icon

Sťahujeme sa do Nemeka. Čo všetko musíme vybaviť?

bbarboraa
31. okt 2012

ahoj baby ktore zijete mimooo SVK co vsetko sa musi vybavit ked ideme prec? myslim tu na uradoch a nasledovne tam na uradoch? ako to bude s matersku? mam ju brat este do januara, viem ze RP nebudem brat tu ale snad ta mateska mi bude este chodit dokedy ma aj ked tu uz nebudem...
ja som este nikde nerobila tak neviem kde vsade sa mam poodhlasovat, a teraz idem robit tam, mm bude na MD... a ets by som chcela vediet ako je to tam so zdravaotnym poistenim moja poistka pre celu rodinu? dakujem 😉

lauri
6. nov 2012

@nadula01 my uz sme nastastie vo vlastnom 🙂 Ale nech barbore nepiseme len negativne veci - my sme pri poslednom najomnom byte mali stastie - ja som bola tehotna a majitelovi sa akurat narodil vnuk, tak sa uplne sa rozplyval a tesil, ze byt prenajal nam 😀

@tina5174 ano, vsetky slovenske prispevky zrusit. Na slovensku mozes ostat maximalne ako dobrovolne nezamestnana. Ked budete mat vybavene zdravotne poistenie, tak potom zrusis aj slovensku poistku. 🙂 Cena za skolku je OK, lacnejsiu fakt nezozenies... Deti do 3 rokov platia este omnoho viac..

anjelicek26
6. nov 2012

@tina5174 - cena za skolku je primerana platu rodicov, ktory Bundesland, ci je to msto alebo dedina... my platime 400 za maleho a este 200 pani, co ho chodi vyberat, lebo to nestiham pred piatou... skola nas tiez stoji 250€ 😝

nadula01
6. nov 2012

@tina5174 manzel ma pravdu..a myslim ,ze sa vam bude pacit..treba skusit aj nieco nove..a mne sice chyba rodina aj priatelia a nezvykla som si ani po 5 rokoch ,ale vzdy ked pridem na SK mi lezie na nervy ta hektickost..tu je to vsetko take kludnejsie..treba skusit! drzim palce ,nech to dobre dopadne

lauri
6. nov 2012

@anjelicek26 nie vsade je to tak... v Hessen su poplatky fix, nezavisle od prijmu rodicov.. 😉 a aj v mnohych inych Bundeslandoch.

anjelicek26
6. nov 2012

@lauri - ja viem, ale nie kazdy ma to stastie 😝 Ale co uz, inak je tu fajn 😀

lauri
6. nov 2012

@anjelicek26 ja som veru s nasim BL spokojna 😀 😀 😎

nadula01
6. nov 2012

@lauri tak to uz je ine kafe ,ked mate svoje,to sa uz asi na SK neplanujete vratit..

bbarboraa
autor
6. nov 2012

@nadula01
@lauri teraz mi tetula pisala z toho bytu /pre dvoch" ze dobreeeeeeeee mozeme sa nastahovat a kuchynu zadarmo a sporak s chladnicou za 150e juchuuuuuuuuuuuuuuuuuu leti v euforii spat 🙂

nadula01
6. nov 2012

@bbarboraa parada ,hlavne aby ste boli spokojni,byt vyzera byt v pohode

lauri
6. nov 2012

@bbarboraa a povedala si jej o tych psikoch? 😅 😅

bbarboraa
autor
6. nov 2012

@bbarboraa
@lauri jj povedala 🙂 a tiez si myslim ze vyzera obstojne je 10 min pesi od nemocnice, dufam ze si to tam budeme moct vymalovat aspon, a ziatl kym mam pracu na skusobnu dobu (6m) staci ked sa nam bude pacit tak zostaneme ak nie za tych 6m si najdme nove a ked budem na dobu neurcitu uz kupim aj tu kuchynu... hej baby ani neviete aky kamen mi spadol zo srdca hlavne ked tam ideme uz na 3 tyzdne 🙂

bbarboraa
autor
6. nov 2012

@nadula01 🙂

bbarboraa
autor
7. nov 2012

@nadula01
@lauri hej tak vcera mi napisala ze psy ano a dnes ze sa nato este raz pytala a ze 2 psy nie? omg ☹ nasich drbne... kebyze aspon jedneho si mozme zobrat...

nadula01
7. nov 2012

@bbarboraa no tak vidis.ale tak to sa nejak poriesi .das vasim ,to preziju! 😅

bbarboraa
autor
7. nov 2012

@nadula01 nasi uz 2 maju teraz :D

nadula01
7. nov 2012

@bbarboraa haha tak ich daruj niekam .uz neviem fakt co!

bbarboraa
autor
7. nov 2012

@nadula01 :D no ved si to nejak vybavim...

