icon

Sťahujeme sa do Nemeka. Čo všetko musíme vybaviť?

bbarboraa
31. okt 2012

ahoj baby ktore zijete mimooo SVK co vsetko sa musi vybavit ked ideme prec? myslim tu na uradoch a nasledovne tam na uradoch? ako to bude s matersku? mam ju brat este do januara, viem ze RP nebudem brat tu ale snad ta mateska mi bude este chodit dokedy ma aj ked tu uz nebudem...
ja som este nikde nerobila tak neviem kde vsade sa mam poodhlasovat, a teraz idem robit tam, mm bude na MD... a ets by som chcela vediet ako je to tam so zdravaotnym poistenim moja poistka pre celu rodinu? dakujem 😉

lauri
4. nov 2012

@bbarboraa hod inzerat, ak chces mozem ti k tomu konkretnemu bytu povedat moj nazor.. kuknem trebars aj okolie atd 🙂

bbarboraa
autor
5. nov 2012

@lauri ahoj predbezne mam zabestelovany tento http://www.immowelt.de/immobilien/immodetail.as...

lauri
5. nov 2012

@bbarboraa napisem ti par postrehov, to je mozno aj vec vkusu, takze si posud sama 😉

- v celom byte su na podlahe kachlicky, v zime urcite riadne studene, takze potrebujes kopec kobercov
- mesacne naklady nezahrnaju komplet energie – pocitaj urcite este aspon elektrina +50 €, pripadne aj kurenie
- v kupelni nie je vana a sprchovy kut nepatri do bytu – predosli najomca si ho berie so sebou!
- kuchynska linka nie je na fotke a ani nieje nijako spominana, ze by patrila k bytu – t.j. pocitaj s tym, ze tam ziadna nebude, ani chladnicka, nic
- na to ze ma byt same sikme steny bude pri takto malej rozlohe posobit dost stiesnene (vez nazoru)
-zisti si, aky je system zohrievania teplej vody v byte
-kaucia a provizia su sice v norme, ale ak by tam naozaj nebola ani kuchyna ani sprchovy kut, tak budete mat vysoke pociatocne naklady
-nerozumiem, preco pisu, ze je to 1. poschodie a zaroven podkrovie?

nadula01
5. nov 2012

@bbarboraa tvoja poistka bude platit pre vsetkych ,moj manzel robi v Nemecku ,ja som na rodicovskom prispevku a mame zdravotne poistenie na neho aj dcera.

nadula01
5. nov 2012

@anjelicek26 my dostavame elterngeld a trvaly pobyt mame obaja na SK

mircalla
5. nov 2012

@bbarboraa prepac, ze sa miesam, musim uplne suhlasit s niektorymi postrehmi @lauri (dovolim si hodnotit len byt). hlavne tie sikme steny su strasne neprakticke, pri velkom byte to tak nevadi, resp. ak je to na 1. poschodi v pripade mezonetu ci domu, ale toto je vyslovene podkrovny byt, sikme steny vyrazne zmensuje moznost pohybu. Pre mna osobne to je horor,buchas si hlavu, menej svetla, strasne klaustrofobby pocit a hlavne byt je tym padom ovela mensi.mne osobne to hrozne vadi, vec nazoru, mam rada vyssie stropy, velke okna, vela svetla

mircalla
5. nov 2012

teda dufam,ze nevadi, len som napisala nazor, je to otazka vkusu, prosim neber to v zlom🙂)

bbarboraa
autor
5. nov 2012

@lauri
@mircalla nie jasne v pohode.. ja ten byt potrebujem na prve 3 mesiace potom si najdem lepsi ale kedze tam neni sprchat tak urcite cuvnem diky

bbarboraa
autor
5. nov 2012

@lauri teraz si akurat pprisla ponuka na tento ale nad supermarketom? omg http://www.immobilienscout24.de/expose/66939814...

bbarboraa
autor
5. nov 2012

mna z toho hladania bytu asi DrbNe!!! same bez kuchyne sa mi ozyvaju ach jooo :( tak teda kebyze aj kupim kuchynu kto mi to tam namotuje napr.sporak nejaky udrzabar z bytovky alebo musim zacvakat firme 300e?
@nadula01
@lauri

nadula01
5. nov 2012

@bbarboraa no je to tu katastrofa s tymi bytmi ,my sme tiez mali uplne nezariadeny ,stahovali sme sa teraz od 1.9 a kuchynu sme sice lacno poriesili v ikei ale za montaz chceli strasne vela,tak to manzel skladal s kolegom po veceroch.Inak ak ti mozem poradit kup si pouzitu komplet kuchynu na www.quoka.de a ked tak ju zlozi manzel az ked pridete ,sak sa da vydzrat bez kuchyne aj tyzden nie?

bbarboraa
autor
5. nov 2012

@nadula01 ja som pozerala cez OBI a za kuchynu aj so spotebicmi-taku obycajnu chcu 800e to je v poho len ako je to so zapojenim sporaka na plyn? to ste si sami montovali? a dnes som tiez pozerala ikeu a neviem to tam nejako nalistovat kde maju celu zosstavu kuchyn...

