icon

Výpoveď kvôli sťahovaniu

olivia2001
2. jún 2022

Zdravím prosím vás idem sem po radu priateľ má prácu kde pracuje 2mes na zmluvu a dobu neurčitú rok tam pracoval na dohodu, dnes povedal majstrovi že dáva o pár dní výpoveď lebo sa sťahujeme s mesta kde bývame do iného mesta a cesty do prace budú dosť náročné aj finančne aj časovo, povedal mu že môže ale až o 3mes, ak nie uvidia sa na súde viete mi povedať s akého dôvodu? Nechápeme to vôbec.

olivia2001
autor
2. jún 2022

@cickamon robí na 3zmeny takže nemá ani spoje do prace by do hádzal 2h tam 2 späť keby ma spoje nevadilo by ale nemá vôbec 😑

nestastna21
2. jún 2022

No pani píše ze mal dohodu a potom prešiel na zmluvu a rovno na dobu neurčitú. Čiže nemôže len tak zo dňa na deň skočiť v práci. V tom prípade ma mesačnú výpovednú. Ak ste zamestnaný u zamestnávateľa už dlhšie ako rok, dĺžka výpovednej doby je najmenej dva mesiace.... Myslím ze do tohto sa nezapočítava aj doba práce na dohodu, ale opravte ma ak nehovorím pravdu, v pracku sa moc nevyznám. Čiže z toho mi vychádza ze tri mesiace určite nie, ale treba podať výpoveď. Tu upozorňujem ze ak by bola výpoveď podaná dnes tak výpovedná doba začne plynúť až 1.7 a uplynie až 31.7. Ak chce skončiť pracovný pomer výpoveďou do 31.7 treba do 30.6 doručiť výpoveď, ak nie takpotom už len dohoda. Ale určite sa nedá pracovný pomer skoncit zo dňa na deň len kvôli sťahovaniu. Toto sa nerobí a je to veľmi neseriózne jendanie.

Ale samozrejme v pracovnej zmluve môže mat niečo úplne iné, toto je to co hovorí zákon, ale dlhšie výpovede doby je možné dojednat v pracovnej zmluve.

kitycat
2. jún 2022

Vy ste ale asi ozaj spadli obaja z jahody. Vy viete od dnes, ze sa o tyzdrn stahujete? Tvoj frajer nevie, a ty tiez nie, ze rxistuju pojmy skusobna doba, vypovedna lehota a ze vypoved zacina plynut prvym dnom nasledujuceho mesiaca castokrat? Cize ak ptiatel poda aj zajtra vypoved tak ak maju tie 3 mesiace od prveho dna nasledujuceho mesiaca tak by mal este do 30.9 pracovat... Citajte tu kolektivnu zmluvu... Myslim ze sefa hlavne vytocilo, ze pan praitel si mysli ze sa zo dna na den moze z prace vyhovorit kvoli stahovaniu

zuzumajko
2. jún 2022

Je tu oravna poradna. Pokojne sa opytaj tam. Neviem preco sa idete stahovat - ma lepsiu pracu? Ty si si nasla pracu? Ale mna v tomto pripade zaraza (o.i.) ze kolektivna zmluva sa stavia nad zakon. Mala som za to, ze zakonom stanovena vypovedna je 1mesiac ak nemas odpracovany rok. A mala som za to, ze toto je nepriestrelne..

nestastna21
2. jún 2022

@zuzumajko zákonné veci sú minimálne povinnosti na oboch stranách. Kolektívna zmluva môže dojednať čokoľvek nad rámec..... Napríklad dlhšiu výpovednú dobu a pod.

zuzanka.zuzu
2. jún 2022

@kitycat aj mne to príde ako obaja padnutí z jahody 😀 síce @cickamon písala "myslim ze sudu sa chce vyhnut kazdy" ale ja si skôr myslím, že frajer nakráčal do kanclu, že 13.6. odchádza a preto bola taká reakcia ohľadne súdu... personalisti a mzdári vo fabrikách kde to IQ ani právne povedomie netrhajú rekordy by vedeli rozprávať 🙄 no fakt... ja si to viem živo predstaviť 😀

olivia2001
autor
2. jún 2022

@kitycat pani zlata asi vy ste padli s jahody, nie píšem to druhý krát ze sme nevedeli ze sa budeme sťahovať a dôvod vám sem písať vôbec nemusím ďakujem za pochopenie.

