Tresty za marihuanu
Príde vám to v poriadku? Neviem ako je to presne v tej legislatíve, ale také prisne tresty máme snáď jediní v EU. A príde vám, že to niečo rieši? V mojom okolí je veľa mladých ľudí, čo si miesto alkoholu dajú raz za čas jointa. Jediný rozdiel je v tom, že o pár kilometrov ďalej za hranicami, by nemuseli tŕpnuť či mu nájdu pol gramu a bude to v televíznych novinách. Keby v našom parlamente sedia ľudia, ktorí miesto slepého zakazovania hľadali skutočne riešenia, bolo by tu aj tých huličov menej. Kúpiť trávu je v dnešnej dobe ľahké a zvládne to žiak základnej školy. Keby ju tu máme legálnu a jej predaj vekovo obmedzený, hneď by sa k tomu mladí menej dostali, obchod by bol regulovaný a nie komplet v rukách mafie a fetakov. Prišli by ďalšie peniažky do štátnej kasy a nové pracovné miesta pre občanov. Čo si o tom myslíte? Všade sa to legalizuje alebo aspoň dekriminalizuje, fajčenie je brane rovnako ako alkohol, ktorý urobil vo svete určite mnohonásobne viac škody ako nejaká rastlina. Aj keď nehovorím že je bezpečná a zdravá. Je to droga tak isto ako alkohol. Ale nepoznám vo svojom okolí jediného človeka, co by sa fajčením marihuany prepadol tak ako väčšina alkoholikov. Reguláciou trhu by sa k tomu nedostalo toľko detí, ktoré nemajú ani občiansky preukaz a vlastne by sa to odrazilo aj na cene, takže väčšina strednej vrstvy by musela fajčiť menej aby ich to nezruinovalo.
@mk2023 to máš pravdu, ale psychózu spustí len u človeka, ktorý má na to predispozíciu a pravdepodobne by sa mu to skôr či neskôr spustilo
tak par km za hranicami je cesko kde su drogy brane ako alkohol - v malom mnozstve ziadny postih. A podla statistiky vedu v brani pervitinu u deti pod 15r. Fetaci kam sa pozries. Fetuju chlapci aj dievcata - statistiky su tu sialane. Skoda ludi. Kolko sikovnych chlapcov konci niekde na uliciacha dievcat detto. Tiez to zacalo - aaa marihuana je taka neskodna. Potom to bolo, ze treba riesit dealerov nie koncovych uzivatelov. A sme tam kde sme.
Autorka podľa mňa je pri drogách oveľa väčšia miera neistoty v tom, ako na teba budú pôsobiť než pri alkohole.
@kittykat22 Smutne.. Vezmi si, ze clovek si povie: a ved co vyskusam a zrazu zavislost..lahko sa do toho da spadnut :/
Keby ľudia užívali drogy ZODPOVEDNE , bol by legálny aj heroín... ľudia sú sprostí , kvôli nim sa všetko zákaže a potom sa normálny, zodpovedný a zdravo zmýšľajúci človek nemôže uvoľniť a ostane mu iba hnusný alkohol , z ktorého sú agresívní, majú DNU a ďalšie fajnotky , pri najhoršom zabijú ľudí, pri najlepšom seba ... a pozor marihuana je legálna iba v pár štátoch na svete (Kanada, Gruzínsko, Mexiko , Juhoafrická republika, Thajsko, Uruguaj) https://en.m.wikipedia.org/wiki/Legality_of_can...
@diamondsspaces prepáč ale ako sa dá byť zodpovedný pri užívaní drog ako heroín? Veď to je jedna z najviac návykových drog na svete vôbec, človek sa stane závislým a bytostne potrebuje ďalšiu dávku, pričom vždy sa zvyšuje množstvo ktoré človek musí užiť na to, aby sa dostal do požadovaného stavu..takže podľa tvojho názoru sú vlastne všetci závislí narkomani len zodpovední užívatelia drog 🤷♀️
@annelise17 https://m.psychonautwiki.org/wiki/Heroin , opravím sa heroin na lekárske použitie aby sme sa chápali, a zodpovedne užívanie heroínu je, že aj keď je narkoman tak vždy si kúpi novú ihlu , resp. používa jednu ale iba on sám, kupuje si heroin od overeneho zdroja a vždy si dá svoju dávku otestovať, a zbytočne si nedáva veľa atď.
