Úver či hypotéka, vziať teraz alebo počkať?
Ahojte. Dlho sme čakali za začiatkom stavby domu. Teraz však všetko vyletelo hore. Tie ktoré máte v pláne taktiež napr. stavať dom, beriete si v dohľadnej dobe úvery / hypotéky a idete do toho alebo čakáte? Niečo máme našetrené no obávame sa že úroky pôjdu ešte viac hore. Ťažké rozhodovanie...zaujíma ma, ako to vidia iní v takejto situácii.
Uroky pojdu hore, ceny materialov dole nepojdu. Ak to chces odlozit kvoli urokom, tak prognozy su, ze tak 5 rokov po zvyseni dole nepojdu, mozno potom.
My sme kolaudovali na začiatku roka, stavalo sa minulý rok, jasné že to zožralo viac peňazí ako bol pôvodný rozpočet, ale vopred sme s tým počítali, takže sme na to boli pripravení. Tie ceny dole nepôjdu, úroky najbližšie roky tiež nie, takže ak chcete stavať, nečakajte. Na druhej strane, počítaj s dostatočnou rezervou, takže ak by ste mali byť s hypotékou na knap, tak by som nestavala a riešila byt.
My sme mali v plane toto leto vziat hypo a zacat stavat ale vzhladom na uroky sme sa rozhodli ze ideme stavat bez a uvidime kde skoncime 🤷🏻♀️
kríza bola aj pred 10 - 12 rokmi ... 2008 tiež boli problémy a my sme sa chytili stavať... Ja na MD, 4 deti a začali sme... išli sme pomaly a o 2 roky sme mali dom úplne hotový...
väčšinu prác sme si robili sami, ale sem tam sme si zavolali aj firmu - na tie väčšie práce.
čo načakáš - nič...
čím skôr - tým lepšie
nečakala by som, ceny idú hore stále, úroky tiež, bude len horšie
Tazko povedat. Rozostavas a zistis, ze nie je na dokoncenie 🤷 takze ak potrebujes byvat, skor by som sla do hotovej stavby.
Ja osobne by som si teraz hypoteku nebrala.
Hypotekarny uver na stavbu sa vždy oplati,pokial je stabilny prijem. Sice nikto nevie ake budu úroky. Ale určite nebrať spotrebny na vyššiu sumu.
nestavala by som, vsetko ide hore, ak nemas dostatocnu rezervu tak neviem no. radsej kupit uz hotovu stavbu. a hypoteku by som si zobrala, este stale su tie uroky pomerne male, najdes aj okolo 1,5-2%

Potrebujes byvat, tak stavaj. Lacnejsie to nebude. Ja tiez staviam akurat.