Ste spokojné so zmenami v trestnom zákone?
Baby, ktore su v pohode a trestnym zakonom a s tym co vlada robi, verim, ze ste si dany trestny zakon ani neprecitali. Nejake konkretnejsie priklady: https://dennikn.sk/minuta/3795781/?ref=mpm&fbcl...
"Viac ako dve tretiny voličov koalície sú proti znižovaniu trestov za korupciu, ukázal prieskum Focusu pre Transparency International." aspon nejaka dobra sprava. dve tretiny volicov koalicie asi este nemaju uplne vymyte mozgy. pardon, ale fakt nerozumiem, ako by to niekto mohol schvalovat okrem tych, ktorym to prinasa vyhody.
@simca06022011 náhrada škody by bola fajn, ale jej vymožiteľnosť bude náročná.
@tilly ano, ale ...
Skratenie premlcacej doby je jasne, vsetky kauzy, ktore sa zacali vysetrovat az po tej skratenej dobe a nebol este pravoplatny rozsudok budu premlcane ... a to skratenie je tu brutalne.
Dalej ak este nie su pravoplatne skoncene, tak trest sa uz posudzuje aj podla noveho trestneho zakona a trest sa uklada podla zakona, ktory je pre priaznivejsi 😀 a v tomto pripade bude o dost priaznivejsi. Vyssie sumy pre hranice a nizsie tresty.
A na ukoncene tu stale mame dovolanie. Ja neverim, ze sa nemyslelo aj na uz odsudenych nasich ludi, obzvlast ak by vedeli niekomu zavarit ... (aj ked uz o dost menej ako podla stareho zakona).
No a samozrejme, rusi sa specialna prokuratura a vysetrovania pojdu novym vysetrovatelom, novym prokuratorom, potom prinajhorsom novym sudcom ... hej hej slubili ze nie vsetky, iba nasich ludi ...
Opakujem, ze nie som pravnik.
https://dennikn.sk/3691588/kocner-ma-nadej-na-s...
Ak by sa sadzby za falšovanie zmeniek zmiernili, na slobodu by sa (Kočner) mohol dostať oveľa skôr. Rozhodujúce bude nastavenie sadzieb a to, či novou legislatívou umožnia odsúdeným žiadať o obnovu konania a prehodnotenie trestov podľa nových sadzieb.
Kočner je za mrežami už päť rokov. Ak by vláda tresty výrazne znižovala a vyššie zmienenú obnovu konania pripustila, mohol by o podmienečné prepustenie požiadať takmer okamžite.
@simca06022011 inak aj s tou náhradou škody. To bude len vtedy, keď ťa chytia a odsúdia, ale je možné, že ťa nechytia, tak si v suchu. Tým pádom to môžeš skúšať a raz, keď to nevyjde, nahradíš škodu a ideš ďalej...
@tilly a aka je to zmena oproti terajsiemu stavu? teraz ked niekoho nechytia tak tiez skusa znovu, ak ho nebodaj na xy-ty krat chytia, tak vsetko predosle mu ani neprisu/nedokazu/ alebo to s tym clovekom vobec nespoja. cize to mi vobec nepride ako nejaka obhajoba, prefco nemenit trestny zakon
@simca06022011 rozdiel je, ze teraz je premlcacia doba dlhsia, ze je vacsia skoda (vyssia kvalifikacia) a ze hrozi vyssi trest ... fakt nevidis rozdiel?
Je rozdiel ked za kradez 300 000 € je premlcacia doba 20 rokov minimalny trest 6 rokov a max 15 oproti premlcacej doby 3 roky minimalne 3 mesiace domace vazenie a max 3 roky.
@simca06022011 to, že nahradí škodu a vylezie s podmienkou aj keď ti ukradne auto napr. Neodradí ho to od ďalšej činnosti
@tilly keď myslíš. Bohužiaľ nesúhlasím s týmito poplachmi okolo trestneho zákona.. kopec právnikov a sudcov s tými zmenami suhlasi. Tak sa necháme prekvapiť co nakoniec schvália. Potom to proste v praxi tak bude.
@simca06022011 Ktori pravnici s tym suhlasia? Myslis tych smerackych obhajcov? No menuj, som zvedavy ...
Trestny zakon v skratenom legislativnom konani bez diskusie iba predlozeny poslancami sa Ti fakt zda v poriadku? Ani len Zilinkove pripomienky nebrali. Co prinesie? Okamzitu amnestiu pre nasich ludi. Nezvratitelnu. Mozes cakat ...
