Vybavovačky pred pôrodom a po pôrode
Ahojte, mám pár otázok (áno určite by som to tu už pod nejakým hastgom našla) ale rada by som si všetko zhrnula na jednom mieste tak prosím o rady. Po surfovani na nete totiž už neviem čo je povinné a čo nie, všade píšu inak 🙂
Ide o toto: čakám prvé bábätko, teraz 30 tt. Začínam mať trošku mindráky zo všetkých vybavovačiek pred a po pôrode tak si to chcem ujasniť už vopred.
S priateľom sme 7 rokov, svadbu zatiaľ neplánujeme. V každom prípade priezvisko bude mať malý po ňom a tu začína kolotoč mojich otázok 🙂
Ak som správne pochopila - priznanie otcovstva vybavíme spolu podpisom na matrike a potrebujeme k tomu len naše OP a rodné listy?
Do pôrodnice potrebujem: priznanie otcovstva, oba rodné listy a OP oboch? Alebo je to blbosť? Dokonca som niekde čítala, že treba aj nejaký pôrodopis (je to povinné?) + rodinná anamneza, vyhlasenie o meno atď.
Proste potrebujem ujasniť, aké doklady treba vybaviť a priniesť do pôrodnice + čo bude treba ešte vypísať tam po príchode 🙂
Ďalej ma zaujíma kolotoč vybavovačiek po narodení - doktorku máme dohodnutú, vraj si mám v pôrodnici nahlásiť jej meno - pôrodnica jej pošle nejakú prvú kartu malého automaticky alebo ako je to?? Potom vyzdvihnúť RL dieťaťa na matrike - žiadosť na vystavenie listu im pošle pôrodnica alebo vybavíme my???
Potom treba poriešiť zdravotku a sociálku.. Je ešte niečo, čo treba bezprostredne po narodení dieťaťa zariadiť?
Nemám jasno ani v príspevkoch od štátu - na materskú mám nárok lebo pracujem nepretržite niekoľko rokov u jedného zamestnávateľa, to mi je jasné.. Potom je tam ten jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa - máme prosím nárok aj na nejaké ďalšie prispevky/prídavky na dieťa? Priateľ pracuje na živnosť...
Nie sme zobratí ale priezvisko uzná, malý bude mať trvalý pobyt pravdepodobne tak ako ja v mojom rodnom dome aj keď bývame už 3 roky u priateľa- nemám tu ale ani len prechodné bydlisko... Mám nárok na nejaký príspevok ako slobodná matka alebo to zaniká tým, že uzná otcovstvo a odlišný trvalý pobyt nehrá rolu?
Ďakujem vopred za pomoc 🙂
Ďakujem
@zajacik85 pre istotu si vezmite aj RL. Pred 5 rokmi sme pri dcére RL nepotrebovali a teraz pri synovi (nar. 27.5.2018) od nás RL pytali, bez neho nas nevybavili. Pritom je to na smiech, lebo tukne R. Č. a najde si nas v systéme. Ale radšej mať a nepotrebovať, ako nemať a potrebovať 😉

@ivan16618 Ja?! Nie nemám muža policajta. Nikto ma za ručičku vodit nemusi, mám vlastný spokojny,uspesny a perfektny zivot. Ty s tvojimi dedukciami si smiesny/a. Ale vďaka za pobavenie.