Tehotná a úrad práce
Ahojte, dodržiavajú tety na úrade práce odsek 12 (na foto) v zákone? Či sa mám pripraviť, že sa budem musieť ešte aj mesiac pred pôrodom hlásiť a dokladať že si hľadám prácu?😅

no reálne to chodí tak že ti dajú termín a na ten termín sa prídeš hlásiť....hádam nechceš brať podporu bez hlásenia len preto že si tehotná.....to nie je tehotenská dávka....podmienky na dávku v nezamestnanosti sú rovnaké pre každého a je jedno či si tehotná alebo nie.....
@judit47 ty neprekrúcaj prosím ťa, lebo moja otázka znela, či tety z úradu v praxi dodržiavajú odsek 12 zo zákona, ktorý sa týka obdobia 6 týždňov pred očakávaným pôrodom.
A vždy vždy sa budú montovať do témy ženy ktoré s tým ale že absolútne nemajú žiadnu skúsenosť ale budú velice mudrovať.
@mogaa ty by si tiež mohla čítať čo je v tom zákone na foto napísané…
ale veď keď je to v zákone tak to dodržiavaju nie? a keď bude niečo inak tak im to predlož.
čo iné?
@mondolina tak zjavne sa to až tak nedodržiava keďže tu písali aj baby ktoré sa museli hlásiť až do pôrodu. Ako keby sme nevedeli že ako to v našej republike chodí, nie všetko čo je v zákone sa aj reálne dodržiava, lebo ktovie či tie úradníčky všetko čo je v zákone aj ovládajú.
A viem si predstaviť že keď narazím na tetu ktorá mi dá termín niekde 2 týždne pred pôrodom a ja na ňu vytiahnem zákon, tak bude jej blbo že ja viem viac ako ona a bude ešte nevrlejšia. 🙈
Každopádne rada som si prečítala príspevky žien ktoré s tým mali reálnu skúsenosť, na ostatné ktoré tu potrebujú prispievať len tak do vetra už nereagujem.
kde písali baby, že sa museli hlásiť až do pôrodu? ja tu vidím max. 7 mesiac.
@judit47
ja tvoje slova neprekrucam ani tie debilne zakony nezmenim, presne ako ani ty.
Autorka potrebuje vykryt posledne dva mesiace do pododu - a jasne, ze v 8 mesiaci sa jej uz robit „ nechce“.
A to ze nie si empaticka je vidno z tvojho prispevku.
Ved tu ide aj o absurditu zakonov. Samozrejme, ze autorka sa hlasit bude. Ale mohla si to napisat aj milsie a nie tak arogantne ako pani najdokonalejsia.
Vôbec si tým nelám hlavu mozno budeš aj PN
Ako ísť tam musíš sa ukázať , niektoré , nazvyme ich tetami, ťa ešte deň pred nástupom na materskú pošlú kamsi na pohovor , čo dáva fakt logiku, lebo všetci sa idú potrhať , aby mohli zamestnať ženu v 8.mesiaci , lebo nikto iný , kto by mohol ísť na ten pohovor už asi neexistuje, ale to je logika týchto tiet na UP na niekom si to ego musia predsa nabrusit.
Mno a možno to je ten problém, že nemáš nárok na materské iba na rodičovský príspevok a to o do dňa narodenia dieťaťa. Žiaľ pracovníčky sa tiež musia riadiť zákonmi a vyhláškami a toto štát nemá doriešené... Ale Tí tam hore, úžasní zákonotvorcovia možno ani o niečom takom netušia, takže to nikto riešiť nebude... Ale skús pred pracovníčkou zamávať s tým paragrafom a nech Ti to vysvetlí. Zaujímalo by ma čo by na to povedala....
Neviem, či to je ešte aktuálne, ale som evidovaná a končím 6. mesiac. Keď som sa bola naposledy hlásiť, pani mi povedala, že 6 týždňov pred pôrodom si mam pýtať od gynekológa, aby mi vypísal papiere k materskej, aj keď mi žiadna nevyjde. A ze to jej mam doniesť, ona si ma zaeviduje v systéme ako PN a tým pádom ma nebudú nikam posielať.
@leni0204 ahaa super🙂 a budeš to reálne aj podávať na sociálnu poistovnu, či to len dáš pani na úrade práce?
@leni0204 a ešte by ma zaujímalo, že ako často sa chodíš hlásiť? Posiela ťa aj niekde na pohovory alebo?
No to neviem, podla mňa zbytočne to budem dávať na poisťovňu keď nemám nárok na materskú 🤷♀️
Na pohovory nie, evidovaná som od mája, cez leto som si robila kurz cez repas. A kým som stihla niekam nastúpiť, tak som otehotnela. A teda nikdy ma nikam neposlali, len som musela nosiť každé 2 mesiace papier od zamestnávateľov, že som sa bola pýtať na prácu a nevzali ma. Teraz napríklad mam prísť až koncom apríla a už mi ani ten papier nedala. To asi závisí od toho, na akú osobu tam natrafis
Samozrejme, ze dodrzuju, pokial si splnis oznamovaciu povinnost a dolozis kopiu potvrdenia o nastupe na materske tak sa nahra prerusenie do dna porodu, rovnako ako aj pri PN pocas evidencie. Posielanie tehotnej na pohovor je ale cez, pokial ma pracovnicka o tom vedomost.
No ja som na tom podobne baby. Práve idem z úradu kde sa chodim hlásiť každé dva mesiace čo mi taký
Problém nerobí ísť tam na 5 min raz za 2 mesiace ale v maji nastupujem na MD a ten dilino má poslal 20.4 na pohovor do reťazca Tesco tak som ho normálne vysmiala či je toto v poriadku v 8 mesiaci poslať ženu na pohovor ?? Neviem príde mi to trosku pomylene v tomto state 🥵😢
@monik99 uz to tu bolo viac krát riešené, ze nikde nie je zákonné upravené, ze tehotnú nema/nemusi posielať na pohovor. Normalne tam chod, donesieš mu potvrdenie ze ta neberú a bodka. nech ma srdiečko na mieste a svoju povinnosť splnenu 👌
A viacero veci je v tomto štáte pomýlenych🤦♀️
@monik99 si registrovaná ako uchádzač o zamestnanie, dobrovoľne, úradník len plní svoju prácu
@januska12323 to ja rozumiem , len mi nebere zdravý rozum poslať niekoho 2 týždne pred nástupom na MD na pohovor 🙏🏻🤦🏽♀️👍🏻🙃

@svetlonos dakujem za kompliment.
Autorka sa chce/je evidovana na urade a je tehotna-jej otazka znela ci budu tety na urade dodrziavat svoje povinnosti-moja odpoved ano budu a ak ona nechce dodrziavat svoje povinnosti moze sa pokojne odhlasit. Neplet sem pohlad zamestnavatela lebo ona pracu nehlada-jej sa len nechce chodit hlasit.
Tu nejde o empatiu a porozumenie,tu ide o to ze sa chcem byt niekde evidovana ale nechce sa mi plnit si povinnost tam prist az raz za mesiac alebo ist na 1-2 pohovory-ved ona robit nechce tak jej moze byt jedno ze ju nevezmu😉Takze neprekrucaj moje slova…