A o marihuane odporucam prečítať toto
https://m.psychonautwiki.org/wiki/Cannabis
Proste niektorým ľuďom lepšie robí alkohol , druhým cannabis a ďalším LSD . Každej psychike vyhovuje niečo iné. Keď viem ,ze mam psychické problémy, tak to asi nežerem nie? Tu sa zas dostávame do toho, ze ľudia vedia o drogách NIČ a potom to celé takto dopadá... niektore drogy nie sú zlé , len ich treba vedieť správne a zodpovedne užívať. Vela ľudí ani nevie , že ma psychické problémy, za mňa by sa mal ísť každý vyšetriť a tak skúšať
@kittykat22 myslíš, že na Slovensku neskúšajú mladí marihuanu len preto, že nie je legálna? Keď sa spýtať 20 ročných, tak zistis; že veľké množstvo ju skúšalo a niektori fajcia pravidelne. Akurát s tým rozdielom, že keď ich prichytia v Čechách s malou dávkou, tak im nič nehrozí a na Slovensku im hrozia dlhé roky basy. Často viac ako za vraždu. Ja nie som priaznivec ani mäkkých drog, ale toto mi príde riadne na hlavu. Pritom chlastať alkohol môžu vo veľkom a to nikomu nevadí. Vidieť mladých opitých nie je nič výnimočné. Alkohol tiež dokáže riadne zničiť človeka.
Samozrejme ze tresty za marihuanu sú neprimerane, zbytočne a neefektívne. Vôbec nápad spraviť nejakú rastlinu nelegálnu je absolútne bizarný a obzvlášť pri cannabis vidno ako vedia byť ľudia hlúpi a extrémne ľahko manipulovatelni.
Stačí zopár odpovedí v tejto diskusii, to sú normálne perly, že alkohol nieje droga 😂😂😂 A ten heroín co tu spomínajú, mile dámy heroín je dávno minulosť teraz frčia úplne iné drogy.
Cannabis je jedna z najuzitocnejsich a najliecivejsich rastlín na planete, s širokým spektrom využitia od medicíny po priemysel (stavebníctvo, odevy,....). Som rada ze sa podarilo zlegalizovat aspoň CBD a aj tupoňom na Slovensku pomaly dochadza ze niečo na tej démonickej marihuane asi je.
Problém napriek legalizácii CBD je v tom ze vypestovať si vlastnú rastlinu je stále nelegálne, nakoľko v každej rastline je aj nejaký podiel psychoaktivneho THC, áno dokonca aj v technickom konope, preto na jeho pestovanie treba rôzne povolenia a spĺňať prísne požiadavky.
Co sa týka trestov mne je najviac ľúto ľudí odsúdených za pestovanie konope pre vlastné liečebne účinky. Napriek dôkazom ze trpia ochorením pri ktorom im marihuana pomáha, dôkazom ze nikdy nič nikomu nepredali tak sú odsúdený na dlhé roky. A keď vidu von budú si môcť to za co sedeli legálne kúpiť.
No a potom tu máme veľkých dealerov, ako takú queen Plackovu aj s jej amantem ktorý sa behom dna dokážu vďaka konexiam a podplacaniu vyhnúť obvineniu za 24 hodín.
Niektorí ľudia sú veľmi veľmi hlúpi, zoberme si čokoládu, na obale je napísané, že porcia na jeden deň je, jeden pásik z čokolády ale nie ľudia ju zožerú celú a o deťoch ani nehovorím, keď jedna porcia pre dospelého je jeden pásik , pre 6 ročne decko bude porcia JEDNA KOCKA ... len vďaka hlúpim ľuďom je všetko zakázané , minule tu jedna pani písala ze by zakázala Harry Potter ... ako chorý svet . Takto sa nikdy nikam neposunieme ako ľudstvo, už sme mohli dávno kolonizovat Mars , vedieť efektívne využiť všetky zdroje planéty atď. .... ešte to bude trvať pár storočí kým to cele ľudstvo pochopí ...
@matabb73 ja nepisem, ze ludia neskusaju. Ale vidim na statistikach aky je problem, ked su drogy legalne. To je to, o com pisem.
@diamondsspaces ale to nie je reálne aby to takto fungovalo. Heroín je veľmi drahá droga samo o sebe, takže by týmto užívateľom musel byť bohatý človek, ktorý okrem peňazí na drogu má aj na "príslušenstvo" = testovanie, ihly a podobne. Závislosť sa nekamaráti s časom, takže by toto všetko mohlo preňho byť časom zdĺhavé a nepraktické. A hlavne heroín mu privedie určitý stav nezlúčitelný s bežným správaním okolia - to je potom jeden bludný kruh, strata práce, nedostatok financií na drahé drogy, začiatok s "pouličnými " pomixovanými drogami atď.. to o čom ty píšeš je akási "utópia" nefunkčná pre reálny svet.. pretože málokto závislý dokáže realisticky premýšľať, zhodnocovať následky svojho konania.
