V strede roka sa mi narodí bábätko. Ako to bude s daňovým bonusom?
Ahojte, mám otázočku, v strede tohto roka sa nám má narodiť prvé dieťatko, ako je to s daňovým bonusom ? ako sa to vybavuje ? až na začiatku roku 2022 keď bude manžel vypisovať v práci daňové priznanie ? Ďakujem vám.
.
@patka06 A ak to chce mať vyplácané raz ročne ?
V roku 2022 pri zučtovani si požiada o daňovy bonus jednorazovo, doloži rodny list, ale musi byť zamestnany. Potom vam vyplatia daňovy bonus ale nie cely , lrn alikvotnu časť za mesiace spatne odkedy sa dieťa narodilo.
uplatní si to v ročnom zúčtovaní dane alebo v daňovom priznaní
@dominika_sk
@leni1977
@patka06 áno to je mi jasné že len za dané mesiace 🙂 Ďakujem Vám za odpoveď
ja by som podotkla ešte jednu dôležitú vec - výška príjmu. Ak chce mať vyplatený DB raz ročne pri ročnom zúčtovaní / DP, musí mať príjem za rok 2021 minimálne 3738€ (polovicu aktuálnej min. mzdy * 12). Ak si chce uplatniť mesačne - môže si len v mesiacoch, kedy bude mať hrubú mzdu na úrovni aspoň 1/2 z min. mzdy, aktuálne 311,50€. Píšem to aj preto, že teraz často riešim, že kvôli pandemickým PN a OČR pri RZD alebo DP ľuďom daňové bonusy nevyšli, tým, čo žiadali raz ročne, pritom v niektoré mesiace by im vyšli.

Ak pracuje, môže si uplatniť daňový bonus na dieťa mesačne,, požiada zamestnávateľa a predloží rodný list dieťaťa