Za fľašu koňaku má byť rovnaký trest ako za úplatok 250-tisíc eur ... V oboch prípadoch má hroziť trest do štyroch rokov, čo znamená, že aj páchateľ s veľkým úplatkom bude mať šancu ostať na slobode a vyviaznuť len s podmienkou.
Všetkým trestne stíhaným, ktorí sú podozriví nielen z korupcie, ale aj z rozkrádania štátnych peňazí či podvodov pri zákazkách a z prania špinavých peňazí, novela výrazne okresáva hroziace tresty.
Politici môžu brať vyššie úplatky ako ostatní: Jednou z anomálií novely je paragraf, ktorý upravuje tresty pre skorumpovaných verejných činiteľov, teda aj poslancov či ministrov.
Ako veľmi sa uvoľňuje trestanie korupcie, sa dá vysvetliť aj na príklade ministra prichyteného s úplatkom päť miliónov eur, ktorý vezme za zmanipulovanú štátnu zákazku. Po novom môže vyviaznuť aj s podmienečným trestom. Koalícia totiž presadzuje pre takýto prípad trestnú sadzbu 4 až 10 rokov, ktorá pripúšťa podmienku. Dnes pritom verejnému činiteľovi už za úplatok 133-tisíc eur a nie spomínaných päť miliónov hrozí väzenie 10 až 15 rokov a na podmienku nemôže ani pomyslieť.
Zdroj: https://dennikn.sk/3813859/ako-vyzera-ficova-am... hej ja viem to su Sorosovi zapredanci ...
Skracovanie premlčacích lehôt zasiahne aj trestný čin znásilnenia, upozornil pred hlasovaním Alojz Hlina (SaS) a žiadal predstaviteľov koalície, aby to vysvetlili. Ostalo to bez odozvy.
Premlčanie znásilnenia sa skracuje z 20 rokov na 10 rokov. Konkrétne ide o tento trestný čin: „Kto násilím alebo hrozbou bezprostredného násilia donúti ženu k súloži alebo kto na taký čin zneužije jej bezbrannosť, potrestá sa odňatím slobody na päť rokov až desať rokov.“ Pri závažnejších formách znásilnenia a aj s fatálnymi následkami sa skracuje premlčanie z 20 na 15 rokov.
https://dennikn.sk/minuta/3817877/
Oni ani nevedia co vsetko menia, hlavne ze nasi ludia budu nedotknutelni ...
Skrátenie premlčacej lehoty z 20 na 10 rokov sa netýka len znásilnenia, ale aj sexuálneho zneužitia maloletých.
https://dennikn.sk/minuta/3818110/
Skrátenie premlčacej lehoty z 20 na 10 rokov podľa poslanca Smeru Richarda Glücka motivuje ženy, aby znásilnenia nahlasovali. Zmenu považuje za dobrú. „Premlčacia doba začne plynúť momentom znásilnenia tej ženy. Tak asi o tom vie, všimne si to, keď ju niekto znásilní, a môže ten trestný čin nahlásiť,“ vyhlásil.
https://dennikn.sk/minuta/3818883/
Po schválení novely Trestného zákona bude premlčaná aj vražda študenta Daniela Tupého
https://domov.sme.sk/c/23279970/premlcacia-leho...
@aalt ale vedia čo menia, veľmi dobre to vedia, medzi nimi je par uchylakov, ktori si dali tuto podmienku -zníženie premlcacich dob pri tč znásilnenia a sexuálneho zneužívania a svoje hlasovanie podmienili touto zmenou, ani tých 10 rokov nieje náhoda... Kauza Čistý deň... Konspirujem? Možno, možno nie....🤔
Tak to schvalili ... @bu1bu
Podla mna maju uplne u riti co menia. Na ludoch im vobec nazalezi. Sadli si, spisali co hrozi nasim ludom a kedy sa to zacalo vysetrovat. Co sa dalo vyriesit skratenim premlcacej doby tak skratili, co nie tak zvysili penazne sumy a znizili trestne sadzby. Kedze premlcacie doby su naviazana na sadzby, sucastne s tym znizili premlcacie doby na VSETKY trestne ciny. To ich ale neserie. Casom budu mat vacsinu vysetrovatelov, prokuratorov aj sudcov, o chvilu mozno aj prezidenta, sudnu radu a postupne aj ustavny sud ... to potom nasich ludi trapit zakony uz vobec nebudu ... uz v ramci tohto zakona obmedzili aj stihanie sudcov.
Na rade je prezidentka. Kedze platnost je od 15. respektive od 20. marca (ale nemam presne info), tak v takom pripade dufam, ze to prezidentka podpise a okamzite posle na ustavny sud. Ten by to mal zrusit na dve doby, kedze taky "legislativny proces" este SLovensko nezazilo ani za Meciara. Ak by to podpisala, tak fakt hrozi, ze si prelomenie veta naplanuju tak, aby sa ustavny sud nestihol vyjadrit ... ak budu premlcacie doby platit aj len jediny den, vsetky dotknute trestne ciny su navzdy premlcane ...
