Výmena pozemku a BSM: Zostane vymenená časť iba moja?
Peknú sobotu prajem. Mam otazku. Pred dvomi rokmi som si kúpila pozemok 1259m2. Som vydatá, ale s manželom sme u notára spísali dohodu o zúžení BSM. Pozemok je iba môj.
Momentálne si chcem so susedom vymeniť malú časť pozemku. Ja mu dám z môjho 50m2 a on mi dá z jeho 50m2.
Ak urobíme zámennu zmluvu, bude spadať do BSM, alebo ta vymenená časť 50m2 bude iba moja? Je to pre mňa dôležité, lebo je to jediný prístup na pozemok.
Darovaciu zmluvu nechcem ja ani sused.
Ďakujem
Ved a vy ste zuzovali bsm len na ten pozemok? My sme mali všeobecne a platilo to na všetko, co nadobudol on bolo jeho, co ja moje.
Ved a vy ste zuzovali bsm len na ten pozemok? My sme mali všeobecne a platilo to na všetko, co nadobudol on bolo jeho, co ja moje.
@mediana zužovali sme len na daný pozemok, čo som kupovala. Ostatne nehnuteľností máme spoločné.
@anonym_autor
Nie som pravnicka, ale iný pozemok, ako ten čo nespada do BSM, bude v BSM.
@zmrzlinka2021 aj keď ho vymením za rovnakú časť, výmeru?
@zmrzlinka2021 aj keď ho vymením za rovnakú časť, výmeru?
@anonym_autor tak podľa mňa toto bude spadat do BSM, budú na to nove zmluvy...
@anonym_autor bude spadat, ries to nanovo s manzelom inak mu ta pristupova cesta po rozvode pripadne teda cast a to by bolo fakt blbe
Bude ta mat v hrsti a problemy na streche
Ries zase novou zmluvou
@anonym_autor bude spadat, ries to nanovo s manzelom inak mu ta pristupova cesta po rozvode pripadne teda cast a to by bolo fakt blbe
Ries zase novou zmluvou
@anonym_42da39 a je nejaká možnosť to získať iba do výlučneho vlastníctva? Neviem, či bude manžel v momentálnej našej životnej situácii súhlasiť.
@anonym_42da39 a je nejaká možnosť to získať iba do výlučneho vlastníctva? Neviem, či bude manžel v momentálnej našej životnej situácii súhlasiť.
@anonym_autor rieš to s právnikom, nie na MK.
@anonym_autor keď sa chceš vyhnúť opletačkám, tak nech to tebe sused daruje a ty mu to predaj… kedysi sa stále vravelo ako sa dá darcovská zmluva napadnúť. Nie je to úplne tak ľahké, takže bez obáv.
@anonym_autor jedine darom aj to je otazne
Uz to ries s pravnikom
Bude iba vo Vašom výlučnom vlastníctve. Ide len o zmenu substrátu Vášho majetku.
@draik to naozaj? To by bolo ideálne. Ešte sa opýtam notára, ktorý bude pripravovať zmluvy. Vďaka.
Zámena je vlastne predaj a kúpa. Ak predávate svoj výlučný majetok a použijete ho na kúpu nového, tak hoc už existuje BSM, obstaraný majetok bude vo výlučnom vlastníctve (transformácia majetku). Na to, aby bol v BSM, by naň museli byť použité prostriedky z BSM. To v prípade zámeny nie je ani teoreticky možné, ak súčasťou nie sú doplatky.
Ries zase novou zmluvou
@anonym_42da39 príde mi zvláštne, že niekto, kto nevie, radi akoby vedel..... Nechápem načo, veď rad, čo uvariť na večeru, ale v takejto otázke a tak presvedčivo, keď vlastne nemáš šajnu?

@anonym_autor
Nie som pravnicka, ale iný pozemok, ako ten čo nespada do BSM, bude v BSM.