icon

Treba uviesť daňový preplatok do dedičského konania?

31. júl 2025

uvadza sa danovy preplatok do dedicskeho konania?
po zosnulom vznikol po RZD danovi preplatok.
musi to byt uvedene v dedicskom konani?
ma niekto skusenost?
vyplata sla na ucet, ucet je predmetom dedenia.
Vdaka.

autor
31. júl 2025

alebo staci Danovakom, kto je dedic.samozrejme, budeme mat podklad od notara

dzulli1980
31. júl 2025

Samozrejme, že musí byť do dedičského konania daňový preplatok prihlásený, pokiaľ nie je, daňový úrad ho nevráti ... musí byť v uznesení o dedičstve jednoznačne uvedený ... x takýchto prípadov som mala, o nemalé peniaze pár mojich daňovníkov takto prišlo.

zalka
31. júl 2025
@dzulli1980

Samozrejme, že musí byť do dedičského konania daňový preplatok prihlásený, pokiaľ nie je, daňový úrad ho nevráti ... musí byť v uznesení o dedičstve jednoznačne uvedený ... x takýchto prípadov som mala, o nemalé peniaze pár mojich daňovníkov takto prišlo.

@dzulli1980 ale píše o RZD, TJ ja tomu rozumiem tak ze v ramci mzdy šlo na účet a ten je blokovaný.
Nie ze DU ma vyplatiť.

autor
31. júl 2025
@zalka

@dzulli1980 ale píše o RZD, TJ ja tomu rozumiem tak ze v ramci mzdy šlo na účet a ten je blokovaný.
Nie ze DU ma vyplatiť.

@zalka nie podali sme ziadost a oni nasledne mi povedali ze ked budeme mat uz vysledok po dedeni s tym mame prist spise sa dalsia ziadost kde sa danovy preplatok preplati, danovy preplatok neposlali na ucet danovnika tak nam nepovedali

autor
31. júl 2025
@zalka

Nie ze DU ma vyplatiť.

@zalka nie, RZD sme museli robit my, nie zamesttnavatel, zo zakona sme mali na to 3 mesiace. preto to nema s vyplatou nic spolocne,ani so zamestnvatelom, on nam poslal len podklady pre danove priznanie. sa ospravedlňujem sa zle som sa vyjadrila., my sme podali danove priznanie

dzulli1980
31. júl 2025
@zalka

Nie ze DU ma vyplatiť.

Zamestnávateľ nerobí ročné zúčtovanie po zosnulom, vydáva potvrdenie o príjme, na základe toho potenciálny dedič podá daňové priznanie ... keď tomu nerozumieš, nezavádzaj autorku.
@zalka

zalka
31. júl 2025
@dzulli1980

Zamestnávateľ nerobí ročné zúčtovanie po zosnulom, vydáva potvrdenie o príjme, na základe toho potenciálny dedič podá daňové priznanie ... keď tomu nerozumieš, nezavádzaj autorku.
@zalka

@dzulli1980 ja tomu rozumiem, autorka písala o RZD nie o podaní DP.

dzulli1980
31. júl 2025
@zalka

@dzulli1980 ja tomu rozumiem, autorka písala o RZD nie o podaní DP.

@zalka Áno lenže človek, ktorý tomu rozumie, vie, že po zosnulom zamestnávateľ ročné zúčtovanie nemôže robiť.

autor
31. júl 2025
@dzulli1980

@zalka Áno lenže človek, ktorý tomu rozumie, vie, že po zosnulom zamestnávateľ ročné zúčtovanie nemôže robiť.

@dzulli1980 zle som sa vyjadrila nie RZD ale danove priznanie. moja chyba

dzulli1980
31. júl 2025
@anonym_autor

@dzulli1980 zle som sa vyjadrila nie RZD ale danove priznanie. moja chyba

Ono človek, ktorý s tým robí, rozumie ... ja už som tak vycvičená od svojich daňovníkov, že oni chudáci, mnohokrát ani nevedia, čo chcú, ale tak nejak ich navediem, že sa nakoniec pochopíme ... tak, ako som Ti písala v prvom príspevku, daňový preplatok treba do dedičského konania prihlásiť, po ukončení odniesť uznesenie na daňový úrad - tento preplatok musí byť v uznesení uvedený, následne ho správca dane vyplatí dedičovi.
@anonym_autor

autor
31. júl 2025
@dzulli1980

Ono človek, ktorý s tým robí, rozumie ... ja už som tak vycvičená od svojich daňovníkov, že oni chudáci, mnohokrát ani nevedia, čo chcú, ale tak nejak ich navediem, že sa nakoniec pochopíme ... tak, ako som Ti písala v prvom príspevku, daňový preplatok treba do dedičského konania prihlásiť, po ukončení odniesť uznesenie na daňový úrad - tento preplatok musí byť v uznesení uvedený, následne ho správca dane vyplatí dedičovi.
@anonym_autor

@dzulli1980 dakujem. my to mame trocha komplikovanejsie. lebo sa dedi cezhranicne a my sme to zabudli notarke uviest kedze vsetko prebehlo rychlo. no pisali sme notarke, uvidime. nasa chyba. ale zial psychika a stres robi svoje. kym clovek nezazije, nepochopi. a ta psychicka zataz uz len vobec preberat veci po nom, :( a nieto este logicky uvazovat. na vsetko mysliet.