icon

Uznanie otcovstva, priezvisko bábätka po matke

rony7
7. máj 2020

Ahojte, prosím poraďte: s priateľom čakáme dieťa avšak nie sme zobratí, no chcem aby figuroval v rodnom liste ako otec dieťaťa, s tým, že by malo dieťa zatiaľ priezvisko po mne a až potom keby sme sa časom zobrali, že by sa zmenilo aj dieťaťu, avšak neviem ako to presne je, či sa po svadbe automaticky zmení aj dieťaťu alebo to treba vybavovať za nejaký poplatok a kde všade (zdravotka,pas a kde ešte treba a koľko to stojí)

maminuska
7. máj 2020

@extempore jeden dôvod prečo by výživné nemala chcieť ?

rony7
autor
7. máj 2020

@nelca84 no ja som vyčítala a dokonca už som si to aj na matrike overila, že vzťahuje sa to aj na predtým narodené deti, čiže malo by sa potom automaticky zmeniť priezvisko aj nim, len teda s tým cennikom dokladov si nie som istá...

ayanamirei
7. máj 2020

@rony7 zial, ak partner s priezviskom nesuhlasi, tak to musi ist cez sud ( https://ficek.sk/priezvisko-dietata-narodeneho-... ) Za pas sa neplati, ak je pas este platny (vydanie do 30 dni, na toto pozor, ak je neplatny platis normalne poplatok) A vymena dokladov dietata podla veku - do 15 rokov menis len zdravotnu karticku a pas, inde len hlasis zmenu.

maminuska
7. máj 2020

@rony7 ja osobne oceňujem , že uvažuješ takto triezvo . Postupovala by som rovnako , meno po sebe , no a keď by si ma partner chcel zobrať tak ok, mení sa meno všetkým . A keď nie, tak sa deti budú volať po tebe, otec tým nárok na deti nestráca.

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
maminuska
7. máj 2020

@ayanamirei v praxi sa to však deje minimálne , aby sa toto riešilo súdnou cestou . Ak sa matka rozhodne dať meno po sebe a otec chce byť v rodnom liste zapísaný , tak zväčša kapituluje. Ak dôjde ku konfliktu , čo sa stáva, tak otec odmietne sa niekedy zapísať do rodného listu , dieťa dostane meno po matke a otec do ďalšieho rozhodnutia súdu o určení otcovstva je neuvedený . Potom a aj tak zapíše . Zbytočné komplikácie.

hindakus
7. máj 2020

No ja myslim, ze je vhodne aby matka a dieta mali rovnake priezvisko, vacsinu veci - lekar, jasle, skolka, tabory...vybavuju matky a casto sa stava, ze potom nikto nevie, ktore dieta ku ktorej matke patri..

rony7
autor
7. máj 2020

@extempore vôbec mi nejde o tom, len o prípadné dotahovacky ktoré by mohli potom nastať, keďže v dnešnej dobe sa rozvádzajú ľudia čím ďalej tým častejšie a ťažšie sa potom mení priesvisko..a za ďalšie čo ak otec je práve ten kto tam chce byť uvedený?? Lebo sám si je vedomý že môže sa stať hocičo a aj po tej zdravotnej stránke nikdy nevieš čo sa stane a vtedy je lepšie keď sú tam uvedení obaja

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
rony7
autor
7. máj 2020

@ayanamirei hmm zvláštne, myslela som že keby sme nemali otcovstvo vybavené predtým a dieťa by tým pádom automaticky v pôrodnici získalo priezvisko po mne tak že už by mu ostalo a zmenilo by sa až keby sme potom obaja súhlasili so zmenou na priezvisko otca a obaja to podpísali..

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
rony7
autor
7. máj 2020

@hindakus presne toto som si aj ja hovorila aby potom zbytočne neboli komplikácie že sa voláme inak alebo napríklad aj keby sme spolu niekam cestovali alebo tak

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
rony7
autor
7. máj 2020

@ayanamirei no veď to áno veď on aj chce byť zapísaný ako otec, teraz sa bavíme len o tom priezvisku...

extempore
7. máj 2020

@ayanamirei ako vieš, že dieťa ostane matke? No a Sorry, ale čo je to za vzťah, do ktoreho idem s tym, že ved aj tak sa rozvediem, rozídeme? Načo si s nim robila dieťa ked tomu chlapovi neverí?

