Uplatnenie priepustky na manžela počas návštevy CAR
Ahojte, môžem si dať potvrdiť priepustku na manžela ako sprevádzanie RP pri návštevách CAR? Ak by išiel na nejaký zákrok, vyšetrenie a nemohol by napríklad šoférovať? Mám už totiž minuté priepustky na seba, tak rozmýšľam, ako to ešte vykryť. Má zamestnávateľ právo skúmať to?
@anonym_autor tak vseobecne na manzela mozes pouzit dalsich 7x8 hodin... Svoje mas na seba a "sprevadzanie rodinneho prislusnika" mas dalsie... asi je jedno k akemu doktorovi... Ci to uz bude skumat alebo nie zamestnavatel... mas na to pravo.
@zic sprevadzanie manzela do CAR? aky zakrok mu budu robit ze nemoze ist sam?
a ano zamestnavatel moze lekara oslovit s vysvetlenim. ale pravdepodobne to nebude skumat. my by sme uvolnili ak povie zena co je vo veci.
@anonym_autor tak vseobecne na manzela mozes pouzit dalsich 7x8 hodin... Svoje mas na seba a "sprevadzanie rodinneho prislusnika" mas dalsie... asi je jedno k akemu doktorovi... Ci to uz bude skumat alebo nie zamestnavatel... mas na to pravo.
@zic áno, viem, že mám ďalších 7, ale či to môžem použiť konkrétne pri návšteve car. Máme takú premotivovanú kolegyňu, čo robí dochádzku a pýtala sa ma na to, prečo som si dala sprevádzanie rp. Povedala som jej, že centrum poskytuje aj urológiu a bola som teda s manželom. Obávam sa, že mi bude robiť problémy u nadriadených, tak chcem mať dopredu argumenty
@anonym_autor u nás to teda nikto neskúmal, veď to sa ani nesmie vyzvedať. Brala som na sprevádzanie manžela, keď bol na kolonoskopii, tiež to bolo súkromné zariadenie a mal aj narkozu, takže skutočne celodenné vyšetrenie.
a ano zamestnavatel moze lekara oslovit s vysvetlenim. ale pravdepodobne to nebude skumat. my by sme uvolnili ak povie zena co je vo veci.
@natalka13 ale do toho nikoho nic nie je. Vies vsetky moznosti co ktory lekar moze robit? Ake vysetrenia? Invazivne, s "upokojujucou injekciou"?
kolegyna sa ta na to NEMOZE pytat. neodpovedala by som v ziadnom pripade na taketo otazky, pri najblizsej otazke ju uzemni s tym, ze je to tvoja a manzelova osobna vec. nemoze to zistovat ani zamestnavatel a uz vobec nie nejaka kolegyna bez chochmesu. neznasam takychto ludi. nevysvetluj a neobhajuj sa, ani si nehaldaj si ake zakroky by to mohli byt.
Ak tam ides s nim tak podla mna nemaju co riesit, Ak by nemal vodicak kto by ho napriklad odviezol?
My s manzelom v pripade potreby si davame sprievod bezne ci uz na seba alebo aj na rodicov ak ich je potrebne odviezt.
@natalka13 a majú na to právo, skúmať, na akom bol zákroku? Sú tam nejaké hranice?
Zamestnávateľ sa môže u lekára informovať, či tam zamestnanec fyzicky v uvedonom čase na vyšetrení bol, ale nesmie sa pýtať na dôvod vyšetrenia, ani na diagnózu, ani na nič iné.
Zamestnávateľ sa môže u lekára informovať, či tam zamestnanec fyzicky v uvedonom čase na vyšetrení bol, ale nesmie sa pýtať na dôvod vyšetrenia, ani na diagnózu, ani na nič iné.
@sima234 to tiež neviem či mu to môže lekár poskytnúť. ja som sa pýtala svojej lekárky, či jej volal syn (chystal sa) - a ona mi na to že mi to nemôže povedať ...
