icon

Kontroly počas OČR: Môžem ísť s deťmi na dovolenku?

Včera o 07:37

Dievčatá ahojte, chcem sa spýtať. Pred detmi som nikdy nemala jediný deň PN ani OČR takze vôbec netuším veci okolo toho.
Momentalne riešime ako vyriešiť prázdniny, škôlka bude zatvorená 6tyzdnov. Chcem sa spýtať, ževraj existuje OČR z dôvodu zatvorenia skolky- max na 2tyzdne, v tomto obdobi keď s nimi budem doma na tej OČR, musíme byt doma? Chodia kontroly pri takejto očr? Či môžeme ist normálne na dovolenku s detmi mimo miesta bydliska? A čo to spraví s platom?

mimaapeto
Včera o 07:40

@anonym_autor pri OČR z dôvodu zatvorenia škôlky nedodržuješ liečebný režim nakoľko je dieťa zdravé a nie to to OČR od lekára...no je to 55% z denného vymeriavaceho základu takže výplata je nižšia nakoľko to od prvého dňa platí Soc. poisťovňa... len taká otázka to budeš 6 týždňov doma s dieťaťom?

melanta
Včera o 07:41

Upresním, že pri žiadnej OČR nie sú kontroly, ani ak si na OČR kvôli chorobe.

autor
Včera o 07:42

@anonym_autor Ešte doplním, v čase plánovanej OČRky by som bola naspat v praci už asi 9mesiacov, a stále som “na RD s mladším dietatom” - ale reálne starsie je v štátnej škôlke ktorá bude zavreta, mladšie je v súkromných jasliach kde musíme platit, ale aj oni majú vtedy výluku a budú zavreté..

melanta
Včera o 07:44
@anonym_autor

@anonym_autor Ešte doplním, v čase plánovanej OČRky by som bola naspat v praci už asi 9mesiacov, a stále som “na RD s mladším dietatom” - ale reálne starsie je v štátnej škôlke ktorá bude zavreta, mladšie je v súkromných jasliach kde musíme platit, ale aj oni majú vtedy výluku a budú zavreté..

@anonym_autor to nevadí, že na mladšie poberáš rodičovský. Ak pracuješ, máš aktívne poistenie a teda máš nárok čerpať OČR pri zatvorenej škôlke. Ale teda maximálne 14 kalendárnych dní počas jedného zatvorenia.

autor
Včera o 07:44
@mimaapeto

@anonym_autor pri OČR z dôvodu zatvorenia škôlky nedodržuješ liečebný režim nakoľko je dieťa zdravé a nie to to OČR od lekára...no je to 55% z denného vymeriavaceho základu takže výplata je nižšia nakoľko to od prvého dňa platí Soc. poisťovňa... len taká otázka to budeš 6 týždňov doma s dieťaťom?

@mimaapeto No 6tyzdnov určite nie, veď to sa nedá ani v praci toľko chýbať…. práve som si k tomu sadla a musíme si to nejako zariadit a pokryť tých 6tyzdnovc tak rozmýšľame že ako, koľko kto týždňov a tak, deti sú malé a denne tábory čo som sa pytala berú až od 5rokov

autor
Včera o 07:47
@melanta

@anonym_autor to nevadí, že na mladšie poberáš rodičovský. Ak pracuješ, máš aktívne poistenie a teda máš nárok čerpať OČR pri zatvorenej škôlke. Ale teda maximálne 14 kalendárnych dní počas jedného zatvorenia.

@melanta Áno tých 14 dni chcem využiť na čas kedy obidve deti budú doma pre zatvorenú skolku a jasle. Lebo dve malinké deti na dva týždne ani babicka nezvládne postrážiť bohužiaľ, je to už na ňu veľa.
Cize nevadí tej OČR nevadí že som na RD? Pracujem normálne od konca oktobra minulého roka

melanta
Včera o 08:07
@anonym_autor

@melanta Áno tých 14 dni chcem využiť na čas kedy obidve deti budú doma pre zatvorenú skolku a jasle. Lebo dve malinké deti na dva týždne ani babicka nezvládne postrážiť bohužiaľ, je to už na ňu veľa.
Cize nevadí tej OČR nevadí že som na RD? Pracujem normálne od konca oktobra minulého roka

@anonym_autor ty nie si na RD, ty poberáš RP. To je rozdiel. Tým, že si sa vrátila do práce, skončila si RD. Len naďalej poberáš rodičovský príspevok. A keďže pracuješ a máš aktívne nemocenské poistenie, máš nárok na OČR.

jaroe
Včera o 08:15
@anonym_autor

@anonym_autor keď pracuješ, nie si na rodičovskej dovolenke

anonym_4c2912
Včera o 08:18

A platí to vôbec na jasle ?

melanta
Včera o 08:29
@anonym_4c2912

@anonym_4c2912 áno, aj jasle, ale ona píše o škôlke, kam chodí staršie dieťa

elanor
Včera o 08:34
@anonym_4c2912

@anonym_4c2912 je to zariadenie pre deti? Je. BUde zatvorene zriadovatelom. Bude.
Hotovo.
A keby aj nie, i tak stale pise o klasickej skolke, ktora bude zatvorena este dlhsie, nez tie jasle...

anonym_aafb4c
Včera o 08:37

Kludne môžeš,tento bohatý štát ti to legálne umožňuje. ( nič osobné,konštatujem).

parvinka0001
Včera o 08:42
@elanor

@anonym_4c2912 je to zariadenie pre deti? Je. BUde zatvorene zriadovatelom. Bude.
Hotovo.
A keby aj nie, i tak stale pise o klasickej skolke, ktora bude zatvorena este dlhsie, nez tie jasle...

@elanor ak sú súkromné tak ťažko to platí na jasle .

melanta
Včera o 08:52
@parvinka0001

@parvinka0001 a kde konkrétne je písané, že táto OČR platí iba pri štátnych zariadeniach? Pretože SP v časti nároku na túto OČR nikde nespomína štátne a súkromné zariadenia. Spomína iba školy, škôlky a jasle, bez špecifikácie štátneho či súkromného zriaďovateľa.

elanor
Včera o 08:59
@parvinka0001

@parvinka0001 ???
Prosim vysvetli svoje myslienkove pochody.
A hlavne ich podloz faktami. Lebo zakon nic take pri naroku na OCR nespecifikuje, ci zariadenie musi byt statne, sukromne, z Marsu alebo 5tej Galaxie za 10. mesiacom vpravo....
A do buducna, prosim, ked niecomu nerozumies alebo nemas k danej teme 100% informacie, nevyjadruj sa.
Su temy, kde sa da vyjadrit nazor a je to uplne v poriadku, ale su temy, kde su dolezite fakty, a nie pocity, a ani - si myslim, a "tak (to) tazko" - je uplne irelevantne... A toto je presne ta tema, kde treba jasne fakty.

micha1linka
Včera o 09:13

Pri OCR kontrola nechodi. Kludne chodte na dovolenku 🙂