bbarboraa
autor
24. nov 2012

@nadula01
@lauri
@anjelicek26 no ahojte dievky 🙂 prave riesim zdravotne poistenie, mam taky strach ze som prave zistila ze sa budem musiet dat poistit privatne (plat mam 3999e a tusim len do 3800 alebo tak je mozne to verejne. ci ako), ale potom co mit der Familie??? a kolko sa tak plati to privatne? teraz len snorim a hladam ale zatial 😠 sa z toho neiem vysomarit....a ak privantna neviete ktora je najlepsia? alebo ktoru by ste doporucili? a banku Kreditbank? omg :D vielen Dank :D

anjelicek26
24. nov 2012

@bbarboraa - to je cudna suma platu, ale neriesim 😅 Moj drahy ma normalne verejne poistenie a na vyplatnej paske viac, takze to bude nejaka zla informacia ;) Pokial manzel bude doma a nebude zarabat, tak rodinne poistenie mozete normalne mat.

bbarboraa
autor
24. nov 2012

@anjelicek26 preco cudna? a inak super info dakujem

nadula01
24. nov 2012

@bbarboraa manzel tiez tvrdi ,ze to nie je pravda...!ze kludne mozes mat bezne poistenie 🙂 i keby si mala viac 🙂

lauri
25. nov 2012

@bbarboraa ono je to naopak, ak by si zarabala menej ako tu hranicu co spominas, tak nemas na vyber, musis do gesetzlich. Ale ked si nad, tak mozes bud alebo... takze kludne gesetzlich, ci uz AOK, IKK alebo TKK, alebo ina je v podstate jedno 😅 a mas vybavenu aj rodinku 🙂

a banku si najdi taku, co nema poplatky 😉 bud nejaku online banku, DKB, ING DIBA alebo tusim aj Commerzbank je tiez bez poplatku. Skor si kukni, ake mas bankomaty na okoli a pripadne podla toho... Ale teda Sparkasse rozhodne nie 😝

lauri
3. dec 2012

@bbarboraa ahoj, tak ako? uz ste prestahovani? prvy den v praci za tebou?

andy
12. jan 2013

@lauri
@anjelicek26
@nadula01 ahojte, nasla som tuto temu a kedze nechcem zbytocne zacinat novu, budem velmi vdacna, ak mi poradite. manzel dostal zaujimavu pracovnu ponuku v nemecku a zvazujeme, ci ju ma prijat alebo nie ... v podstate je to iba vec financii, kedze so zivotom na sk sme celkom spokojni. mame tu dobre rodinne zazemie, priatelov atd. do DE by sme chceli ist len na urcity cas, aby sme rychlejsie splatili hypoteku na dom tu na SK. mame 2 deti, 6r syna, ktory by od sept mal nastupit do prvej triedy a 2r dcerku. co sme zatial z webu zistili je, ze by kvoli daniam bolo vyhodnejsie, keby som ja nepracovala (moja nemcina ani nie je dobra, takze aj tak by to bolo zo zaciatku nerealne). zatial som zistila, ze skolky su platene a byva na ne dlhy poradovnik. ako je to prosim vas so skolami ... syn nemecky nehovori, existuju nejake adaptacne triedy, aby sa naucil najskor nemecky? su platene? ako je to so zivotnymi nakladmi,neviem ci viete porovnat, ale predpokladam, ze ceny potravin su cca ako u nas na SK, byty som uz pozerala na webe v danom regione a podla info na webe su ceny za internet, mobil operatora take ako u nas ... nehnevajte sa za hlupe otazky, ale musime si urobit akusi bilanciu, ci je pre nas vobec zaujimave odist, aj ked manzelov plat na prvy pohlad vyzera zaujimavo, ale ja by som neprecovala a vsetko by bolo financovane z jeho platu. Mam vela otazok, ale nechcem vas zbytocne unavovat 😉 Vopred dakujem za vsetky uzitocne info 🙂

lauri
13. jan 2013

@andy ahoj andy!
na ako dlho by ste planovali prist? na menej ako rok sa podla mna ani neoplati, kym sa prestahujes, zabyvas to stoji dost financii a zavratnu sumu tiez neusetris. Pokial to beries ako dobru zivotnu skusenost tak preco nie. Ohladne skoly pre synceka ti neporadim, pokial viem, tak sa plati iba strava a prip. druzina, podla toho ci potrebujes. Skolka sa tiez plati, predpokladam ze chces az od 3. rokov, tak pocitaj tak 250 euro (zhruba).
Byty su rozne a velmi zalezi na lokalite.. pripocitaj si este ca. 250 e mesacne na energie, plus mozno bude treba proviziu, kupit kuchynu, nabytok. Alebo by ste si priviezli vlastny zo slovenska? Take vedlajsie naklady ako internet mobily su naozaj podobne.. Plus nejake tie poistky, musis tu nahlasit auto a platit poistku aj dane tu..
Rozhodujucim faktorom by bol samozrejme manzelov prijem, nenechaj sa ohurit hrubym platom, tie odvody su tu vysoke... cisty prijem vypocitas tu (zadaj si Steuerklasse 3) http://www.nettolohn.de/

vseobecne velmi zalezi na zivotnom style aky chcete... ci sa budete chciet co najviac uskromnit alebo si aj dopriat 😅 kludne sa este pytaj, nejako ma teraz nic viac nenapada.. 😝

