icon

Vybavovačky pred pôrodom a po pôrode

zajacik85
6. jún 2018

Ahojte, mám pár otázok (áno určite by som to tu už pod nejakým hastgom našla) ale rada by som si všetko zhrnula na jednom mieste tak prosím o rady. Po surfovani na nete totiž už neviem čo je povinné a čo nie, všade píšu inak 🙂

Ide o toto: čakám prvé bábätko, teraz 30 tt. Začínam mať trošku mindráky zo všetkých vybavovačiek pred a po pôrode tak si to chcem ujasniť už vopred.

S priateľom sme 7 rokov, svadbu zatiaľ neplánujeme. V každom prípade priezvisko bude mať malý po ňom a tu začína kolotoč mojich otázok 🙂

Ak som správne pochopila - priznanie otcovstva vybavíme spolu podpisom na matrike a potrebujeme k tomu len naše OP a rodné listy?

Do pôrodnice potrebujem: priznanie otcovstva, oba rodné listy a OP oboch? Alebo je to blbosť? Dokonca som niekde čítala, že treba aj nejaký pôrodopis (je to povinné?) + rodinná anamneza, vyhlasenie o meno atď.

Proste potrebujem ujasniť, aké doklady treba vybaviť a priniesť do pôrodnice + čo bude treba ešte vypísať tam po príchode 🙂

Ďalej ma zaujíma kolotoč vybavovačiek po narodení - doktorku máme dohodnutú, vraj si mám v pôrodnici nahlásiť jej meno - pôrodnica jej pošle nejakú prvú kartu malého automaticky alebo ako je to?? Potom vyzdvihnúť RL dieťaťa na matrike - žiadosť na vystavenie listu im pošle pôrodnica alebo vybavíme my???

Potom treba poriešiť zdravotku a sociálku.. Je ešte niečo, čo treba bezprostredne po narodení dieťaťa zariadiť?

Nemám jasno ani v príspevkoch od štátu - na materskú mám nárok lebo pracujem nepretržite niekoľko rokov u jedného zamestnávateľa, to mi je jasné.. Potom je tam ten jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa - máme prosím nárok aj na nejaké ďalšie prispevky/prídavky na dieťa? Priateľ pracuje na živnosť...

Nie sme zobratí ale priezvisko uzná, malý bude mať trvalý pobyt pravdepodobne tak ako ja v mojom rodnom dome aj keď bývame už 3 roky u priateľa- nemám tu ale ani len prechodné bydlisko... Mám nárok na nejaký príspevok ako slobodná matka alebo to zaniká tým, že uzná otcovstvo a odlišný trvalý pobyt nehrá rolu?

Ďakujem vopred za pomoc 🙂

Ďakujem

Strana
z3
evittam
7. jún 2018

@ivan16618 Ja?! Nie nemám muža policajta. Nikto ma za ručičku vodit nemusi, mám vlastný spokojny,uspesny a perfektny zivot. Ty s tvojimi dedukciami si smiesny/a. Ale vďaka za pobavenie.

evittam
7. jún 2018

@zajacik85 Asi.😂😂😂 A pise v muzskom rode. Mame tu, dievcata, prveho tehotneho muza.😂😂😂

evittam
7. jún 2018

@zajacik85 No, už aj účet zrusil, Ivanko.😂😂😂

zajacik85
autor
7. jún 2018

@evittam škoda ho keď sa to tak pekne rozbiehalo, tá spontánna a odveci úvaha s mužom policajtom ma popravde rozosmiala :D možno sa sem ešte vráti s novým kontom ak dovtedy neporodí lebo v 41tt to už má za pár 😂

evittam
7. jún 2018

@zajacik85 Ja som sa tiez pobavila. A ja,ze sa nudim a potrebujem vodit za ručičku.😂😂😂😂

katka2602
7. jún 2018

@zajacik85 pre istotu si vezmite aj RL. Pred 5 rokmi sme pri dcére RL nepotrebovali a teraz pri synovi (nar. 27.5.2018) od nás RL pytali, bez neho nas nevybavili. Pritom je to na smiech, lebo tukne R. Č. a najde si nas v systéme. Ale radšej mať a nepotrebovať, ako nemať a potrebovať 😉

nela6
8. jún 2018

@ukulela nejde o to v akej firme robis, to sociálka riesi

nela6
8. jún 2018

@evittam kludne si skuste zavolat do socialnej poistovne, ja som si to zisťovala, aby som sa vyhla smiesnemu 200€ príspevku a neprišla o 1000€ materskú ...samozrejme, ze nejde len o jubileum /nejake narodky/ ale aj narodenie dietata

evittam
Autor odpoveď zmazal
evittam
8. jún 2018

@nela6 Ty mozes nastupit na MD v juni a zamestnavatel ti moze kludne vyplatit rocnu odmenu aj v decembri za mesiace 1-5, na to sa podava iny vykaz do SP, cize SP moze len pytat vyjadrenie k danej situacii.😉

nela6
8. jún 2018

@evittam moze, je proste lepsie sa počas materskej vyhnut tomu /vsak dohodnut so zamestnávateľom sa da/, ja len ze je to tak nastavené v soc. Poistovni

evittam
9. jún 2018

@nela6 Poriadne si prečítaj co pisem. Ak ti vyplatí odmenu ako pisem o nic neprides. To,ze mzdárka tvojho zamestnavatela nevie ako a co má spraviť uz nie je moj problem. Neviem preco by som sa mala vyhnut tomu mat viac peňazí.

ukulela
9. jún 2018

@nela6 ako sa dohodnut, ked koncorocna odmena sa vyplaca na konci roka?

evittam
9. jún 2018

@ukulela Proste jej to kompetentna osoba po.rala alebo nevedela co a ako a teraz si myslí,ze to inak nejde.😉

pupava36
11. jún 2018

@ukulela mne zas doktor povedal ze niesu povinný chodiť domov, možno že každý lekár si povie inak

nela6
12. jún 2018

@ukulela no tak vtedy smola ak sa nedá

nela6
12. jún 2018

@ukulela ja ked som sla na materskú mi koncorocnu odmenu dali pri odchode, kedze na konci roka som uz nebola v praci

ukulela
12. jún 2018

@nela6 tak mne nabehla na ucet suma normalne na konci roka - u nas sa urcuje na konci roka - nie vzdy rovnaka suma. nie je to ako 13ty plat. ale ohodnotenie celorocneho vykonu urcene veducim. ale teda problem s nicim nebol ...

Strana
z3