nadula01
5. nov 2012

@bbarboraa no asi by si si to mala dat zapojit niekomu ,kto sa tomu reozumie.my sme si dali elektricku varnu dosku,takze sme nastastie neriesili plyn 😒 a co sa tyka linky v ikei .tak si to navrhnes sama a uz tam len prides a oni ti doladia detaily a nalozia linku .tu si kukni ten planovac http://www.ikea.com/ms/de_AT/rooms_ideas/kitche...

lauri
5. nov 2012

@bbarboraa neblazni, nebudes predsa kupovat a skladat novu kuchynu, ked v tom byte neplanujes byt viac ako 3 mesiace 😖 A este maly tip - v DE je velmi neobvykly plynovy sporak, na 99% su elektricke truby/varne dosky, takze to vobec nemusis riesit.
A to si pis, ze "nejaky" sused nic nepomoze a nezapoji, bud to spravite sami, alebo si zaplatite...

Inak este k tomu druhemu bytu - podla mna ma kopec vyhod!! Sice nie je odfoteny interier, co je trochu zvlastne, ale nepytaju proviziu maklerovi, kuchyna je priamo v byte (nech uz je akakolvek), nie su tam tie hlupe kachlicky a aj cena je celkom OK!
ale aj tak mi to nejde do hlavy, ci sa to neda vyriesit inak.. ved ked si spocitas, ze by si platila v nejakom byte 1000 € proviziu, 1000 € kauciu, tri mesacne najmy min 500 €mesacne, plus nejaky nabytok/gauc 500 € a potom sa po 3 mesiacoch chces stahovat do lepsieho a platit zase vsetko odznova?
Na Rügen urcite najdes kopec Ferienwohnung, privatnych ubytovni, ktore v zime nemaju vytazenu kapacitu a daju vam lepsiu cenu ked si ich zajednate na 2-3 mesiace a nie na tyzden
http://meinestadt.bestfewo.de/?geo=bergen-auf-r...[search][personen]=3&tx_icunterkuenfte_pi1[unset][eigenschaften][]=12,65,45,13,34,3,7&tx_icunterkuenfte_pi1[search][radius]=50&utm_source=1014&utm_medium=Partner&utm_content=43

Vies dobre po nemecky? Najlepsie by bolo im rovno zavolat a na rovinu sa spytat, aku ti daju cenu. Stanov si proste nejaky mesacny budget, cestu do prace,ktoru si ochotna cestovat (mate auto?) a po skonceni skusobnej doby sa zariadite inak 😉 Zavisi to samozrejme aj od toho, ci chcete v DE zit a pracovat dlhodobejsie, ci si casom aj mm ma najst pracu alebo ci idete stylom "ideme a uvidime" 😝 A teda ci budes mat riadnu pracovnu zmluvu, aj s dobrou perspektivou 🙂

bbarboraa
autor
5. nov 2012

@lauri no aj nad tym som uvazovala nad FeWo.. musim tam niekde napisat... skusobnu dobu mam 6 mesiaocv ale stahujem sa uz 1.12. tak potrebujem nieco hned zohnat hlavne kvoli malemu.. a uz tam mienime zostat dufam ze to vyjde a dostane potom na dobu neurcitu, ano NJ viem dost obstojne si myslim... a tie 3 mes.som mysleltak ze vselico na 3 meaice a potom ked sa tam zabydlime lahsie nieco najdeme....dakujem za rady 🙂 dufam ze nieco do konca tyzdna definitvne vybavim lebo ma slahne mam z tho strasny stres... 😖

lauri
5. nov 2012

@bbarboraa nemas za co, uprimne, vobec sa ti necudujem, ze z toho mas taky stres ☹ Keby si nemala tak male dieta, tak ti poviem, ze chod na par tyzdnov sama a az potom si zavolaj rodinku 😒
A este jeden aspekt ma napada - ak by ste boli vo FeWo, tak je mozne, ze ti to neuznaju ako pobyt.. nemas tam aspon nejakeho znameho, ze by si nahlasila docasne jeho adresu?

inak este prakticky link 😉 http://www.nettolohn.de/ pre vypocet cistej mzdy 🙂

bbarboraa
autor
5. nov 2012

@lauri jaaaj to uz mam vypocitane 😎 takto pred tyzdnom som bola na pohovre a hned ako povedali plat vhrubom som si ho bezala vypocitat :D ci to utiahnem 🙂

lauri
5. nov 2012

@bbarboraa hej, to je zaklad 😀

bbarboraa
autor
6. nov 2012

@lauri
@nadula01 a tento? sak uz som psycho http://www.mieten-auf-ruegen.de/index.php?wrap=... .... aj som volala jednemu ujovi kvoli tomu bytu nad tym penny marketom tak dufam ze sa dohodneme, kazdy sa chce len stretnut... jaj nechapu ze si nemoezm ist prezriet byt ked byvam 1000 km daleko??? ach jooo ...a este som si nechala poradit od pani z personalneho a ona mi dala cislo na tetu s bytom ale ma 100 m2 a to je sehr gross und teuer :D

