

@maruska987 chcela by som sa este spytat pomohlo by nam keby som napisala njaku slusnu ziadost? Ci to ma njaky vyznam? Nam kvoli tomu zastavili uzemne konanie...cize vsetko odznova ked sa vyjdaria..

maruska987
14. apr 2022

@karimo123 Dobrý deň,
na základe nového pokynu sa zámeny nerobia... a ešte je otázne aký druh pozemku je v registri "C" , či to vôbec patrí do správy SPF...údaje na liste vlastníctva sú záväzné dokiaľ sa nepreukáže opak, takže v konečnom dôsledku to ani nemusí do správy SPF patriť

maruska987
14. apr 2022

@bebaa17 môžte to skúsiť, určite ak ich budete neustále bombardovať tak by Vám to mohli urobiť rýchlejšie

bebaa17
14. apr 2022

@maruska987 dakujem 🙂

karimo123
15. apr 2022

@maruska987
Ďakujem veľmi pekne za Vašu podnetnu reakciu. Ten mlynský potok je evidovaný na LV č.388 Parcely registra "E" ako vodné plochy. Pozemok, ktorý som plánovala zameniť (ale už to teda nie je aktuálne) je tiež na LV parcely registra "E" . Môj dedko bol mlynár a mal vodné právo, myslíte si že by bola možnosť na základe tohto vodného práva zakúpiť časť mlynského potoka? Alebo iným spôsobom ho urobiť súčasťou nášho vlastníctva?(Chystám sa rozdeliť podielové spoluvlastníctvo a ten potok, presnejšie jeho časť priamo prechádza pozemkom,

maruska987
15. apr 2022

@karimo123 Vaša záležitosť si vyžaduje viac času na zodpovedanie Vašich otázok, bohužiaľ pre túto diskusiu nemám viac priestoru, snažím sa tu poradiť ak to nevyzaduje naštudovanie veci

michaelammm111
3. máj 2022

Dobrý deň @maruska987,
Chcela by som sa spýtať či by ste mi vedeli poradiť v nasledujúcej situácii -
Vlastníme pozemok na ktorom plánujeme výstavbu rodinného domu. Medzi našim pozemkom a pozemkom nášho suseda kde už stojí dom je voľna 1 parcela o výmere 502m2. Na tejto parcele boli 4 majitelia, 1 z nich zastupuje pozemkový fond, je to maloletá osoba a ďalším z vlastníkov sme my. No prednedávnom sme sa dozvedeli že jeden pán odkúpil od zvyšných 2 osôb podiel na tomto pozemku čo znamená že už sme zostali majiteľmi pozemku iba my, ten pán a SPF. Chcem sa spýtať či je možné že by SPF pristúpil na našu žiadosť na odpredaj podielu od tej maloletej osoby alebo je možné že povolí odpredaj podielu tomu pánovi? Alebo nakoniec ani jeden z nás nemá nárok na odpredaj toho zvyšného podielu? Ďakujem za odpoveď.

maruska987
3. máj 2022

@michaelammm111 dobrý deň, SPF to neodpreda nikomu z Vás, je potrebné vysporiadať celý pozemok, ako na to, to záleží od konkrétneho pozemku a konkrétnych okolností, a to sa dá urobiť až na základe individuálneho posúdenia prípadu

michaelammm111
3. máj 2022

Ďakujem veľmi pekne. @maruska987
Ešte by som sa Vás chcela spýtať, k nášmu pozemku vedu 2 cesty, jedna je vo vlastníctve Obce a menšiu časť druhej cesty vlastní jedna osoba + pozemkový fond. Momentálne plánuje obec rekonštruovať obidve tieto cesty ale teda viac využívaná je práve tá druhá ktorej časť vlastní aj pozemkový fond. Chcem sa spýtať či je možné že by SPF pristúpil na žiadosť druhého spoluvlastníka o odkúpenie tejto parcely? Už rozmýšľame nad všetkými možnými scenármi nakoľko nevieme čo máme od tohto človeka čakať a vo veľkom skupuje v tejto oblasti pozemky..myslím že obec by mu určite v svojom stanovisku takúto žiadosť zamietla ale človek nikdy nevie..