@diamondsspaces a čo sa týka liečenia psychických problémov drogami tak to je už úplne STOP. Na to sú predsa lieky, ktoré majú liečiť príčinu choroby. Nie drogy, ktoré uvedú človeka do stavu, že mu je " lepšie" a riešia teda iba následok. Aj to si nemôžme byť nikdy na 100% istý, či zakaždým prinesú pozitívny výsledok.
@kittykat22 štatistiky hovoria, že zákaz nerieši problém a neznižuje počet užívateľov. Tak neviem aké štatistiky vy ste videla. To, že je v Česku velký počet užívateľov pervitínu nie je kvôli tomu, že neriešia uživatelské dávky, ale kvôli tomu, že sa to tam vari v každom druhom paneláku častejšie jak segedín, je to lacné a prekurzory sú ľahko prístupné. Ale to už nie sú množstva, ktoré by legislatívne prešli ako "na vlastnú spotrebu". Na Slovensku je užívateľov pervitínu tiež mraky, ale okrem tých fakt že fetakov pokrutenych, veľa krát sú to ľudia, ktorí normálne pracujú, majú rodiny a nechcem povedať že to majú pod kontrolou, ale nie je to na nich vidieť, takže sa asi nebudú hlásiť k nejakej štatistike. Ďalej napríklad taký "kokaín" alebo mdma na párty. Stačí ísť do klubu na párty a od 15-45 rokov tam budú nafetovani skoro všetci. Cez týždeň slušní a usporiadaní ľudia a cez víkend im behajú sánky a nikto sa ani nepozastaví nad tým, že je to zakázané.
@annelise17 ale nemôžeš človeku, ktorý je roky závislý na opiatoch zobrať opiát a zavrieť do liečebne. Musia sa tie dávky znižovať postupne pretože potom môže dôjsť k buseniu srdca, fibriláciou, epileptickým záchvatom a smrti. To isté u alkoholikov. Dlhoročný alkoholik nemôže prestať z ničoho nič lebo ho to zabije. A taktiež treba brať do úvahy aj to, že často po skončení s drogami môže nastať depresia, úzkosti, ktore keď sú neliečene nedopadá to dobre, takže v tejto chvíli podávať lieky ktoré zmenia vedomie je tiež potrebné a to nehovorím vôbec o psychozach, ktoré sa bez silných liekov nedajú prekonať a žiť s nimi.ludia čo mali problém s alkoholom a drogami so z toho odnesú veľkú paletu psychických ochorení, ktoré bez liekov neprekonaju a buď sa vrátia k drogám alebo sa zabiju. Ale časom, po pár rokoch, tie lieky už neužívaju a sú schopní sa normálne vrátiť do života
Ja som hneď v prvom komentári písala, že na Slovensku je potrebné namiesto vysokých trestov zaviesť podporu a pomoc závislým. T.j. = nezavrieme ich do liečebne a nevykašleme sa na nich, ale aktívne sa im snažíme najvhodnejšími metódami pomôcť zbaviť sa závislosti a riešiť samozrejme aj dopad na psychiku, psychologická/ psychoterapeutická pomoc by mala byť úplný must. Čo sa týka liekov, určite je väčšia šanca ze im drogy spôsobia psychózu ako overené lieky, takže za mňa je ok im pomôcť pri liečbe vhodnými liekmi určenými odborníkom. Nemôže to fungovať tak, že och ja som závislý mám depku idem si zahúliť..to je predsa z kaluže do blata. Nehovoríme o ľuďoch v poslednom štádiu rakoviny, ktorým dokáže marihuana pomôcť, tam by to mal predpísať a určiť vždy odborník. Hovoríme o ľuďoch závislých na drogách, ktorým treba pomôcť sa zbaviť závislosti a hlavne im pomôcť spätne sa začleniť do spoločnosti.
@kittykat22 je niekde oficiálna štatistika, že sa to v niektorej krajine zhorčilo po tom ako legalizovali marihuanu?
@annelise17 tak samozrejme, keď si feťák naordinuje drogy či lieky na riešenie svojich psychických chorôb ktoré si sám diagnostikoval, je to na nic. Ja som zle pochopila ten komentár.
@matabb73 urcite bude. V CR bezne citis na uliciach ako ludia fajcia travu - neda sa ten pach zamenit. Videla som skolakov v podchode ako si podavali jointy - mali 11, 12? Ako je trava dostupna a je to uplne vsade, tak to naladuje dojem, ze je vsetko v poriadku. V CR si mozes v pohode objednat konopne semena alebo nejake veci na pestovanie travy ked odsuhlasis, ze mas viac ako 18 rokov :D Drticky bezne vo vecierkach pri pokladni, konopne listy na obrazkoch vo vykladoch, pomaly v kazdom cinskom obchode - pretoze lakaju zahranicnych turistov "na zakazane slasti".
