icon

Vlastník domu môj manžel - zápis v katastri

kamoska_z_konika
28. okt 2021

Ahojte, mam na vás otázku a potrebovala by som podiskutovat na tému majiteľ spoločného domu a zápis v katastri.
V roku 2017 sme teraz už s manželom vtedy partnerom vzali spoločne hypotéku, svokrovci nám dali pozemok išli sme do toho spolu.
Mame dom v tváre L, fungujeme ako dve samostatné domácnosti každá vo svojom režime. Jeho rodicia prepisali v darovacej zmluve pozemok na svojho syna a tým pádom sa stavebníkom stal on.
Manželovi verím, roky fungujeme bez problémom neriešime vlastníctvo ale začala som sa zamýšľať nad tým, že platím hypotéku za ten dom ale nie som ani jeho polovičným majiteľom. Druhá vec je ta, ze tu druhu časť majú rodicia a oni sa boja že by o ňu prišli. Nemám v najmenšom úmysle im sahat na ich časť ale bojím sa že ak by som o tomto začala debatu tak si nadobro rozhodime vzťahy. Dom má 1 popisné číslo a aj na liste vlastníctva je iba môj manzel. Ďakujem za vaše postrehy

Strana
z3
21oktober
28. okt 2021

@kamoska_z_konika skús sa s ním o tom porozprávať a povedať mu v akej si pozícii a že by si bola rada mala istotu v manželstve. Nedaj sa odbiť tým že on taký nie je a toto by neurobil , tieto slová som ja už počula vo svojej kancelárii nie jeden raz a si predstav urobil

opica_skorica
28. okt 2021

@ivkazba dá sa požiadať v banke, v ktorej je hypotéka, o možnosť rozdelenia vlastnickeho podielu nehnutelnosti na 1/2 a 1/2 bez toho, aby manzelku pripisali na hypoteku, či vzdy uz tam (na hypoteke) musia figurovať obaja?
Byvaju v praxi aj iné podiely, napr. 3/4 a 1/4?
Aký to ma dopad na bsm a pripadne vysporiadanie, ze kto bol napisany v katastri a kto na hypoteke?
V akom pripade “nemusi” banka suhlasit s rozdelenim podielov vlastnictva danej nehnutelnosti?
Diky diky diky

bodkolienka81
28. okt 2021

@kamoska_z_konika treba tuto debatu urcite otvorit a dom dat pravne do poriadku, aby kazdy mal na LV "svoju" cast.
Na zacatie rozhovoru by som kludne pouzila argument, ze keby manzel zomrel, tak dedis dom (a to by hadam jeho rodicia nechceli :D ) ...

h2
28. okt 2021

@bodkolienka81 👍 To je výborný argument! Ešte bude ona "za dobrú".

Strana
z3