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
rony7
autor
7. máj 2020

@extempore nerozumieš čo je vo veci tak nerieš prosím ťa...a nejdem do toho s tým, že aj tak sa rozidem, len som realista a treba vopred rátať so všetkými možnosťami...

rony7
autor
7. máj 2020

@ayanamirei presne tak, ďakujem za podporu 😉

ayanamirei
7. máj 2020

@rony7 za malicko, prajem vela zdaru 🌞

maminuska
7. máj 2020

@rony7 rieš to racionálne, triezvo , do takýchto vecí emócie nepatria.

frndza
7. máj 2020

@rony7 A váš partner s tým súhlasí aby malo priezvisko po vás? A prečo by ste mu mali meniť priezvisko keby ste sa rozviedli? Neberte to ako útok na vašu osobu je to vaše rozhodnutie. Ja som bola tiež rozvedená ale nikdy mi na um neprišlo meniť synovi priezvisko po rozvode. Vydala som sa v júni znova a naše spoločné dcéry mali 7 a 6 keď sme sa brali. Dovtedy som mala so synom rovnaké priezvisko a dcéry rovnaké so svojím otcom. Nikdy som nemala problém pri vybavovaní vecí čo sa týkalo dcér. Ja iné priezvisko a oni iné a teraz to mám naopak. Syn inak a ja inak

rony7
autor
7. máj 2020

Inak ešte ma tak napadlo aj čo sa týka nároku na materské viem že ako slobodná matka by som mala nárok o 3 týždne dlhšie, len neviem ako sa to preukazuje a či by aj z toho hľadiska nebolo lepšie ak by sa aj do toho rodného listu uviedol až po uplynutí tejto doby..

extempore
7. máj 2020

@ayanamirei keby sa zosobášili predtým, ako si urobili dieťa tak by sa tu teraz neriešili kraviny. Veci sa maju v živote robit v správnom poradí. 😘😘😘

extempore
7. máj 2020

@rony7 ty si teda iná špekulantka! 🤮🤮🤮🤮🤮

extempore
7. máj 2020

@rony7 a je to nie slobodná, ale osamelá matka.. a to je rozdiel 🤣🤣🤣🤣🤣

rony7
autor
7. máj 2020

@extempore nie vždy sa deje v živote všetko tak ako sa naplánuje a prosím ťa ak máš mať blbé komentáre tak už radšej žiadne komentáre....

dovozadokoca
7. máj 2020

V rámci diskusie - ja som dala dcére meno po otcovi, ale už by som to neurobila. (aj keď všetko je ok, máme ďalšie dieťa, sme manželia)... Ale je okolo mňa až príliš veľa žien, čo sa nikdy nevolajú rovnako alebo dokonca majú potom ešte ďalšie dieťa, s iným mužom, čo sa opäť volá po otcovi a oni stále ako nič. :D

No pardon, radšej mať teda dve deti, čo sa volajú ako ja, ako dve deti, čo sa volajú po ich otcoch a ešte aj tak nakoniec skončím s nimi sama. Čo je fakt spoločensky hrozné.

A beztak, 95% vecí vybavuje s dieťaťom mama (doktori, školka, škola, urady) a citila som sa blbo, keď som sa volala inak. A kamarátky, na ktoré som sa na to opýtala sa zhodli v tom, že sa cítia pre niečo blbo, keď majú iné meno.

ayanamirei
7. máj 2020

@rony7 na dlhsiu matersku ako "slobodna matka" mas narok vtedy ak nezijes v jednej domacnosti s partnerom, tj staci ak mate rozdielnu adresu trvaleho bydliska

rony7
autor
7. máj 2020

@ayanamirei naozaj? Lebo čo som ešte googlila tak som sa práve dočítala že nemusia mať ani rovnaký trvalý pobyt ale aj tak sa to na to nevzťahuje ak spolu žijú v jednej domácnosti..aj keď fakt je že kto by to dokázal keď má trvalý pobyt iný..len či sa to oplatí riskovať