Samozrejme, ze ked to vsade vidis a predavaju sa konopne cukriky, alkohol, drticky a coffee shopy tu a tam - tak sa huli. Mne nepride vobec zvlastne, ze si niekto da jointa. Sama to nerobim ale keby som si dala tak na tom nevidim nic zle. Pretoze je to legalne.
@matabb73 preto si myslim, ze legalizovanie drog nie je dobre. zrazu mas pocit, ako vsetko mozes. Je lepsie ked je taka seda zona, ze ludia vedia ze nesmu ale stat to toleruje. Ale v momente ked to niekto predava vo velkom alebo preda detom, tak dostane vysoky trest. Tak to bolo predtym v CR a bolo to lepsie.
@kittykat22 štatistiky už dlhodobo hovoria jasne. Vidíš ten maličký štát hore na severe kde je dokonca menej mladých "huličov" ako na Slovensku?
Je to Holandsko, krajina ktorá legálne predáva marihuanu od roku 1976.
Zlikvidovali čierny trh, k marihuane sa mladý tak ľahko nedostanú. A ani o nu nejako extra nejavía zaujem, či mlady ci starý, štatistiky im zvyšujú akurát tak turisti a pristahovalci
@kittykat22 syn bol v Holandsku. Tam si môžeš marihuanu normálne kúpiť v kaviarni na to určenej. Pokiaľ sa správaš slušne, nie je problém. Problém máš, keď vyvádzaš. Takže musíš si to kontrolovať rovnako ako pri alkohole. Vieš čo spôsobilo zakázanie alkoholu v USA? Nárast kriminality a mafie. Takže, nie vždy keď niečo zakážeš, má to pozitívny účinok. Ak tvrdíš, že to spôsobilo nárast užívateľov a problémy, tak by si to mala vedieť dokázať. Takto je to len v úrovni tvojich pocitov.
@matabb73 neviem, či môžme dať legalizáciu marihuany do súvisu s nárastom počtu ľudí závislých na drogách, ale v Kanade rozhodne došlo k nárastu a v posledných rokoch aj k zvýšenému počtu umrtí z predávkovania. Najväčší problém mame teraz s fentanylom.
Myslím si, že to bola Britská Kolumbia, kde mali viac úmrtí na predávkovanie ako na Covid. Toto ale súvisí aj s celkovo chorým prístupom, kde miesto motivovania ľudí, aby sa išli liečiť ich v tom podporujeme, štát im zabepečuje dávky a vytvára podmienky pre spokojné užívanie drog (z našich daní samozrejme)
Marihuanových obchodov tu mame nespočetné množstvo, sú na každom kroku, určite je to teraz aj pre teenagerov lákavejšie vyskúšať…
Ja som za používanie marihuany v medicíne, ale táto masovka mi už príde cez čiaru. Ale má to pozitíva, ľudia majú zhulené mozgy, je im jedno, čo sa deje, tak sa ľahšie ovládajú.
@sisaka ale predávkovanie a nárast počtu závislých absolútne nema súvislosť s legalizáciou marihuany ale s príchodom fentanilu.
Pretože fentanilu stačí naozaj mikrodavka na to aby človeka zabila a je oveľa adiktivnejsi bez akákoľvek droga ktorá bola vymyslená. Navyše sa začal tajne pridávať do ostatných drog, takže ľudia si ho často daju nevedomky a to sa im stane osudným.
@sisaka pozri na Holandsko. Tam je marihuana legálna a žiadna dráma sa nedeje. To, čo píšeš, môže súvisieť s niečím iným. Na Slovensku tiež nie je problém zohnať marihuanu keď chceš. Už na základných školách. Akurát, že sú za to neprimerané tresty. Aby jednému človeku zhabali majetok za to, že ju pestoval a vyrábal z nej masti, je nenormálne. Alebo druhého odsúdili tuším na 15 rokov. Za vraždu dostanú často nižšiu sadzbu.

@annelise17 tak isto nie je vyfajčiť brko ako vyfajčiť brko. Môžeš si dva krát potiahnuť a byť zrelaxovany alebo môžeš byť nezodpovedný vyfajčiť gram za 15 minút a nevedieť o sebe pol dňa. Všetko je to zodpovednosti a rešpekte voči drogám. A tiež o tom vyhodnotit, či tá droga je vhodná pre daného človeka.