icon

Som sama so 6-ročným dieťaťom. Mám nárok na nejaké peniaze od štátu?

zabka1994
15. aug 2022

Dobrý deň. Chcem sa informovať keď som sama matka s dieťaťom (6r.) Mám nejaké právo od štátu na nejaké peniažky keďže mi mala nastupuje do školy a robotu som stratila? Ďakujem

lucka_ke
15. aug 2022

neviem či máš nárok na podporu, prípadne ak spĺňaš podmienky tak dávky v hmotnej núdzi

pribinak
15. aug 2022

@zabka1994 dostaneš príspevok v októbri k rodinným prídavkom, v októbri dostaneš 130 eur
Teraz dávku v nezamestnanosti

veronikaszabova
15. aug 2022

@pribinak myslis ten pre prvakov? Nezrusili to nahodou?

blaazi
15. aug 2022

@veronikaszabova ešte nie

pribinak
15. aug 2022

@veronikaszabova nie, ešte tento tok ten príspevok je

dilino
15. aug 2022

Ak si pracovala v kuse v jednej práci 2 roky máš nárok na pol roka dávky v nezamestnanosti percenta s platu koľko si zarábala. Ak si robila menej tak len na nejakú dávku rodinne prídavky, výživné, a neviem či aj daňový bonus alebo nie. Ked máš svoje bývanie tak máš nárok na príspevok na bývanie. Ten sa vypláca ak si vlastníčka alebo spoluvlastníčka nehnuteľnosti.

thea4
15. aug 2022

v jednom rozhovore na youtube na kanály sme spomínajú nejaké príspevky a neziskovú organizáciu Jeden rodič, ktorá pomáha mamám samoživiteľkám, možno oni by vedeli povedať presnejšie, čo a ako vybaviť, ak by ste im skúsili napísať email a zatelefonovať. A ten rozhovor je medzi rozhovormi ZKH a tá pani sa tuším volala Marková, skúste pohľadať na youtube.

bucko555
15. aug 2022

Ja som bola v Tom že ten príspevok pre prváka zrušili

sissy27
15. aug 2022

@zabka1994 prídavky na dieťa (cca 30€) a to je od štátu asi tak všetko. Ešte má dieťa nárok na výživné od druhého rodiča (ak si svoju vyživovaciu povinnosť neplní, tak môžeš riešiť náhradné výživné od štátu) a ak spĺňaš podmienky, tak dávka v nezamestnanosti na 6mesiacov. Ak podmienky nespĺňaš, tak dávka v hmotnej núdzi, možno aj s príspevkom na bývanie. Ale to sú všetko tak smiešne peniaze, že najlepšie bude čím skôr si nájsť novú prácu.

sissy27
15. aug 2022

@dilino výživné nie je príspevok od štátu a daňový bonus si môže uplatniť len ako zamestnaná, nie?

sendy1977
15. aug 2022

@zabka1994 keď budeš robiť ročne zúčtovanie dani za rok 2022, tak podľa prímu za tie mesiace čo si robila, ty môžu vyjsť aj daňový bonus na dieťa do konca roka.

dilino
15. aug 2022

@sissy27 neviem o tom bonuse či len zamestnaným. Keby si náhodou nenapísala že výživne nie je od štátu ani by som nevedela. A ked chlap neplatí žene výživne tak dostáva náhrade výživne odkiaľ či na ulici náhodne jej niekto podá do ruky. Tak asi platí štát a potom si vymáhajú od otca.

sissy27
15. aug 2022

@dilino tak logicky, keďže daňový bonus je viazaný na príjem, tak ako nezamestnanej jej ho nemajú veľmi z čoho odpočítať... teoreticky budúci rok, keď si bude robiť rdz, tak možno jej niečo vyjde, ale to jej nijako nerieši situáciu teraz... Ona sa pýtala vyslovene na peniaze od štátu - výživné musí žiadať v prvom rade od otca dieťaťa, nie od štátu a nemá na to nárok "lebo je samoživiteľka bez príjmu", tak hádam toto má ošetrené už dávno.