icon

Vybavovačky pred pôrodom a po pôrode

zajacik85
6. jún 2018

Ahojte, mám pár otázok (áno určite by som to tu už pod nejakým hastgom našla) ale rada by som si všetko zhrnula na jednom mieste tak prosím o rady. Po surfovani na nete totiž už neviem čo je povinné a čo nie, všade píšu inak 🙂

Ide o toto: čakám prvé bábätko, teraz 30 tt. Začínam mať trošku mindráky zo všetkých vybavovačiek pred a po pôrode tak si to chcem ujasniť už vopred.

S priateľom sme 7 rokov, svadbu zatiaľ neplánujeme. V každom prípade priezvisko bude mať malý po ňom a tu začína kolotoč mojich otázok 🙂

Ak som správne pochopila - priznanie otcovstva vybavíme spolu podpisom na matrike a potrebujeme k tomu len naše OP a rodné listy?

Do pôrodnice potrebujem: priznanie otcovstva, oba rodné listy a OP oboch? Alebo je to blbosť? Dokonca som niekde čítala, že treba aj nejaký pôrodopis (je to povinné?) + rodinná anamneza, vyhlasenie o meno atď.

Proste potrebujem ujasniť, aké doklady treba vybaviť a priniesť do pôrodnice + čo bude treba ešte vypísať tam po príchode 🙂

Ďalej ma zaujíma kolotoč vybavovačiek po narodení - doktorku máme dohodnutú, vraj si mám v pôrodnici nahlásiť jej meno - pôrodnica jej pošle nejakú prvú kartu malého automaticky alebo ako je to?? Potom vyzdvihnúť RL dieťaťa na matrike - žiadosť na vystavenie listu im pošle pôrodnica alebo vybavíme my???

Potom treba poriešiť zdravotku a sociálku.. Je ešte niečo, čo treba bezprostredne po narodení dieťaťa zariadiť?

Nemám jasno ani v príspevkoch od štátu - na materskú mám nárok lebo pracujem nepretržite niekoľko rokov u jedného zamestnávateľa, to mi je jasné.. Potom je tam ten jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa - máme prosím nárok aj na nejaké ďalšie prispevky/prídavky na dieťa? Priateľ pracuje na živnosť...

Nie sme zobratí ale priezvisko uzná, malý bude mať trvalý pobyt pravdepodobne tak ako ja v mojom rodnom dome aj keď bývame už 3 roky u priateľa- nemám tu ale ani len prechodné bydlisko... Mám nárok na nejaký príspevok ako slobodná matka alebo to zaniká tým, že uzná otcovstvo a odlišný trvalý pobyt nehrá rolu?

Ďakujem vopred za pomoc 🙂

Ďakujem

karmela
7. jún 2018

@evittam
@babi81 rodila som v decembri u nás si pýtali rodný list oboch rodičov a posielali na matriku

evittam
7. jún 2018

@karmela Iný kraj, iny mrav. U nás nepotrebovali ani raz.

babi81
7. jún 2018

@karmela tiez si myslim ze to bude asu zalezat od matriky a mesta, my sme boli v ba a priatelovi stacil pas

ivan16618
7. jún 2018

@evittam ty nic nepis prosim ta

kuki13
7. jún 2018

@karmela od nas ich nik nechcel na urade v Petrzalke. Iba OP.

evittam
7. jún 2018

@ivan16618 😂😂😂 Ja si na rozdiel od teba nevymazavam komenty a stojim si za tym čo napíšem. Ty to tu zatiaľ len spamujes.

karmela
7. jún 2018

Tak to asi fakt záleží od kraja a matriky čo si pýtajú.
@evittam
@kuki13
@babi81 u nás aj od manželov chceli okrem OP aj sobášny list

evittam
7. jún 2018

@karmela A na co ste to boli vybavovat ked ste manzelia? Ci ste si nechali svoje priezviska?

karmela
7. jún 2018

@evittam my niesme manželia k nám chodili na izbu po pôrode pýtať rodné listy a od manželiek sobášne listy plus OP a posielali na matriku.Tam nám dali termín kedy mame prísť.Pre rodný list

evittam
7. jún 2018

@karmela Tak u nas bud sobasny list alebo to potvrdenie otcovstva.

babi81
7. jún 2018

@karmela a kde si rodila?mne pen povedali ze po 5dnoch mozme ist po rodny list najskor

karmela
7. jún 2018

@evittam tak to je asi v každom meste ináč.

karmela
7. jún 2018

@babi81 Kosice-Šaca

ukulela
7. jún 2018

@evittam zakon som nehladala, len mi vyhodilo clanky, ked to bolo naposledy v parlamente
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/321894-l...
nasa nebola, lebo sme 20 km, ale kamosky okolo mali navstevu. ono potom, ako nasli pred rokmi to mrtve dievcatko sa zacalo bazirovat na takychto veciach - hlasenie po skonceni rodicaku a pod. ale ako som pisala, niektori to robia, ini nie ...

