icon

Uplatnenie priepustky na manžela počas návštevy CAR

8. júl 2025

Ahojte, môžem si dať potvrdiť priepustku na manžela ako sprevádzanie RP pri návštevách CAR? Ak by išiel na nejaký zákrok, vyšetrenie a nemohol by napríklad šoférovať? Mám už totiž minuté priepustky na seba, tak rozmýšľam, ako to ešte vykryť. Má zamestnávateľ právo skúmať to?

Strana
z3
zic
8. júl 2025

@anonym_autor tak vseobecne na manzela mozes pouzit dalsich 7x8 hodin... Svoje mas na seba a "sprevadzanie rodinneho prislusnika" mas dalsie... asi je jedno k akemu doktorovi... Ci to uz bude skumat alebo nie zamestnavatel... mas na to pravo.

natalka13
8. júl 2025
@zic

@anonym_autor tak vseobecne na manzela mozes pouzit dalsich 7x8 hodin... Svoje mas na seba a "sprevadzanie rodinneho prislusnika" mas dalsie... asi je jedno k akemu doktorovi... Ci to uz bude skumat alebo nie zamestnavatel... mas na to pravo.

@zic sprevadzanie manzela do CAR? aky zakrok mu budu robit ze nemoze ist sam?
a ano zamestnavatel moze lekara oslovit s vysvetlenim. ale pravdepodobne to nebude skumat. my by sme uvolnili ak povie zena co je vo veci.

autor
8. júl 2025
@zic

@zic áno, viem, že mám ďalších 7, ale či to môžem použiť konkrétne pri návšteve car. Máme takú premotivovanú kolegyňu, čo robí dochádzku a pýtala sa ma na to, prečo som si dala sprevádzanie rp. Povedala som jej, že centrum poskytuje aj urológiu a bola som teda s manželom. Obávam sa, že mi bude robiť problémy u nadriadených, tak chcem mať dopredu argumenty

michaela329
8. júl 2025

@anonym_autor u nás to teda nikto neskúmal, veď to sa ani nesmie vyzvedať. Brala som na sprevádzanie manžela, keď bol na kolonoskopii, tiež to bolo súkromné zariadenie a mal aj narkozu, takže skutočne celodenné vyšetrenie.

zic
8. júl 2025
@natalka13

a ano zamestnavatel moze lekara oslovit s vysvetlenim. ale pravdepodobne to nebude skumat. my by sme uvolnili ak povie zena co je vo veci.

@natalka13 ale do toho nikoho nic nie je. Vies vsetky moznosti co ktory lekar moze robit? Ake vysetrenia? Invazivne, s "upokojujucou injekciou"?

bg92
8. júl 2025

kolegyna sa ta na to NEMOZE pytat. neodpovedala by som v ziadnom pripade na taketo otazky, pri najblizsej otazke ju uzemni s tym, ze je to tvoja a manzelova osobna vec. nemoze to zistovat ani zamestnavatel a uz vobec nie nejaka kolegyna bez chochmesu. neznasam takychto ludi. nevysvetluj a neobhajuj sa, ani si nehaldaj si ake zakroky by to mohli byt.

natalka13
8. júl 2025
@zic

@natalka13 ale do toho nikoho nic nie je. Vies vsetky moznosti co ktory lekar moze robit? Ake vysetrenia? Invazivne, s "upokojujucou injekciou"?

@zic moze sa zamestnavatel informovat u lekara a skontrolovat zaznam vysetrenia.

dzina007
8. júl 2025

Ak tam ides s nim tak podla mna nemaju co riesit, Ak by nemal vodicak kto by ho napriklad odviezol?
My s manzelom v pripade potreby si davame sprievod bezne ci uz na seba alebo aj na rodicov ak ich je potrebne odviezt.

bg92
8. júl 2025

@natalka13 prepac ale nemas pravdu, zamestnavatel nemoze sam kontaktovat doktora a lekar mu nesmie nic prezradit a uz vobec nie skontrolovat zaznam z vysetrenia (???).

biba_18
8. júl 2025
@natalka13

@zic moze sa zamestnavatel informovat u lekara a skontrolovat zaznam vysetrenia.

@anonym_autor zamestnávateľ nemá nárok vyžadovať upresnenie - je na lekárovi ktorý posúdi či bolo sprevádzanie nevyhnutné - a keď potvrdenie vydal, tak je vydané. koniec
@natalka13 nie, nemôže

autor
8. júl 2025
@natalka13

@natalka13 a majú na to právo, skúmať, na akom bol zákroku? Sú tam nejaké hranice?

sima234
8. júl 2025

Zamestnávateľ sa môže u lekára informovať, či tam zamestnanec fyzicky v uvedonom čase na vyšetrení bol, ale nesmie sa pýtať na dôvod vyšetrenia, ani na diagnózu, ani na nič iné.

biba_18
8. júl 2025
@anonym_autor

@natalka13 a majú na to právo, skúmať, na akom bol zákroku? Sú tam nejaké hranice?

@anonym_autor nemajú právo. dostala si papier od lekára. koniec

biba_18
8. júl 2025
@sima234

Zamestnávateľ sa môže u lekára informovať, či tam zamestnanec fyzicky v uvedonom čase na vyšetrení bol, ale nesmie sa pýtať na dôvod vyšetrenia, ani na diagnózu, ani na nič iné.

