icon

Vekové obmedzenia pre príspevok na podnikanie z úradu práce

9. máj 2025

Ahojte je tu zena kt. pracuje na Urade prace prosim? Jedna sa o prispevok na podnikanie, boli mi povedane kritéria kde na stranke UP som taketo kritéria nenasla. Je tam nejaka veková hranica kt. prispevok nedávajú? Pretoze mna 35 r do tohoto zaradili a tak nemozem ziadat o prispevok mozno o rok … stretli ste sa s tym,? Nie som zvýhodnená osoba nemam do 26 r …

maybebaby2
12. máj 2025

Mala by si spadat do jednej z týchto skupín. Pokiaľ si teda nad 26 rokov.
Za ZUoZ sa považuje:
− občan starší ako 50 rokov veku (podľa § 8 písm. b) zákona o službách zamestnanosti),

− občan vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej 12 po sebe nasledujúcich mesiacov (podľa § 8 písm. c) zákona o službách zamestnanosti),

− občan, ktorý dosiahol vzdelanie nižšie ako stredné odborné vzdelanie podľa osobitného predpisu (podľa § 8 písm. d) zákona o službách zamestnanosti),

− občan, ktorý najmenej 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie nemal pravidelne platené zamestnanie a nevykonával alebo neprevádzkoval samostatnú zárobkovú činnosť dlhšie ako 6 po sebe nasledujúcich mesiacov (podľa § 8 písm. e) zákona o službách zamestnanosti),

− štátny príslušník tretej krajiny, ktorému bol udelený azyl alebo ktorému bola poskytnutá doplnková ochrana (podľa § 8 písm. f) zákona o službách zamestnanosti),

− občan, ktorý žije ako osamelá dospelá osoba s jednou alebo viacerými osobami odkázanými na jeho starostlivosť alebo starajúca sa aspoň o jedno dieťa pred skončením povinnej školskej dochádzky (podľa § 8 písm. g) zákona o službách zamestnanosti),

− občan so zdravotným postihnutím (podľa § 8 písm. h) zákona o službách zamestnanosti),

− občan, ktorý ukončil poberanie materského alebo poberanie rodičovského príspevku menej ako dva roky pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie a ktorý počas poberania materského alebo počas poberania rodičovského príspevku nemal príjem zo zárobkovej činnosti zamestnanca a zo samostatnej zárobkovej činnosti (podľa § 8 písm. i) zákona o službách zamestnanosti).