icon

Uznanie otcovstva, priezvisko bábätka po matke

rony7
7. máj 2020

Ahojte, prosím poraďte: s priateľom čakáme dieťa avšak nie sme zobratí, no chcem aby figuroval v rodnom liste ako otec dieťaťa, s tým, že by malo dieťa zatiaľ priezvisko po mne a až potom keby sme sa časom zobrali, že by sa zmenilo aj dieťaťu, avšak neviem ako to presne je, či sa po svadbe automaticky zmení aj dieťaťu alebo to treba vybavovať za nejaký poplatok a kde všade (zdravotka,pas a kde ešte treba a koľko to stojí)

Strana
z3
ayanamirei
7. máj 2020

@rony7 no presne tak som to myslela - nie rovnaky pobyt = nie ofc v spolocnej domacnosti 🙂 (nie rovnaky prechodny pobyt)

extempore
7. máj 2020

@rony7 to sa ti fakt oplatí kvoli 3 týždňom materskej klamať? Musis dat čestne prehlásenie, že si osamelá matka.. a nedivila by som sa, keby ta niekto natrel.

extempore
7. máj 2020

@rony7 aha, čiže pitrebuješ pritakavačov? Ok, ale cenzúru tu zavádzať nebudeš.

sashabb
7. máj 2020

@frndza pytaš sa či jej partner súhlasí aby malo dieťa jej priezvisko. A prečo by nemal? alebo aj keby tak čo? tak ako on nemusí súhlasiť s jej, nemusí ani ona súhlasiť s jeho.
Už som to tu na MK písala viackrát, no zopakujem sa. Ak chce chlap aby sa dieťa volalo po ňom, tak má svoju partnerku požiadať o ruku a ešte pred narodením dieťaťa sa s ňou oženiť.
A čo sa týka tej zmeny priezviska, nedočítala som sa, že by chcela meniť meno po rozvode. Píše iba o rozchode.

tilko
7. máj 2020

@rony7 moja dcérka (v júny bude mať 2 roky) má moje priezvisko...kým sa narodila boli sme s otcom dieťaťa na matrike spísať papiere priznanie otcovstva, v pôrodnici a na matrike sa tento papier ukázal, tam sa totižto uvádza aké meno a aj priezvisko bude mať dieťa v mužskom aj ženskom rode (pre prípad 😀)...v pôrodnici sa ma na to spýtali opätovne, či som náhodou niečo nezmenila...nie sme zobratí a ani neplánujeme, takže ten zvyšok ti musí poradiť niekto iný...ale asi by som si zavolala na matriku, tam ti hádam dajú tie správne info keďže sa to všetko tam vybavuje...

frndza
7. máj 2020

@sashabb Chcela som len vedieť aký má na to on názor a či je s tým stotožnený. Je to tvoj názor že chlap by si mal zobrať najskôr ženu a potom mal s ňou dieťa aby sa volalo po ňom. Vždy to tak bolo že sa deti volali po otcovi (česť výnimkám). Písala že v prípade rozvodu ženy potom riešia zmeny priezviska a je to dosť veľký problém. Myslela to všeobecne to máš pravdu. Aj keď nerozumiem prečo by mali ženy meniť deťom po rozvode priezvisko iba v takom prípade ak je v tom naozaj veľmi vážny dôvod. Aj tak jej to dieťa bude navždy pripomínať chlapa s ktorým ho má aj keď dieťa nebude mať jeho priezvisko.

Strana
z3