Strata dokladov

luvika
7. sep 2014

Prosím o radu. Môj otec dostal mozgovú príhodu počas cesty na dovolenku, previezli ho do nemocnice viac ako 300 km od bydliska (tam sa mu to stalo) a celej rodiny. Keď prišiel do nemocnice, mal aj občianský preukaz, aj kartičku poistenca, nemocnica pri príjme si doklady prefotila. Prešlo pár dní, a keď som poprosila, nech mi dajú tieto doklady, pretože potrebujem vyriešiť kopec vecí, keďže mamina už nežije a som jedináčik, zrazu nikde neboli. Ide o platenie inkasa, telefónu a celkovo, všetky úspory má na účte a termínovanom vklade...aj dôchodok mu chodí na účet a platobnú kartu nemá. Nevyzerá to s ním najlepšie :( k ničomu sa nedostanem bez generálnej plnej moci...ide však o to, že som chcela, aby sme všetko doriešili s ockom pred notárom v nemocnici, keď ho prevezú do nášho mesta o pár ní. Bez OP sa ale nepohnem. Vybaviť mu OP ja nemôžem, dokonca ho nemôžem ani zrušiť, jediné čo som mohla bolo, že som nahlásila stratu na polícii a v prípade zneužitia bude krytý. No v každom prípade, môj otec v kritickom stave nemôže ísť na políciu vybavovať si nový OP (kartičku poistenca môžem aj ja za neho), bez OP však nič nevybavím. Ako ďalej? :( mám zviazané ruky. Plus ak aj nejakým spôsobom by prišli z polície za ním a vybavilo sa to takto, všetko stojí náklady navyše. V nemocnici sa vyjadrili, že bohužiaľ, že on bol pri vedomí a že doklady dávajú buď pacientovi alebo do šuflíka a keď sa stratili, je im to ľúto...môžem nejakým spôsobom žalovať nemocnicu? pretože mňa to naozaj teraz bude stáť kopec času, lietania, platenia a vybavovania a navyše sa modlím, aby sa dovtedy ockovi nič nedajbože nestalo a stihla som to vybaviť :( keďže to teraz budú so všetkým naťahovačky...neviete mi poradiť? ďakujem...

hradnapani
7. sep 2014

@luvika je mi to velmi,velmi luto. Si vo velmi zamotanej situacii. Odporucam ti poradit sa s pravnikom, ktory by vybavoval plnu moc. Mozno v tomto komplikovanom pripade bude stacit potvrdenie od policie, ktora potvrdi, ze dany OP je strateny a novy sa neda vystavit.
Ano, riesila by som to s vedenim nemocnice, lebo vas tymto nepriamo dostali do riadnej slamastiky.
Oni na jednej strane sa zbavuju zodpovednosti, ze ocko bol pri vedomi, na druhej strane sa v nemocniach kradne ako na beziacom pase. Taketo doklady sa nemaju do davat do suflika, ale na bezpecne miesto.
Pred casom som nieco podobne riesila a tahalo sa to mesiace. Dovtedy som nemala ziaden pristup k uctom, k dochodku , proste nic. Kym som to vsetko nevybavila, musela som to platit zo svojho, pripadne, co sa dalo, som dala pozastavit. (odvtedy mam pristup ku vsetkemu, mnoho deti a rodicov toto hladiska podcenuje a ked sa nieco zle udeje, su z toho hrozne problemy.
Prajem velmi vela trpezlivosti a pevnych nervov, ockovi skore uzdravenie.

zeriempizzu
7. sep 2014

Ja ti neviem poradit co robit, okrem toho ze nemocnica je urcite zodpovedna za tie doklady. Ked je clovek v nemocnici po mozgovej prihode, posledne co ho trapi su doklady, to dava zmysel. Velmi drzim palce nech sa ockovi polepsi! A vsetko dobre!

janinah
7. sep 2014

nerozumiem,oni si doklady prefotili a originály nedali niekomu ,kto ho tam doprovodil?či otec bol sám na dovolenke? kontaktuj vrchnú sestru toho odd. alebo príjmu,ona vie kto konkretne vtedy mal službu,treba hľadať ešte...niekde dávajú podpisovať,že neručia za cenné veci,podpísal?

havana_frost
8. sep 2014

@luvika Dá sa to. V prvom rade budeš potrebovať splnomocnenie, čo by ale nemal byť problém, aby notár prišiel vyhotoviť do nemocnice. Potom požiadaš o vydanie OP pre bezvládneho, ak sa otec nemôže dostaviť na zosnímanie tváre, môžeš aj len predložiť jeho fotku. Presne to máš rozpísané v § 5 odsek 2 zákona o OP 224/2006.
Čo sa týka zodpovednosti nemocnice za stratu, keďže bol pri vedomí, nápravy ani odškodnenia sa ťažko dočkáš, ale určite to skús.