Uznanie otcovstva, priezvisko bábätka po matke
Ahojte, prosím poraďte: s priateľom čakáme dieťa avšak nie sme zobratí, no chcem aby figuroval v rodnom liste ako otec dieťaťa, s tým, že by malo dieťa zatiaľ priezvisko po mne a až potom keby sme sa časom zobrali, že by sa zmenilo aj dieťaťu, avšak neviem ako to presne je, či sa po svadbe automaticky zmení aj dieťaťu alebo to treba vybavovať za nejaký poplatok a kde všade (zdravotka,pas a kde ešte treba a koľko to stojí)
@rony7 zial, ak partner s priezviskom nesuhlasi, tak to musi ist cez sud ( https://ficek.sk/priezvisko-dietata-narodeneho-... ) Za pas sa neplati, ak je pas este platny (vydanie do 30 dni, na toto pozor, ak je neplatny platis normalne poplatok) A vymena dokladov dietata podla veku - do 15 rokov menis len zdravotnu karticku a pas, inde len hlasis zmenu.
@ayanamirei v praxi sa to však deje minimálne , aby sa toto riešilo súdnou cestou . Ak sa matka rozhodne dať meno po sebe a otec chce byť v rodnom liste zapísaný , tak zväčša kapituluje. Ak dôjde ku konfliktu , čo sa stáva, tak otec odmietne sa niekedy zapísať do rodného listu , dieťa dostane meno po matke a otec do ďalšieho rozhodnutia súdu o určení otcovstva je neuvedený . Potom a aj tak zapíše . Zbytočné komplikácie.
No ja myslim, ze je vhodne aby matka a dieta mali rovnake priezvisko, vacsinu veci - lekar, jasle, skolka, tabory...vybavuju matky a casto sa stava, ze potom nikto nevie, ktore dieta ku ktorej matke patri..
@extempore vôbec mi nejde o tom, len o prípadné dotahovacky ktoré by mohli potom nastať, keďže v dnešnej dobe sa rozvádzajú ľudia čím ďalej tým častejšie a ťažšie sa potom mení priesvisko..a za ďalšie čo ak otec je práve ten kto tam chce byť uvedený?? Lebo sám si je vedomý že môže sa stať hocičo a aj po tej zdravotnej stránke nikdy nevieš čo sa stane a vtedy je lepšie keď sú tam uvedení obaja
@ayanamirei hmm zvláštne, myslela som že keby sme nemali otcovstvo vybavené predtým a dieťa by tým pádom automaticky v pôrodnici získalo priezvisko po mne tak že už by mu ostalo a zmenilo by sa až keby sme potom obaja súhlasili so zmenou na priezvisko otca a obaja to podpísali..
@ayanamirei no veď to áno veď on aj chce byť zapísaný ako otec, teraz sa bavíme len o tom priezvisku...
@ayanamirei ako vieš, že dieťa ostane matke? No a Sorry, ale čo je to za vzťah, do ktoreho idem s tym, že ved aj tak sa rozvediem, rozídeme? Načo si s nim robila dieťa ked tomu chlapovi neverí?
@ayanamirei presne tak, ďakujem za podporu 😉
@rony7 za malicko, prajem vela zdaru 🌞
@rony7 A váš partner s tým súhlasí aby malo priezvisko po vás? A prečo by ste mu mali meniť priezvisko keby ste sa rozviedli? Neberte to ako útok na vašu osobu je to vaše rozhodnutie. Ja som bola tiež rozvedená ale nikdy mi na um neprišlo meniť synovi priezvisko po rozvode. Vydala som sa v júni znova a naše spoločné dcéry mali 7 a 6 keď sme sa brali. Dovtedy som mala so synom rovnaké priezvisko a dcéry rovnaké so svojím otcom. Nikdy som nemala problém pri vybavovaní vecí čo sa týkalo dcér. Ja iné priezvisko a oni iné a teraz to mám naopak. Syn inak a ja inak
Inak ešte ma tak napadlo aj čo sa týka nároku na materské viem že ako slobodná matka by som mala nárok o 3 týždne dlhšie, len neviem ako sa to preukazuje a či by aj z toho hľadiska nebolo lepšie ak by sa aj do toho rodného listu uviedol až po uplynutí tejto doby..
@ayanamirei keby sa zosobášili predtým, ako si urobili dieťa tak by sa tu teraz neriešili kraviny. Veci sa maju v živote robit v správnom poradí. 😘😘😘
V rámci diskusie - ja som dala dcére meno po otcovi, ale už by som to neurobila. (aj keď všetko je ok, máme ďalšie dieťa, sme manželia)... Ale je okolo mňa až príliš veľa žien, čo sa nikdy nevolajú rovnako alebo dokonca majú potom ešte ďalšie dieťa, s iným mužom, čo sa opäť volá po otcovi a oni stále ako nič. :D
No pardon, radšej mať teda dve deti, čo sa volajú ako ja, ako dve deti, čo sa volajú po ich otcoch a ešte aj tak nakoniec skončím s nimi sama. Čo je fakt spoločensky hrozné.
A beztak, 95% vecí vybavuje s dieťaťom mama (doktori, školka, škola, urady) a citila som sa blbo, keď som sa volala inak. A kamarátky, na ktoré som sa na to opýtala sa zhodli v tom, že sa cítia pre niečo blbo, keď majú iné meno.
@rony7 na dlhsiu matersku ako "slobodna matka" mas narok vtedy ak nezijes v jednej domacnosti s partnerom, tj staci ak mate rozdielnu adresu trvaleho bydliska
@ayanamirei naozaj? Lebo čo som ešte googlila tak som sa práve dočítala že nemusia mať ani rovnaký trvalý pobyt ale aj tak sa to na to nevzťahuje ak spolu žijú v jednej domácnosti..aj keď fakt je že kto by to dokázal keď má trvalý pobyt iný..len či sa to oplatí riskovať

@extempore jeden dôvod prečo by výživné nemala chcieť ?