Vynútená zmena poberateľa daňového bonusu na dieťa
S manzelom mame problemy a dalsia z veci,na ktorej sa nevieme dohodnut je, kto by mal pobedat danovy bonus na dieta.Teda ja to viem,ale on robi problemy.Je to dalsia z veci,ktoru som sa rozhodla razne riesit.On ho poberal 9 rokov,pomedzi ktore som ja takmer 7 rokov tiez pracovala.Realita je taka,ze ja vykryvam vsetky bezne, ale aj prilezitostne vydavky na deti, ked cokolvek treba (oblecenie,topanky,kruzky,sk.potreby...),na rozdiel od muza som s detmi nonstop mimo prace,takze myslim si,ze by tieto peniaze mali ist konecne ku mne do rodinneho rozpoctu a nie k nemu na cigarety a pivko ako vreckove.Zarabam viac,takze podla toho co som sa docitala by sa mi to malo aj viac financne vyplatit ako jemu a docitala som sa taktiez,ze pokial sa rodicia nevedia dohodnut kto bude poberat danovy bonus na dieta,ma sa tento vyplacat v poradi 1.matka,2.otec,3.ina opravn.osoba.Moja otazka je,ak manzel.nebude suhlasit so zmenou poberatela,akonsi mozem tento narok vymoct?Lebo ze mam na to narok to viem,ale ako to zabezpecit, ak nebude suhlasit, nikde nikto nepise.
Riesila som to iste. Na danovy bonus ma vacsie pravo zena. Ani moj nesuhlasil. Ja som si bonus nahlasila a bolo..
som mzdár, jeho súhlas nepotrebuješ. Zákon hovorí, že ak je viac osôb, ktoré majú nárok si DB uplatniť - uplatňuje sa v poradí matka-otec-iná osoba....Tebe stačí v práci vo Vyhlásení zaškrtnúť kolonku, že si ho uplatňuješ, podpíšeš odkedy nastane zmena + kópie RL detí a do manželovej práce napíšeš, že od XY/2022 si uplatňuješ DB ty a jemu nech ho pozastavia. Oni sa musia držať tvojho vyhlásenia nakoľko si matka - prvá v poradí. Ak by ho aj manžel poberal naďalej a na finančnej správe zistia, že ho poberáte obaja - ak ty preukážeš, že si o zmene jeho zamestnávateľa informovala - problém bude mať manžel - nie ty.
ja som tiež chcela poberať daňový bonus lebo chlap mi dáva málo peňazí, a keď on nebol ochotný, išla som do jeho práce a tam mi napísali papier že dokedy poberal on daňový bonus a to som dala mojej mzdárke lebo to pýtala
@traktor je to úplne jedno - výška DB je rovnaká - ak teda máš nárok na jeho uplatnenie. Až teraz od 2023 - ak budeš mať nízky príjem je možné, že DB budeš mať nižší...vtedy treba nárok ponechať rodičovi, ktorý zarobí viac. Ale teda pevne dúfam, že táto stupidita na ÚS neprejde a ostane to po starom.
@alenah31 Dakukem za vycerpavajucu odpoved.Vsetko jasne,len sa chcem spytat,manzel robi v st.sprave,nie nejakej malej firmicke,ze by som to nasmerovala na jednu mzdarku.Na koho by si mi odporucila oznamenie smerovat v takejto situacii,ak by nahodou nesuhlasil,ze ich bude informovat on 🤔 Hlavne chcem byt na tuto diskusiu s nim kvalitne pripravena.
@moonlight1210
@dadis
@alenah31
@alofinka Dakujem za odpovede.Hlavne som si myslela,ze musi nakprv on informovat o ukonceni uplatnovania vo svojom zamestnani a az potom mozem ja ziadat,ale ked to funguje takto,tak je to trosku jednoduchsie.Nie je mojim cielom robit mu akekolvek naschvali,chcem byt po kazdej stranke pripravena na tuto diskusou s nim.
ty si ho upozornila - ako píšem ešte vopred oznám jeho zamestnávateľovi ak vieš, že im to on dobrovoľne nepovie a vybavené. Ja sa napr. ak mi niekto hlási, že ho bude poberať aj opýtam či ho náhodou nepoberá druhý rodič (by si neverila koľkí nevedia, že ho môže poberať len jeden).....ale v podstate na to právo nemám, to čo si ty ako oprávnený žiadateľ vo Vyhlásení nárokuješ a podpíšeš - za to si zodpovedáš. Robí v štátnej správe? Aj oni majú mzd. odd. - nájdeš to na nete podľa prísl. kraja resp. okresu - teraz to majú označené ako "finančná podpora". Ak si nebudeš dať vedieť rady napíš mi cez IP - nájdem ti to🙂
@alenah31 Dakujem ti.Hned ako sa vratim z dovolenky idem to buduci tyzden riesit.Ak by som sa pri niecom zasekla skusim ti napisat.Este raz dakujem za ochotu a laskavost.

Neviem o tom, ze by sa na toto daval suhlas.
Je to pre deti, nie prilepsenie pre rodica k vyplate.
On nemusi suhlasit. Nahlasis to u seba v praci, ze ho budes poberat ty. A aby nemali v jeho praci mzdarky zbytocnu pracu potom naviac (ze mu to daju do mzdy, lebo nebudu vediet, a potom v rocnom zuctovani vyrovnavat…), informuj aj ich, ze si ho od septembra (alebo augusta) uplatnujes uz ty. Popripade prihod do listu aj odkaz na paragrafy, ak chces.
Muz to zisti od teba, ked mu to povies, alebo ked mu to povedia mzdarky, alebo z nizsej cistej mzdy vyplatenej na ucet.