Ahojte baby, chci se zeptat jestli je zde někdo kdo ví jak to je,když jsem česka s přechodným pobytem na SK a přítel je Slovák čekáme mimi a budu rodit v Čechách...ako vybavím trvalý pobyt pro malého??a lze vybavit zdravotní pojištění pro něj na SK??jelikož se narodí v ČR bude mít české občanství, kde se dá v,bavit SK občanství??a do jaké doby se to musí vlastne všechno vyřídit?mockrát děkuju za radu jsem z toho docela v nervu
Ked porodis v cz, bude mat trvaly v cr po tebe. Ak mate daku nehnutelnost na svk, mozete prihlasit dieta aj tam. Ak ty si ceska a muz slovak, dieta ma automaticky obe obcianstva. Najskor dostanes rl cesky, s tym pojdes na matriku na svk a vybavite rl slovensky a potvrdenie o sk obcianstve. S tym potom vybavis pas/op.
@ofzuza a v Čechách je povolené dvojité občianstvo? Tiež sme československý pár ale naše dieťa bude mať len slovenské občianstvo. Nemám ten pocit že by bolo možné mať dve občianstva.
@kkovacovak je mozne mat 2 obcianstva.
Jsem češka ale rodila jsem na slovensku. Mám tu trvalý pobyt. Malá je pojištěná na slovensku (jelikož jsem pojištěná i já tu). V česku mě na matrice řekli, že si můžu zažadat o rodný list i v česku, když jsem češka. Trvalý pobyt má malá na slovensku... Zkus se poptat na matrice.
@katkamus neviem konkretne poradit ale na trvaly pobyt by som sa phtala na nejakom Okresnom riaditelstve policajneho zboru a na poistovnu priamo v nejakej slovenskej poistovni. Drzim palce 🍀