lienkasta
17. máj 2022

@maruska987 dobrý deň,môžem aj ja poprosiť o radu? Pred 3 rokmi sme kúpili dom v radovke. Časť záhrady, ktorá patrí SPF, je oplotenia, v dlhodobom užívaní už predchádzajúcimi majiteľmi by sme chceli odkúpiť. susedia z jednej strany radovky pozemok odkúpili už pri výstavbe domu. Susedia z druhej strany zatiaľ nie. Pozemok cca 100m2 je oplotený, rastu tam ovocné stromy. Poraďte prosím ako s nimi pohnúť. Už sme z nich zúfalí. Posledný list som písala 12/21, doteraz bez odpovede.dakujem

maruska987
17. máj 2022

@lienkasta

Dobrý deň,

bohužiaľ bez zistenia konkrétnej situácie na katastrálnej mape a liste vlastníctva nie je možné Vám poradiť. Pekný deň.

lienkasta
18. máj 2022

@maruska987
Dobrý deň, ide o parcelu registra C 1387/19, LV 966, 123m2, okres Žilina kataster Bytčica. Pozemok je oplotený, bez sieti, je to Koncová časť záhrady. Ďakujem za odpoved

maruska987
19. máj 2022

@lienkasta

Dobrý deň, na SPF sa čaká aj 5 rokov kým Vám odpíšu... predtým sa dalo odkúpiť na nevyužiteľnosť takýto pozemok...avšak podľa nového pokynu od marca 2022 na nevyužiteľnosť predávajú len do 100 m2....toto má 123 m2, podľa mňa by sa Vaša žiadosť mala posudzovať podľa starého pokynu, takže musíte byť trpezlivý samozrejme žiadosť musí obsahovať určité náležitosti a prílohy, takže neviem, či v tomto smere to máte v poriadku...ak nie obrátte sa na skúseného právnika v tejto oblasti

lienkasta
20. máj 2022

@maruska987
@maruska987 Dobrý deň,
s pozemkovým fondom so píšeme už 3 roky. Všetku dokumentáciu vrátane fotodokumentácie uz majú. Teraz sa pol roka neunuvali odpovedať, tak im muž písal. Odpoveď, že máme čakať. Podľa mňa toto nie je normálne. Myslíte, že právnik s tým pohne?
@maruska987

maruska987
20. máj 2022

@lienkasta nie právnik Vám len napíše dobrú žiadosť so všetkými náležitosťami ale rýchlejšie vybavenie veci Vám nevybaví, nie je to normálne ale na SPF už to takto chodí...

deyna
2. jan 2023

@maruska987 vedeli by ste mi poradit? Uz máme v prenajme pozemok spf. Je mozne ho oplotit?....oddelit od suseda ktory uz v minulosti tomuto pozemku uškodil-spf to riesilo. Ak mame pozemok uchranit ako je to aj v zmluve,bude plot nutny. Treba ziadat spf alebo staci riesit len ohlasku na danom stavebnom urade?

lukaskap
26. jan 2023

@maruska987 zdravicko vedeli vy ste mi pomoct s par otazockami?

lapalma_x
8. mar 2023

@maruska987 dobry den môžem vám napísať správu? Ak by ste si našli čas poradiť mi 🙂

lienkasta
9. mar 2023

@deyna dobrý deň, chcem sa opýtať. Prečo ste vzali pozemok od SPF do prenájmu? My sa snažíme 4 roky pozemok od SPF odkúpiť, ale dali nám len možnosť prenájmu. Čo manžel rázne odmietol.

lienkasta
9. mar 2023

@maruska987 dobrý deň, a čo bolo v starom pokyne? Dalo sa odkúpiť aj viac ako 100 M2?

maruska987
12. mar 2023

@lukaskap áno napíšte mi správu

maruska987
12. mar 2023

@lapalma_x áno

maruska987
12. mar 2023

@lienkasta áno na nevyužiteľnosť sa predtým dalo tuším do 300 m2

maruska987
12. mar 2023

@deyna neviem, podľa mňa kľudne si ho môžte oplotiť pletivom

ivanazib
3. aug 2023

@maruska987 dobrý deň, potrebujeme zriadiť vecne bremeno ze sme cez cestu ktorá patrí SPF ťahali inzinierske siete. Poradite mi ako mam začať?Ďakujem

lienkasta
3. aug 2023

@maruska987 a teraz sa to nejako nedá odkúpiť?

maruska987
4. aug 2023

@ivanazib dajte si žiadosť na SPF o zriadenie vecného bremena...