Ahojte, má tu niektorá manžela z Maroka? Už pol roka sa snažíme vybaviť víza - volali sme na ambasády, informačné linky a úrady a všade dostávame iné informácie. V Maroku nám povedali, že si musíme najskôr požiadať o víza C, a potom o víza na zlúčenie rodiny. Dnes som bola na cudzineckej polícii kvôli overeniu pozvania, a povedali mi, že ak to takto spravíme budú zamietnuté, pretože nemá oprávnenie na to žiadať o iný typ víz, keď príde a bolo by to zneužitie víz. Má tu prosím niekto skúsenosť s vybavovaním víz pre Maročana? Budem veľmi vďačná ak by sa niekto našiel a poradil mi z vlastnej skúsenosti.
@kvietok502 ahoj, viem, že stará téma, akurát vybavujem víza pre manžela z Maroka, zdá sa mi to ale neskutočne ťažké, pretože SR nemá zastupitelstvo v Maroku a vsetko okolo toho pozvania je tiež horor, absolútne neviem, ako postupovať, čo vlastne budú chcieť. Vieš mi, prosím, poradiť, ako ste dopadli, čo treba robiť, bola by som vďačná, ďakujem pekne ❤️
@mamca31 Ahoj, bol to dosť zdĺhavý a náročný proces ale už sme spolu 🙂 Overovala som informácie a potvrdili mi, že je postup taký, že sa požiada o víza C v zastúpení rakúskou ambasádou a následne na Slovensku sa požiada o pobyt na 5 rokov. Takto sme aj postupovali. Dokumenty museli mať apostil na origináli aj preklade. Dokumenty môžu mať priradené iné oddelenia (podľa druhu dokumentu), ktoré apostil vydajú a je potrebné si dať pozor na termíny - termín na overenie pozvania sa nám podarilo rezervovať až o 3 mesiace a zatiaľ nám všetky dokumenty prepadli a museli sme to riešiť nanovo.
Držím vám palce! Nenechajte sa odradiť 🙂
@kvietok502 ďakujem za reakciu, keďže máš manžela z Maroka, tak presne vieš, aké je to ťažké. Ja mám termín na CP 27.1. zatial som vyplnila online tú pozvanku, a k tomuto je treba ešte čo, prosim? Dokladala si aj účet? Mám len jeden sobášny list slovenský, stačí im overená kopia?
Ďalej rakuskej ambasade budem prekladať do anglictiny, cize treba apostil na sk sobasny list aj na preklad. Apostil davaju na matrike, ci na sude? Prepáč, ze sa pytam vela, ale uz aj to vybavovanie sobasu bolo hrozné a už som unavená z toho cakania a cestovania do Maroka. Asi chápeš, ako sa cítim. Ďakujem moc, kludne napis SS, budem rada. A zijete tu na Slovensku?
@kvietok502 ahoj prosim ta ako dlho ste cakali na schvalenie viz? my tiez cakame ale z egypta lebo musel ist tam na konzular podat o narodne vizum a je to uz 28 dni…diky
@lana91 najskôr sme čakali na schválenie víz C v zastúpení, okolo 15 kalendárnych dní a následne sme si požiadali o trvalý pobyt na 5 rokov, pričom schválenie trvalo 3 mesiace.
@lana91 nemam skusenost s egyptom, my sme vybavovali turisticke víza v zastupeni rakuska. A teraz manžel je uz tu a cakame na termin na CP kde ziadame o trvaly pobyt. Viem, ze niekto ide cez Egypt, ale cakaciu dobu netuším, asi okolo mesiaca, ak nie viac, 90 dni. Ale to len tipujem.
@kvietok502 mne povedal policajt ze ked poziadame o turisticke viza tak nam zamietne ziadost tu aby nemal trvaly ci prechodny pobyt a tym nas odbil lebo musel ist do egypta..teda normalne sa da poziadat aj cez turisticke vizum? dakujem krasne
@lana91 on ta odbil, lebo nevedel, my sme vedeli, pretoze sme sa kade tade cez vsetky mozne ambasady ako madrid, rakusko, migracne centrum SR informovali..a prisla som so žiadosťou o povolení pozvania, povedal tiez, ze o to ziadat potom nemoze a ja, že môže. On googlil a prisiel na to, ze ked ma vydane víza inym statom ako SR tak moze podat o trvaly pobyt. Tym, ze SR zastupuje Rakusko v maroku, je to OK, kedze viza vydava Rakusko. (Schengen viza)