Svedkovia pri závete
Nas dedko chce spisat zavet,pri ktorej budu 2 svedkovia.Chcem sa spytat,ci ty svedovia mozu byt aj rodinny prislusnici alebo len dajaky znami.Dakujem
Ja viem.Notar bude musiet k nam,lebo dedko je leziaci.Som sa chcela len dopredu informovat.Mozem,nie 🙂
@vladka82 asi by som to riešila cez notára - najlepšie, vieš že to už nikto nenapadne že je to neplatné a pod. Možno by notár prišiel aj k Vám - treba sa opýtať. nemám s tým skúsenosti, moji rodičia podelili majetok už dávno ešte v roku 2000 a teraz sa smejú, že sú nemajetní....
Ono by bolo naozaj najlepsie, aby bud prisiel notar k vam alebo aby ste dedka k notarovi k odviezli. Zavet musi byt dobre napisany a musi splnat viacero nalezitosti, inak je neplatny.
Notar nestoji az tak vela a mas istotu, ze bude riadne spisany a taky zavet je uz ootom tazko napadnut
Závet zriadený v inej písomnej forme
Závet, ktorý poručiteľ nenapísal vlastnou rukou, môže byť zriadený v inej písomnej forme – a to napísaný na počítači, písacím strojom, iným mechanickým spôsobom alebo ho môže napísať vlastnou rukou iná osoba. Poručiteľ musí takýto závet vlastnou rukou podpísať a pred dvoma súčasne prítomnými svedkami výslovne prejaviť, že závet obsahuje jeho poslednú vôľu. Svedkovia sa musia na závet vlastnou rukou podpísať. V závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný. Svedkami nemôžu byť zákonní ani závetní dedičia, osoby im blízke (príbuzní v priamom rade, súrodenci a manželia), osoby nevidomé, nepočujúce, nemé alebo tie, ktoré nepoznajú jazyk, v ktorom je závet napísaný.
tu mas vsetky situacie.

@vladka82 a čo tak zájsť k notárovi.... ten už vie čo a ako. 🙂