Uplatnenie OČR počas koronavírusu.
Ahojte chcela by som sa spýtať, viete mi niekto poradiť či si môžem uplatniť OČR na syna ak je manžel momentálne doma zo strany zamestnavatela na 60%?
@evittam a prosím všetko bude za mňa odvádzane tak ako ma? Respektíve kto bude odvádzať zdravotnú?
@andrejcook ZP stat
@evittam jej ďakujem krásne za odpoveď po dvoch dňoch som na ňu dostala odpoved🙏 a ešte by ste mi vedeli poradiť či sa môžem dať na OCR aj keď mi ide náhrada mzdy?
@andrejcook Nie. Nemôžeš poberať mzdu aj sociálnu davku. Z akého dovodu? Bud jedno alebo druhé.
@evittam lebo dostanem vypoved k poslednému, a ostávam doma s deťmi tak som to chcela natiahnuť očr, aby som sa nemusela hlásiť na urad. Tak to nejde... Skoda☹️
A keď mi dajú výpoveď a nasledujúci deň sa dám na OCR to mi bude platiť? Ci už vôbec to nezachráni nijak... Nieje tam ešte ta ochranná lehota?
@andrejcook Ak dostanes vypoved mas vypovednu dobu podla ZP.
Do 7dni od skončenia PP môžeš ist na OCR.
@andrejcook aka nahrada mzdy ? ved pises ze 1.4. ti konci zmluva na dobu urcitu a 30.3. nastupujes na OCR
@lubka73 som platená ako keby som pracovala. A som doma, iba sem tam idem do prace. Ci? To sú dve rozdielne veci? Myslela som ze aj toto je ako náhrada mzdy... Nieje?
@evittam ale výpovednú dobu asi nemám, či? Keď mám dobu určitú.
@andrejcook tak ak si normalne platena , nemozes ist na ocr, ale teraz pises o vypovedi a 27. pises o ukonceni zmluvy na dobu urcitu tak potom ti mozu zle poradit, treba pisat jasne o co vlastne ide, len preto som sa pytala
@andrejcook Tak ked ti konci zmluva nepis o výpovedi.
@lubka73 och pardon som si to ani nevšimla že som to takto napísala☹️
@andrejcook mne to nevadi,len potom ti zle poradia, nakolko su to rozdielne veci
@evittam ja som si to vôbec nevšimla, mrzí ma to že som to takto napísala....
Končí mi zmluva na dobu určitú, tak je to správne👍
@lubka73 ďakujem za upozornenie, strácam s v týchto veciach☹️
@andrejcook Skus čítať co som ti napísala.
@evittam čítam ale stratila som sa neviem teraz co platí k čomu☹️😭vôbec sa v týchto veciach nevyznam😭
@andrejcook Prepac ale nebudem sa opakovať. To co som napísala ohľadne nároku na OCR plati ci ti skončí zmluva alebo dostanes vypoved. A na to naozaj staci trochu viac rozmýšľat. Nic v zlom. Nerozumiet jednej jasnej vete?!
@evittam
Ospravedlňujem sa za svoju nevedomosť...
Teda rozumiem tomu laicky správne ze o očr mam požiadať až po tom ako mi skončí zmluva, lebo som v tej ochrannej lehote a môžem tak urobiť bez toho aby som sa hlásila na úrad...
A nesmiem o ňu požiadať skôr ako mi skončí zmluva lebo mi ide mzda, áno?
@andrejcook Môžeš aj skor ale oznámiť to sj zamestnavatelovi a nebudeš mat potom mzdu.
@evittam toto som nevedela, lebo na stránke sociálky som čítala že o očr nesmiem požiadať ak mám náhradu mzdy... ale to oni myslia teda asi ako inu náhradu, napr. ako PN?
Nevedela som či mám teda požiadať pred alebo po skončení zmluvy co je lepšie.... to mi nevadí ze prídem o mzdu, ide mi o to aby som v tomto zlom čase nemusela chodit na úrad, lebo teraz hľadať robotu plus deti doma je nemožné....
@andrejcook ale ved ti nikde nenapisala ze si OCR nemozes dat po skonceni zmluvy, napisala len ze si mozes OCR dat aj hned len to musis oznamit zamestnavatelovi aby to vedel, ty kludne dober nahradu mzdy a po skonceni sa nahlas na OCR a po skonceni korona OCR chod na urad
dufam ze som to napisala spravne
@evittam ?
Ahojte.chcem sa spytat....som zamestnana,ale musim dat vypoved DOHODOU,a som momentalne na OČR-KORONA,od marca a bude trvat az pokial neotroria skoly.chcem sa spytat ci mozem dalej pokracovat v OCR,aj ked uz nebudem zamestnana,ci treba ist na urad sa nahlasit-ale az potom ked ukoncim OCR.???a este chcem vediet ci budem stale poberat zo socialnej poistovne peniazky ked nebudem zamestnana,ale budem stale na OCR.DAKUJEM VELMI PEKNE

@evittam ďakujem 😉