ssisska
6. nov 2012

No dievca zaciatky budes mat tazke,ja byvam u priatela je to Nemec,a ma prenajaty dom za vyse 1300 eur,som u neho prihlasena,poistena v zdravotnej poistovni,ktoru mi plati,v Nemecku nie je dobre zacinat bez zariadeneho bytu,su to fakt stresy,to ti fakt nezavidim ja som tu prisla do hotoveho,robim si tu vodicsky a chodim este na jeden kurz ale zamestnanie som tu este nenasla,mala som ist robit do jedneho zavodu,ale za 1000 eur netto robit nebudem,som ich pekne odpisala!

nadula01
6. nov 2012

@bbarboraa ten byt je pre dvoch urceny ,asi nebudu chciet aby ste tam sli s dietatom :(

bbarboraa
autor
6. nov 2012

@nadula01 preco myslis... co uz tam to babo ..a to tam este chcem aj dve civavy 😎

nadula01
6. nov 2012

@bbarboraa ja neviem ,ale napriklad tu u nas v Erlangene nechceli davat mensie byty aj s detmi ,oni su tu na to dost zasadovi a je tam napisane ze byt pre dvoch..skus sa spytat..

lauri
6. nov 2012

@bbarboraa vobec sa nedivim, ze sa chcu stretnut... ja som sa zatial nestretla s tym, ze by sa niekomu podarilo uzatvorit zmluvu na dialku 😝 pretoze aj majitelia si vyberaju, koho chcu ako najomcov a dojem z osobneho stretnutia hrava casto dolezitu rolu..
A suhlasim s @nadula01 treba sa spytat, ci by ste mohli ist byvat traja a civavy musis sama nahlasit! Mnohi majitelia nepovoluju domace zvierata a zatajit to predsa nemozes 😒

nadula01
6. nov 2012

@lauri no oni su v tychto veciach fakt ini ako u nas..my sme dostali byt az ked nas vybrali spomedzi viacerych zaujemcov a to vobec nie je lacny byt :( navyse ziadne zvery tu nesmieme mat a ani parabolu na balkone,ze im to spati fasadu 🙂! ale na nieco je to dobre..je tu poriadok vo vsetkom 🙂 !

tina5174
6. nov 2012

Ahojte,My planujeme odist do Nemecka 25.12 pretoze od 1.1.2013 nastupujeme do prace.Poberam predlzeny rodicovsky prispevok do 6 roku dietata.To musim tiez na Slovensku odhlasit?Dnes som detickam vybavovala europske zdravotne karticky kym vybavime tie v Nemecku,pretoze budu musiet ist do skolky a pred tym musia ist k lekarke na prehliadku.Moja sestra je v DE uz tri mesiace a nasla mi tam skolku kde sa plati 150 eur na jedno dieta.Je to primerana cena?

lauri
6. nov 2012

@nadula01 uplne suhlasim 🙂 tiez mame podobne skusenosti a ze sme sa uz parkrat stahovali 😀
Mat dieta a psikov je vobec najhorsia kombinacia pre potencionalnych majitelov bytov ☹

proste byt musi "pasovat" pre obe strany, takze preto som aj pisala, ze hladat docasne riesenie a este k tomu na dialku vobec nie je dobry napad 😖 Chcete pocut jeden extrem? Kamos musel dokonca predlozit vypis uctu ako dokaz, kolko zaraba a ci si ten byt moze dovolit 😝 😝 az potom mu dali podpisat najomnu zmluvu..

nadula01
6. nov 2012

@tina5174 tvoj manzel tu bude pracovat a ty budes doma?urcite treba nahlasit zmenu a rodicak ti budu vyplacat tu ak tu budes prihlasena.ta cena je celkom v pohode ,zalezi aj od mesta ,tu sa plati 400 eur aj 😢 .kam idete?

nadula01
6. nov 2012

@lauri haha aj my sme museli dat vypis kolko zarabame :D a stahovali sme sa uz 3x.dva krat sme mali byt zariadeny ,lebo to platila firma a to boli nehorazne palky a zariadenie pomlcim..a teraz mame konecne nieco normalne.a lacnejsie hlavne 😠 jo a tie psiky to bude problem ,malokde chcu zvieratka.. 🙄

tina5174
6. nov 2012

No my ideme pracovat obaja.Budeme sa striedat na zmeny rano a poobede aby bol vzdy niekto doma s detmi.My ideme do Eisenbergu.Fuha 400 to je uz peniaz.Ale mne to aspon tie pridavky zaplatia.Ani byty tam nie su az take drahe.Dufam ze robime dobre.Mam obavy opustit domov tu na Slovensku.Ale manzel mi vravi ze domov mam vsade tam kde mam rodinu. 😅