icon

Trvalý pobyt pre dieťa

vervaka
21. jan 2015

Neviem ci s tym ma niekto skusenost, ale byvam s priatelom v prenajme. Cakame babo (uz som po termine). Trvali pobyt mam u otca, kedze rodicia su rozvedeny a mama byva mimo, hoci jej patri jej polka otcovho bytu. Chcela som malej adresu dat taku ako mam ja, cize u otca. Najprv s tym suhlasil, no odrazu zmenil nazor, ze sa radil s pravnikmi a ti mu povedali, ze ma podat protinavrh na moje rozhodnutie. Vobec nechapem preco, a chcela by som vediet ci ma na to pravo. Dakujem za odpovede. (Moj otec pobera invalidny dochodok, ale myslim ze to na to vplyv nema)

Strana
z2
simca06022011
21. jan 2015

trvaly pobyt sa babatku nahlasi tam kde ma trvayl pbyt matka, automaticky.. zmenit ho mozes. ALE trvaly pobyt sa nemoze dietatu len tak zrusit. Aj ked neviem preco by to robil... mozes dieta nahlasit aj na priatelovu adresu, ale ja by som s tym nesuhlasila... radsej sa ponatahujem s otcom, ved sa k nicomu nezavazuje.,. a co ked vnuca bude mat taku adresu ako on? Ja mam takto adresu s dcerkou u nasich a teda ziadne povinnosti im z toho nevyplyvaju... nebyvame tam a to je vsetko. Jedinu vec co sm riesila bolo, ked nas tam hladali zo socialky ;) Kvoli nahlasovaniu starostlivosti o dieta ci ako sa to vola...a my tam nebyvame:P

@marcelatje automaticky zasielaju, ale nasledne ides (posles) doklad o tom ze tam nebyvas... a platit budes tam kde byvas. Je to povinnost danovnika prehlasovat si tento pobyt (res. prechodny pobyt) a riesit komunalny odpad. Netreba to platit 2x.

kaktusik007
21. jan 2015

@sue nie, ak je on vlastnik, nemoze tam zrusit trvaly pobyt svojmu maloletemu dietatu... to je v rozpore so zakonom.
a plne chapem ze si skoncila s nimi jednanie -- evidentne boli prespekulovani a fakt od takych radsej ruky prec.

barbyes
21. jan 2015

@mimla trvalý pobyt a reálne nahlásené osoby na pobyt nemusia byť totožné..nič sa mu nezvíši pokiaľ ich nenahlási on na pobyt, ja som napr. tiež mala u mamy trvalé bydlisko, ale už som tam nebývala tak ma odhlásila z bytu aby zbytočne neplatila viac, na trvalý pobyt to nemalo žiaden vplyv...

ivuss01
21. jan 2015

@simca06022011 to po porode ta prisla pozriet socialka?? ved chodi doktorka, ci?

marcelatje
21. jan 2015

@simca06022011 viem, riešila som to 😉 poukazovala som na to že asi sa otec bojí že to bude musieť platiť on (neviem aké majú rodinné vzťahy so zakladateľkou)

simca06022011
21. jan 2015

@ivuss01 nie po porode... ;) ale ked prisiel do platnosti zakon, ze treba na socialku hlasit kde mame deti cez den.. ;) cize mala ked mala 3 roky, nabehli ku nam domov :P resp. ku nasim 🙂))

wanda52
21. jan 2015

Ahojte, vyjadrím sa len tak v krátkosti k trvalému pobytu. Keď sa narodí dieťa, tak automaticky je prihlásené do tej obce, kde má matka trvalý pobyt (na tú istú adresu, akú ma matka). Tvoj otec ako vlastník nehnuteľnosti môže podať návrh na zrušenie trvalého pobytu tebe- dcére aj tvojmu dieťaťu (jeho vnúčaťu). Po predložení potrebných dokladov obec trvalý pobyt zruší, na informačnej tabuli uverejní oznámenie o zrušení trvalého pobytu na dobu 15 dní.
Ty aj dieťa zostávate potom prihlásení na trvalý pobyt na obci (ako majú bezdomovci) - pokiaľ sa neprihlásiš niekam inam. Otec nemôže zrušiť trvalý pobyt napr. manželke (tvojej matke), pokiaľ nie sú rozvedení a podobne. Otec by ti nemohol zrušiť pobyt keby si jeho nezaopatrené dieťa (napr. ešte študuješ na dennom štúdiu, nie si samostatná, si ešte od rodičov závislá....). Bolo by fajn sa s otcom porozprávať, že z akého dôvodu nechce, aby ste tam mali trvalý pobyt, lebo to nemá nijaký vplyv na vlastníctvo k danej nehnuteľnosti. Čo sa týka poplatkov za komunálny odpad - každá obec , mesto má vydané svoje Všeobecne záväzné nariadenie, v ktorom sú rozpísané aj úľavy, oslobodenia od poplatku.

vervaka
autor
21. jan 2015

Ďakujem za každú radu. Otec mi odmietol povedať, že prečo sa tak zrazu rozhodol, pred tým s tým normálne súhlasil. Povedal mi len tolko, že to nebude so mnou riešiť a je to jeho vec. Moja mama, ktorej patrí polka jeho bytu, súhlasí so mnou. Čiže naozaj vôbec nechápem jeho rozhodnutiu...

vervaka
autor
21. jan 2015

Mamina to chcela riešiť tak, že by svoju polku prepisala na mňa aby som mala pravo na byt ale hlavne veci s tým spojené, ale to je zas o niečom inom, keďže naši majú medzi sebou od rozvodu zlé vzťahy.

ivuss01
21. jan 2015

@simca06022011 a to akoze normalne prisli do bytu, ponukla si kavu a tak? Tak to oni chodia? Netreba ist na urad? Viem ze pisem mimo temu, prepacte

simca06022011
21. jan 2015

@ivuss01 nie, nebola som tam takze iba povedali na co prisli, nechali kontakt a zvysok som si vybavila cez telefon a postou.

Strana
z2