A ludia ak nie su blbi, tak by im to mali vo vsetkych dalsich volbach zratat ... zial v tomto si uz nerobim iluzie ...
@aalt súhlasím, aj ja to odhadujem na podpísanie a následne to pošle na US. Nemá zmysel to vracať do parlamentu...
Zamýšľam sa skôr nad tým, že či je šanca aby to US zastavil 🤔 nemoralne nerovná sa protiústavné..
Osobne som skôr toho názoru ze presne s takýmto postupom prezidentky rátali a US už majú podchyteny ( ved vieme kto tam sedí), neriskovali by celoeurópsku blamáž pokiaľ by si neboli isti že získajú co chcú..
A zrejme som už pochopila aj tu pretriasanu 10 ročnú premlcaciu lehotu - Zlaty kľúčik, človek sa veľa dozvie z diskusii.
Bohužiaľ neverím tomuto názoru ze im to da v ďalších voľbách vyzrat... Apropo, už majú podchyteny štatistický úrad, nemusím vysvetľovať co to pre voľby znamená...
Za skratenie premlcacich dob pri znasilneniach nemozu poslanci, ktori za to hlasovali, ale prezidentka, ktora zakon nevetovala sposobom aky by im vyhovovoval ...
Zakon samozrejme ale este stale prezidentke nedorucili, lebo sa ho Fico ani neunuval podpisat.
Podľa novej novely trestného zákona obvinený získa možnosť podať na nadriadený súd sťažnosť, že NESÚHLASÍ s tým, že sudca naňho prijal obžalobu a určil termín pojednávania.
Ja navrhujem políciu, prokuratúru a všetky súdy rovno zrušiť a o porušení zákona a trestoch nech rozhoduje rovno Fico.
Odborníci v oblasti ochrany obetí násilia upozorňujú, že novela trestného zákona je neodborná a nebezpečná pre obete sexuálneho násilia a zneužívania. Vyše 200 pracovníkov nezávislých aj výskumných inštitúcii podpísalo výzvu, v ktorej na to upozorňujú.
https://dennikn.sk/minuta/3828708/
OK, takze na rade je ustavny sud. Ma na to zial vlastne iba dva tyzdne, kedze funguju nejak v tyzdnovych intervaloch od stredy. Preto asi to aj Fico podpisal v stredu, aby pre US ubral jeden tyzden. Kedze platnost zakona je planovana od 15.3., rozhodnut musia najneskor 6.3., lebo 13.3. to uz nemusi stacit, kedze to nadobuda platnost az dnom publikacie a Fico urcite spravi vsetko preto aby sa to nestihlo. Naozaj to nesmie platit ani sekundu, inac to cele nemalo vobec ziadny zmysel a nasi ludia vyhrali.
Takze zacinaju 21.2 a do 6.3. musia rozhodnut aspon o pozastaveni ucinnosti. Som zvedavy.
Fakt a este detail. Prezidentka zakon podpisala, ale US sa mu vlastne moze venovat az ked vyjde v zbierke zakonov ... tusim bude novy slovensky rekord od podpisania zakona prezidentky po to ako vyjde v zbierke zakonov ... takze je mozne ze to vyjde opat az v stredu a minus dalsi tyzden ...
@bu1bu US asi este nema uplne pod palcom, preto tie tanceky. Bude teraz cihat na kazdy krok, ci niekto nespravi nejaku legislativnu chybu ... ako on si poradi aj ak novy trestny zakon nakoniec neprejde. Bude za to moct Caputova, ktora porusila vsetky zakony a ustavu, lebo nebude platit zakon, ktory schvalil parlament a podpisala prezidentka ... akurat par nasich ludi bude mat pokracovanie vysetrovania a stihania ... Kazimir ma mat v marci myslim uz rozsudok. Jasne, ze sa odvola, ale predsa len zavan zleho svetla ... aj ked jeho volicov to vobec nijako nevyrusuje ... akurat teda klesaju Pellemu preferencie, ak nahodou nebude prezidentom, tak to ich asi zamrzi najviac ... taki su si isti ... ja sa len cudujem celeme Hlasu, tym musi byt jasne, ze skoncili. Ze to cele je teraz len o Pellem ci bude prezident. Tak ale ich to zjavne netrapi, pojdu dalej ako smeraci, ved nimi vlastne aj vzdy boli ...

Tu je niečo o tej zásade