Vyplatenie z domu a staranie sa o rodičov
Riešime v rodine uz dost dlhy cas. Švagriná slubila manželovi,ze ho vyplati z rodicovskeho domu v ktorom ostáva spolu s rodicmi a manželom.
No stale to odialovala az sa nakoniec k tomu uz vôbec nevyjadruje. A dostali sme odpoved ze ked ona dovychova rodičov, nemusí vyplatiť surodencov. Co je na tom pravdy. Neviete?
@mirkasmile áno. Toto je záujem tiež.
@terezka1947 uz som to pochopila, ze obaja ste z viacerymi surodencami, ale i tak ste sa starali vy. Bez daru v podobe domu ako pise autorka svoj pripad.
A este to pokracuje? Myslim starostlivost o rodicov i teraz?
@sasa1310 majú z čoho platiť 🙃 ale nechcú
@opica_skorica jasné,že aj to by bola pomoc, keby ju poskytli. Aj vtedy, keď išla babka k lekárovi,ja do práce, tak si nikto nenašiel čas.
@mirkasmile nejde o to či majú z čoho platiť. Či vy si tiež platíte bývanie u babky?
@sasa1310 platíme elektrinu, vodu, plyn, potraviny, drogériu, telefón, internet 😀 tak neviem teraz na čo narážaš. A platím to aj ja.
Mna by zaujimalo, ci ti co vehementne slubuju doopatrovanie za dom maju vestecku gulu, ze vedia ci to doopatrovanie naozaj bude treba. A ci si ti rodicia, ktori takto jednemu dietatu daruju a druhemu nie, uvedomuju, ze nakoniec ich nemusi doopatrovat nikto. Moznosti je vela: dieta po prepisani domu sa na nich vyprdne, druhe dieta to bude niest ako krivdu a tiez sa do starostlivosti nepohrnie, obdarovanemu dietatu sa nedajboze nieco stane a zatko/nevesta uz vidim ako sa staraju atd. BTW darovanie je beźodplatny ukon, takze v zmluve nemoze byt ziadne doopatrovanie - takze pravne nevymozitelne.
@mirkasmile nie, energie som absolútne nemala na mysli. Tie som brala ako samozrejmosť, že platíte. Možno keby ste bývali v podnájme a platili reálnu sumu za bývanie, poprípade platili vlastné bývanie, by si pochopila, prečo ostatná rodina nechce doplácať DSS alebo prečo vy riešite lekárov lebo oni neriešia.
@sasa1310 takto 😀 babkini súrodenci majú obaja firmy, vôbec sa im nežije zle, domy majú bez hypoték.
Ide o to,že (aspoň ja to tak beriem),že sa nechcú ukrátiť o niečo. Chodievajú na luxusné dovolenky, ale na vlastnú mamu nemajú čas.
Bol aj taký návrh,že by sa predal prababkin dom, a z toho by sa jej platil DSS, a to hneď v momente zatrhli, pretože citujem 😀 "ak sa to predá, určite nebudem platiť nejaký sprostý starobinec, a tie peniaze môžem využiť omnoho lepšie" no a bolo vyriešené 🤷
@opica_skorica zomreli
@terezka1947 v podstate s tebou vo vsetkom suhlasim, len toto vsetko si treba vykomunikovat vopred ako sa nejaky pravny ukon spravi. Co sa zial vo vsetkych pripadoch co napr. ja osobne poznam nestalo. Jedine co s tebou nesuhlasim, pises ze deti nemaju moralny narok na majetok rodicov - toto nie je celkom pravda, lebo cely proces dedenia je v SR nastaveny prave na rodinnych vazbach. Napr. v USA je to presne tak ako to vidime vo filmoch, tam si spisuju zavet ze majetok pripadne po ich smrti napr. utulku pre mačky a je to tam uplne normalne.
@terezka1947 nič nevlastnili? Teda aspoň na dedičskom ste snad boli medzi dedičmi, či?