andy
13. jan 2013

@lauri ahoj, dakujem pekne za odpovede aj za danovu kalkulacku ... haha, luskam s mojou nemcinou a stratila som sa 😀 budem musiet so slovnikom nejako preluskat 😉 chceli by sme zit v nemecku 4 - 5 rokov ... a usporit co najviac ... ale ako to citam, tak mozno ani neusporime 😀 to su skolky naozaj az take drahe? manzel ma cestovat do DE koncom januara, tak potom budeme mudrejsi, skusi zajst aj do nejakej realitky a zisti realnu ponuku a ceny bytov na trhu ... s tou kuchynou som bola inak prekvapena, ked som to tu na fore citala a potom sa mi zrazu v hlave rozsvietilo, ze aha, to preto pri niektorych inzeratoch je pisane "mit Einbaukuche" 🙂
len teda neviem ci sa s detmi da az tak velmi usporit, kedze sme zvyknuti chodit na vylety a aj ked vela nehyrime, tak obcas vybehneme do restauracii, aquaparku, syn chodi na plavanie a zaujmove kruzky. dcerka je zatial nenarocna, v sept bude mat 3 roky, tak vobec netusim, ci by som ju hned davala do skolky, ked ja budem doma.
manzel by mal dostat sluzobne auto, tak predpokladam, ze poistku bude platit zamestnavatel. ale chceli sme vziat aj nase auto pre mna a pre deti. myslis, ze je potrebne ho prehlasit hned? manzel ma skusobnu dobu 6mes, tak neviem, ak to nepojde / nebude im alebo naopak jemu praca vyhovovat, tak by sme sa vratili ...
a su povinne nejake dalsie poistky? tie mame tu na sk a neviem, ci ich chcem rusit, ked v DE nechceme trvalo zit.
dakujem velmi pekne za rady 😉

anjelicek26
13. jan 2013

@andy - skolka 400 evri 😝 V inych mestach zadarmo 🙄 Je to dost rozdiel, treba pozerat. A suhlasim, ze odvody su vysoke, ja odvadzam 49,5% z platu na daniach a odvodoch.. Auto staci prehlasit aj po case, ja som tu takto pol roka behala s anglickym autom... slovenske porus, obnovit mozes okamzite po navrate, zbytocne vyhodene peniaze.. a tu si ako prve sprav poistenie zodpovednosti za skodu... to sa hodi vzdy a nech to kryje aj deti.

Jaj a syna neries, pojde do skoly a o tri mesiace sa chyti... Saska sa takto za tri mesiace naucila anglicky, ziadna integracna skola, ale normalna... musela, tak sa naucila, v tomto veku to vedia. Teraz vie plynule obe reci.

lauri
13. jan 2013

ak chces pomoct s tou danovou kalkulackou tak napis do IP 😉
inak co ma este napadlo - z jedneho manzelovho platu chces zaroven platit najom v nemecku, zivobytie pre celu rodinu, hypoteku na slovensku a este aj usetrit?? to je dost odvazny plan 😅 😕 Asi by ste mohli na tych 4-5 rokov domcek prenajimat, nech je aspon nejaky prijem aj na slovensku.. (a vyriesilo by to aj problem s posielanim penazi hore-dole cez hranice).

a ano, na slovensku by ste veru mali vela veci odhlasit, urcite zdravotnu poistku, socialne, rodicak atd...
Urcite by som odporucala prestudovat zmluvu na hypoteku, pripadne sa s bankou poradit, ci by to nebol problem, ze budete na slovensku obaja vedeni ako "dobrovolne nezamestnani" a nepoisteni 😕 Kedze slovensku hypoteku ste asi vybavovali na zaklade nejakej pracovnej zmluvy a prijmu, ze..

a este k tej skusobnej dobe - vacsinou tu zvykneme radit vyslat najprv manzela, nech postupne zaisti a pripravi byvanie a stahovanie rodiny posunut az po skonceni skusobnej doby 😉

plus este info - ked budete vsetci nahlaseni, tak budes mat narok na detske pridavky, tzv. Kindergeld, na kazde dieta 184 euro..

andy
13. jan 2013

@anjelicek26 super, dakujem za rady 😉 uf, 400e pomooooc ... a tie dane, tiez pomooooc ... no tak teda idem ratat odznova 😀 dakujem aj za info ohladom syna a skoly ... to by bolo skvele ... len ked on je taky tapko, nie je bohvieako sikovny 😉
@lauri juj, to mas s tou hypo pravdu ... je na zaklade manzelovho platu 😕 na to sme veru vobec nepomysleli, ze zrazu by sme tu boli nezamestnani ... dakujem za postreh 😉
nie, neboj, nesli by sme hned vsetci ... najskor manzel a potom my ... idem ti napisat do ip, lebo z tej kalkulacky som uplne ze vedla, ani online dictionary nepomohol 😀

koralovka
6. apr 2013

@lauri Ahoj, čítam tunajšie príspevky a potrebovala by som jednu radu, muž mi chce poslať peniaze z Nemecka a mne na Slovensku, VUB banka to nechce prijať už tri krát to vrátili spať, sú aj iné sposoby ako poslať peniaze odtiaľ ku mne? Zadá zajra scoje číslo účtu do Sporitelne, ale ešte okrem toho dakujem