@sima234 to tiež neviem či mu to môže lekár poskytnúť. ja som sa pýtala svojej lekárky, či jej volal syn (chystal sa) - a ona mi na to že mi to nemôže povedať ...

bg92
8. júl 2025

@biba_18 x bab tu napise ze nato pravo nema, jedna ze ano a tej autorka veri a odpise. Niekedy aj lutujem ze sa do tych diskusii vobec zapajam

biba_18
8. júl 2025
@bg92

@biba_18 x bab tu napise ze nato pravo nema, jedna ze ano a tej autorka veri a odpise. Niekedy aj lutujem ze sa do tych diskusii vobec zapajam

@bg92 chápem. ja to beriem tak že to môže pomôcť aj niekomu inému než autorke 😉

anickaaa6aaa
8. júl 2025
@bg92

@bg92 a ak sa nemýlim tak s touto bola dosť zaujímavá diskusia v inej téme, kde si išla svoje ako a čo všetko môže zamestnávateľ kontrolovať a vypytovať sa.

anonym_db0047
8. júl 2025
@biba_18

@anonym_autor nemajú právo. dostala si papier od lekára. koniec

@biba_18 je to tak ako píše vyššie sima. Môže sa informovať či tam v daný deň bol a kolko cca trvalo vyšetrenie, nakoľko sprievod je tiež na nevyhnutne potrebný čas

nelca84
8. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor zamestnavatel ma pravo skumat iba to, ci si tam skutocne bola a cas v ktorom si tam bola. Samozrejme nic, co suvisi so zdravotnym stavom, ale to je asi jasne kazdemu.

biba_18
8. júl 2025

na anonymné príspevky neodpovedám - takže asi tak... a nechce sa mi opakovať 3x dokola to isté ...

biba_18
8. júl 2025
@nelca84

@anonym_autor zamestnavatel ma pravo skumat iba to, ci si tam skutocne bola a cas v ktorom si tam bola. Samozrejme nic, co suvisi so zdravotnym stavom, ale to je asi jasne kazdemu.

@nelca84 hmmm ... ak lekár povie že tam nebola - aj keď tam skutočne bola? ako a kto bude posudzovať kde je pravda? bude sa pacient súdiť s lekárom? alebo s kým?

nelca84
8. júl 2025
@biba_18

@nelca84 hmmm ... ak lekár povie že tam nebola - aj keď tam skutočne bola? ako a kto bude posudzovať kde je pravda? bude sa pacient súdiť s lekárom? alebo s kým?

@biba_18 no kedze pojde o spor, tak jedine tak. Ale preco by lekar klamal v takejto veci?

biba_18
8. júl 2025
@nelca84

@biba_18 no kedze pojde o spor, tak jedine tak. Ale preco by lekar klamal v takejto veci?

@nelca84 a prečo hneď klamal - čo ak má chybu v záznamoch?
to sú také veci, o ktorých lekár nemôže informovať ...

zic
8. júl 2025
@natalka13

@natalka13 no, len pochybujem, ze ten moze informovat.. .akurat tak, ci tam pacient bol (ak vobec)...
A teda CAR je podla mna centrum asistovanej reprodukcie, to nie je gynekologia (len)... problemy sa mozu tykat oboch... takze tam by som vobec nic neriesil...

anonym_db0047
8. júl 2025
@biba_18

@biba_18 môže informovať. Nejde o zdravotný záznam pacienta a zamestnávateľ má právo, nakoľko ide o platený deň z jeho strany. A či stratí záznam alebo nie, to sú už také dohady že až

natalka13
8. júl 2025
@biba_18

@anonym_autor zamestnávateľ nemá nárok vyžadovať upresnenie - je na lekárovi ktorý posúdi či bolo sprevádzanie nevyhnutné - a keď potvrdenie vydal, tak je vydané. koniec
@natalka13 nie, nemôže

@biba_18 riesila som to viackrat v minulosti sme mali stavby.
podla teba je ok platit pn a P ludom, stoji mi zakazka a zamestnanec na fuske?
ty by si to nechala tak? mne 100€ nerastu na strome.
ako pisem u nas teraz uznavame aj viac ako 14P.
vieme sa dohodnut.

biba_18
8. júl 2025

ďalší anonym ...

nelca84
8. júl 2025
@biba_18

@biba_18 tak sa to snad doskuma a vysvetli.
Zakonnik prace jasne hovori, ze zamestnavatel je povinny ospravedlnit zamestnanca na nevyhnutne potrebny cas.. cize zmestnavatel ma pravo si tento cas overit. Samozejme sa pocita aj s cestou a nejakou rezervou. Ale ak ides napr. rano na 7.30 na krv, tak logicky nemas narok na celodenne ospravedlnenie. Vo vela firmach akceptuju aj to, ale nie je to povinnost.

autor
8. júl 2025
@anonym_db0047

@biba_18 je to tak ako píše vyššie sima. Môže sa informovať či tam v daný deň bol a kolko cca trvalo vyšetrenie, nakoľko sprievod je tiež na nevyhnutne potrebný čas

@anonym_db0047 áno, boli sme tam spolu a išlo len o 1,5 hodiny, ani to nebol celý deň. A teraz mi kolegyňa robí problémy, čo som ani nechcela to riešiť. Oľutovala som, že som si dala to sprevádzanie, radšej som si mohla dať súkromnú priepustku, keby som vedela

sima234
8. júl 2025
@biba_18

@sima234 to tiež neviem či mu to môže lekár poskytnúť. ja som sa pýtala svojej lekárky, či jej volal syn (chystal sa) - a ona mi na to že mi to nemôže povedať ...

@biba_18 tak my voláme pokiaľ sa nám nezdá niečo na priepustke, občas aj lekár sa pomýli a dá zlý dátum a pod. Zatiaľ nám žiadny lekár neodmietol poskytnúť takúto informáciu.

Strana
z3