Keď píšeš, že ste obaja z viacpočetných rodín.
@opica_skorica nie,bohužiaľ.
@rikarika nie právny,ale morálny.
Prečo a z akého dôvodu by malo dieťa mať nárok na majetok rodiča?
Právne áno,dedičstvom.
Lenže mnohí si nárokujú na domy rodičov,ešte za ich života. Pýtam sa preco?keď ten dom postavili rodičia,či si kúpili byt,či čokoľvek?je len na rodičovi,komu ho dá. Keď sa rozhodne nespravodlivo,či je donútený niekým,to už človek nič neurobí. Čo bude bojovať s vlastnou rodinou,súrodencom?za života rodiča?
Chapes....
@opica_skorica napr.mamzelov otec bol švagrinou oklamaný a prepísal vy dom tesne pred smrťou a ňu,aj jej manžela. Bez práva dožitia. Ani o Tom chudák nevedel.
@terezka1947 tvoji rodicia tiez podobne?
@terezka1947 to ja neviem preco si narokuju, ja tiez poznam takych vo svojom okoli vela. Ja osobne to neuznavam, nespravila by som to ani vo vztahu k rodicom ani k detom. Ale uplne chapem, ak zvysok surodencov ostane sokovany, nahnevany....lebo sa to docitaju napr. z kataster portalu, ze jednemu prepisali bez toho aby informovali ostatnych. Ak to spravili za cenu doopatrovania rodicov, tak predsa sa to da slusne oznamit a vykomunikovat a nie potajme, to potom zavana uz obycajnym klamstvom....
@opica_skorica u mojich rodičov to bolo inak,keďže otec zomrel mladý. A ostala mamka. Ale tiež som vyšla z toho práve ja najhoršie.
No neľutujem. Postarala som sa a už nech ostatní si svedomie riešia.
@terezka1947 pochopila som to tak, ze i mamka dala nehnutelnost inemu tvojmu surodencovi, ked na teba sa uz nic neušlo?
@makova333 Vieš nevieš celú story ako to majú v rodine... Nevesta nemá nič riešiť, lebo to nie je jej biznis. Všetci by radi dedili a nevyplácali. Poznám ľudí kt. majú 70 rokov a ani jeden z manželov ešte nededili a žijú. Všetci sa spoliehajú na dedičstvo a finančná gramotnosť nula bodov u mnoho ľudí. Ja osobne by som sa opýtala, prečo ma rodičia vydedili a aký je dôvod na takéto rozhodnutie... Tiež nemôžeš žiadať o vyplatenie keď sa nezaujímaš o rodičov a o súrodenca kt. sa stará. A úprimne keď nemá záujem o mňa a vnúčatá moja vlastná mama, tak mňa by ani netrápilo nejakých 30 000 euro alebo koľko z vyplatenia. Peniaze zarobíš, ušetríš, ale vzťahy nie.
necitam vetko pod prispevkom, ale skusenost z mojho okolia: surodenec nie len, ze vyplatil ostatnych z rodicovskeho domu, ale aj suhlasil s doopatrovanim, co (nic v zlom) bolo velmi narocne aj casovo aj financne lebo dedko sa dozil 95 rokov. dom si pyta opravy, je stary, ale uz boli poznamky od surodencov dotycnej znamej, ze ako "lacno" ich vyplatila (vyplacala z TRHOVEJ ceny domu pred 20 rokmi)...toto su vzdy velmi citlive rodinne zalezitosti. ak je teda dom uz svagrinej, mate klud do buducna, ona ma psiu povinnost sa postarat spolu s bratom lebo svoje "dedicstvo" uz dostali. trapi ta to, ale pusti to prec, ulavi sa ti a uvidis, nakoniec si povies ze aj dobre, ze sa tak stalo

@sasa1310 a dá sa aj závet spraviť. Tak to zas máme my doma