Som Slovenka žijúca na Slovensku, otec je Maďar žijúci v Maďarsku. Aké občianstvo bude mať dieťa?
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať aké občianstvo dostane dieťatko. Ak som Slovenka žijúca na Slovensku, otec je Maďar žijúci v Maďarsku. Rodím na Slovensku. Na matrike nám bolo povedané, že je nejaká zmluva medzi SR a Maďarskom a dieťa dostane len maďarské občianstvo.
Ďakujem s pozdravom Michaela
@mihalili je to všetko o vypisovany žiadosti... Jedna žiadosť resp. Súhlas že on ako otec sa vzdáva maďarského občianstva pre svoje dieťa. U nás na velvyslanectve vo Viedni musel byť dokonca pritom osobne a podpísať. Druhá žiadosť že si praješ priezvisko bez koncovky ova. Moje obe deti majú na konci maďarské cs, bez ova.
@queen_mary tak hádam je rozdiel medzi sk nj a mj sk😑
@mihalili
@pragmaticka ešte že mám syna, lebo ako by Slovenského úrady poslovenčili priezvisko Pápai do ženského rodu😁
@katym77, je. Nemá to nič s tým, či je Maďar alebo Estonec. A tiež nič s tým, že si s rovnakým potešením ako Maďari volíme vlastných magorov. Nevraživosť voči Maďarom nepociťujem. Aj keď nechápem, ako sa niekto môže cítit Maďarom, hoci všetci jeho predkovia za posledných 100 rokov boli narodení na Slovensku. 🤷♀️ Ale keď počujem ten klasický blabol o "tisicrocnom maďarskom útlaku", tak sa mi otvára nožík vo vrecku aj za Maďarov.
@vroni útlak bol po roku 1849 to priznávajú aj maďarský historici, to bolo aj preto že sa Slováci v revolúcii pridali na Cisarsku Rakúski stranu. Aj tak ich Ferenc Jozef o... Ja pochádzam z Rimavskej Soboty a máš pravdu, že od roku 1918 boli moji predkovia narodený na Slovensku, ale pred tým rokom v Uhorsku a v okolí Rimavskej Soboty je silná maďarská menšina, ktorá tu bola aj pred Trianonom
@katym77, ved to, útlak a násilná madarizacia tu bola po roku 1849 do cca prvej svetovej vojny. Tento kus histórie nemajú v sebe spracovaný ani Slováci ani Maďari. Je klamstvo hovoriť o tisicrocnom útlaku a je klamstvo popierať nasilnú madarizaciu. A maďarský komplex z Trianonu už je veru riadne trápny, nepočula som žiaden iný nárok ešte po sto rokoch fnukat nad Trianonom a svoje velikasske predstavy prezentovať ako historické fakty. Čím nechcem povedať, že by Slováci nemali svoje ujete predstavy, ale chcela by som vidieť ten tanec, keby si Rakusania začali pýtať od Talianov nazad Benátky alebo Trierst alebo ich vyhlasovať za svoje územie... A takéto hlody nájdeš v maďarských učebniciach bežne. Ale oveľa väčšiu zast než k maďarským nacionalistov chovám k Alžbete Bavorskej, ktorá pchala svoj nemecký rypak do záležitosti, ktorým starú belu rozumela a celú paseku vlastne spiskala... Ale to už sme v dejepise a úplne mimo štátneho občianstva.

@pragmaticka tak s tým ová mám teda mylnú informáciu. Keďže máte konkrétny príklad na sebe Ďakujem veľmi pekne