karmela
7. jún 2018

@babi81 neviem čím to bolo či tým že sa rodilo veľa detičiek vtedy, viem že kocka čo bola somnou na izbe potrebovala skôr rodný list,tak jej povedali že matrika dáva termín kedy bude hotový.My sme šli po týždni keďže sme potrebovali aj podpísať otcovstvo a zmenu priezviska.Nemuseli sme ísť presne na deň len skôr ako po týždni od narodenia nie.Ale dávali termíny asi orientačne

babi81
7. jún 2018

@karmela my sme nastastie otcovstvo aj priezvisko vybavili este ked som bola tehotna, aspon sme mali menej papierovaciek potom, vsetko co sa dalo pred sme spravili dopredu.takze potom uz nam nerobili problem s menom ani priezviskom. 🙂

zajacik85
autor
7. jún 2018

@ukulela

To aj mňa zaujíma, či majú naozaj pediatri teraz povinnosť domácej návštevy. Bolo by to fajn, neviem si veľmi predstaviť s takým mrňaťom vbehnúť do čakárne medzi choré deti. Nie všetky doktorky vraj berú ohľad a zoberú prednostne nočnými dverami..

ukulela
7. jún 2018

@zajacik85 tak ona by ta mala instruovat na cas, kedy ma poradnu - a vtedy sa chore deti v cakarni nemaju vyskytovat. u nas sestricka cez poradnu nekompromisne soplavych pubertakov posielala prec ... poradne mavaju zvasca popoludni preto. ak uz mas dok vybratu, zisti si ordinacne hodiny ....
povinnost tam minimalne formalna podla mna je, ale teda uznavam, ze to pre dok moze byt komplikacia vzhladom na napor prace, tak sa tomu niektori vyhybaju.

karmela
7. jún 2018

@zajacik85 aj my sme mali možnosť že dr by prišiel k m domov alebo my ísť do ordinácie.Jasne že stym že len zaklopes a ideš dnu aby sa babatko nenakazilo.Nam dávajú aj čas keď ideme na poradňu.Pridem zaklopem a ideme dnu a čakáme v druhej miestnosti ak má náhodou pacienta dnu

zajacik85
autor
7. jún 2018

Baby ďakujem, ja robím také stresy.. V práci som zvyknutá mať všetko pod kontrolou, vopred si pripraviť na všetko podklady a všetko má svoj timing a teraz idem začať novú etapu s drobčekom, nič o tom neviem a preto som nervózna sama zo seba ako to zvládnem 🙂

PS: prihlásila som sa na predpôrodnu prípravu do pôrodnice kam pôjdem lebo jednak nechcem otravovať po fórach s kazdou otázkou a jednak to má očividne aj tak každé mesto, úrad a pôrodnica inak takže v niečom mám jasno ale v niečom som si teda veľmi nepomohla 🙂

@evittam Inak klobúk dole aký máš všeobecný prehľad, tvoje meno som už videla v XXX diskusiách, ktoré som zo zvedavosti za posledné dni otvorila a vždy vieš poradiť k danej téme ;)

evittam
7. jún 2018

@zajacik85 Vdaka. V niecom mam prehlad, v niečom zase nie.😉

ivan16618
7. jún 2018

@evittam ja som ich vymazal ,lebo som omylom napisal tebe. Ale ako vidim nuda robi svoje. 🙂 A ja som nikde nepusal ,ze si nestojim za tym co pisem.Ale ok prekrucaj ,mna nenahneva clovek ako ty neboj.

evittam
7. jún 2018

@ivan16618 Ja sa vôbec nenudím. Neviem co to je. A si teda muz ci zena? Ani to nevies.😁😉

ivan16618
7. jún 2018

@evittam viem co som neboj..asi sa nudis len to nevies sama posudit :D

evittam
7. jún 2018

@ivan16618 Podla statusu si žena, pises v muzskom rode...
Ja viem veľmi dobre posudit ci sa nudim alebo nie. Nepotrebujem na to nejakého internetoveho trolla.

ivan16618
7. jún 2018

@evittam Asi mas za muza policajta.Paradna dedukcia 🙂 Potrebujes ocividne niest za rucicku zivotom.

zajacik85
autor
7. jún 2018

@ivan16618 podľa profilu si v 41. týždni tehotenstva tak to je asi ten rozhodujúci bod či?

ivan16618
7. jún 2018

:D

ivan16618
7. jún 2018

Nemam slov uz. NI PEKNE POZDRAVUJEM A IDEM :D

evittam
7. jún 2018

@ivan16618 Bezkaj. "NI"