@biba_18 x bab tu napise ze nato pravo nema, jedna ze ano a tej autorka veri a odpise. Niekedy aj lutujem ze sa do tych diskusii vobec zapajam
@bg92 a ak sa nemýlim tak s touto bola dosť zaujímavá diskusia v inej téme, kde si išla svoje ako a čo všetko môže zamestnávateľ kontrolovať a vypytovať sa.
@anonym_autor nemajú právo. dostala si papier od lekára. koniec
@biba_18 je to tak ako píše vyššie sima. Môže sa informovať či tam v daný deň bol a kolko cca trvalo vyšetrenie, nakoľko sprievod je tiež na nevyhnutne potrebný čas
na anonymné príspevky neodpovedám - takže asi tak... a nechce sa mi opakovať 3x dokola to isté ...
@anonym_autor zamestnavatel ma pravo skumat iba to, ci si tam skutocne bola a cas v ktorom si tam bola. Samozrejme nic, co suvisi so zdravotnym stavom, ale to je asi jasne kazdemu.
@nelca84 hmmm ... ak lekár povie že tam nebola - aj keď tam skutočne bola? ako a kto bude posudzovať kde je pravda? bude sa pacient súdiť s lekárom? alebo s kým?
@zic moze sa zamestnavatel informovat u lekara a skontrolovat zaznam vysetrenia.
@natalka13 no, len pochybujem, ze ten moze informovat.. .akurat tak, ci tam pacient bol (ak vobec)...
A teda CAR je podla mna centrum asistovanej reprodukcie, to nie je gynekologia (len)... problemy sa mozu tykat oboch... takze tam by som vobec nic neriesil...
@nelca84 a prečo hneď klamal - čo ak má chybu v záznamoch?
to sú také veci, o ktorých lekár nemôže informovať ...
@biba_18 môže informovať. Nejde o zdravotný záznam pacienta a zamestnávateľ má právo, nakoľko ide o platený deň z jeho strany. A či stratí záznam alebo nie, to sú už také dohady že až
@anonym_autor zamestnávateľ nemá nárok vyžadovať upresnenie - je na lekárovi ktorý posúdi či bolo sprevádzanie nevyhnutné - a keď potvrdenie vydal, tak je vydané. koniec
@natalka13 nie, nemôže
@biba_18 riesila som to viackrat v minulosti sme mali stavby.
podla teba je ok platit pn a P ludom, stoji mi zakazka a zamestnanec na fuske?
ty by si to nechala tak? mne 100€ nerastu na strome.
ako pisem u nas teraz uznavame aj viac ako 14P.
vieme sa dohodnut.
ďalší anonym ...
@nelca84 a prečo hneď klamal - čo ak má chybu v záznamoch?
to sú také veci, o ktorých lekár nemôže informovať ...
@biba_18 tak sa to snad doskuma a vysvetli.
Zakonnik prace jasne hovori, ze zamestnavatel je povinny ospravedlnit zamestnanca na nevyhnutne potrebny cas.. cize zmestnavatel ma pravo si tento cas overit. Samozejme sa pocita aj s cestou a nejakou rezervou. Ale ak ides napr. rano na 7.30 na krv, tak logicky nemas narok na celodenne ospravedlnenie. Vo vela firmach akceptuju aj to, ale nie je to povinnost.
@biba_18 je to tak ako píše vyššie sima. Môže sa informovať či tam v daný deň bol a kolko cca trvalo vyšetrenie, nakoľko sprievod je tiež na nevyhnutne potrebný čas
@anonym_db0047 áno, boli sme tam spolu a išlo len o 1,5 hodiny, ani to nebol celý deň. A teraz mi kolegyňa robí problémy, čo som ani nechcela to riešiť. Oľutovala som, že som si dala to sprevádzanie, radšej som si mohla dať súkromnú priepustku, keby som vedela
@sima234 to tiež neviem či mu to môže lekár poskytnúť. ja som sa pýtala svojej lekárky, či jej volal syn (chystal sa) - a ona mi na to že mi to nemôže povedať ...
@biba_18 tak my voláme pokiaľ sa nám nezdá niečo na priepustke, občas aj lekár sa pomýli a dá zlý dátum a pod. Zatiaľ nám žiadny lekár neodmietol poskytnúť takúto informáciu.