olivia2001
autor
2. jún 2022

@zuzanka.zuzu a vy tak isto píšem to už 10x ze nevedeli sme ze sa budeme sťahovať je tam predsa nejaký dôvod Ktory vy nemusize vedieť tak sa bavte pekne a slušne ako sa bavím aj ja.

mamutka
2. jún 2022

Nejde o sťahovanie, ide o to, že dve strany a stále nikto nevie aká je výpovedná..... To jediné je podstatne. Ak 3 mesiace, musí si on nájsť dočasne lacné ubytko a pekne robiť.

zuzanka.zuzu
2. jún 2022

@olivia2001 tu vlastne vôbec nejde o to, že ste to pred týždňom nevedeli (a ani som to nikde nespomínala v mojom príspevku).... ale tak máte nejaké záväzky a povinnosti voči zamestnávateľovi, tak sa nedá z večera do rána zbaliť do ruksačika a odkráčať. tomu sa hovorí byť dospelý. ani jeden z vás nie je. či ako si predstavuješ, že život funguje?

zuzanka.zuzu
2. jún 2022

@olivia2001 a ak je 2001 rok narodenia, tak v 21 rokoch by ste toto už vedieť mali 😉

oblecenie99
3. jún 2022

Treba čítať celú pracovnú zmluvu, aby sme vedeli, aká je výpovedná doba. Ak sú to tri mesiace, tak počítajte s tým, že prvý deň začína plynúť prvým dňom kalendárneho mesiaca, ktory nasleduje po mesiaci,v ktorom sa podala výpoveď. Ak doručí výpoveď teraz v júni, 3 mesiace začnú plynúť 1. júla. Pracovať teda musí do konca septembra 2022. Keďže má v pracovnej zmluve písomne dohodnuté,že ak počas výpovednej doby nebude pracovať,tak zamestnavatel má nárok na peňažnú náhradu, tak zamestnavatel môže tu náhradu vymahat. Posunie to na právne oddelenie či externému právnikovi, ten bude môcť podať žalobu na súd a kľudne z toho môže byť slušná suma,navýšená o úroky z omeškania a trovy vymáhania, ak sa na to človek vykašle,tak nepríjemnosti okolo exekúcie plus exekučné trovy. Nemalujem čerta na stenu, zamestnávatelia túto náhradu vymahaju bežne, píšem to ako právnik, dennodenne to máme na stole. Ak priateľ chce ukončiť pracovný pomer skôr, jedinou cestou je skúsiť ukončiť pracovný pomer písomnou!! dohodou.

oblecenie99
3. jún 2022

@eni0307 Toto je veľmi veľmi zlá rada, určite neradim autorke postupovať takto, ako ste to robili vy. Takéto vyhlásenie je úplne bezpredmetné a zamestnávateľ to vôbec nemusí rešpektovať.

melanta
3. jún 2022

@olivia2001 no evidentne ste s partnerom trošku negramotní, takže vysvetlime si, ako funguje výpoveď. Ak chce priateľ skončiť 13.6. respektíve iný konkrétny deň, nedáva výpoveď, ale žiada dohodu o ukončení pracovného pomeru. Keďže je to dohoda, myši s ňou zamestnávateľ súhlasiť. Avšak nemusí, nie je povinný. Takže ak nesúhlasí, tak priateľ musí dať výpoveď. Ak sa výpoveď v priebehu júna (je úplne jedno v ktorý júnový deň), výpovedná doba mu začne plynúť od 1.7. a bude trvať 2 alebo 3 mesiace. To nech si pozrie v kolektívnej zmluve. Že ste sa rozhodli odsťahovať je váš problém. Výpoveď znamená, že plynie výpovedná doba, nie že skončíš kedy chceš.

melanta
3. jún 2022

@eni0307 toto zamestnávateľ nie je povinný akceptovať. Je to výlučne na jeho dobrom uvážení.

melanta
3. jún 2022

@zuzumajko zle si prečítala zákon. Ide o minimálnu dobu, minimálnu. Nad rok pracovného úväzku je minimálne 2 mesiace, pričom on tam nepracuje viac ako rok, len teraz dostal dobu neurčitú. Ale na účely toho roku sa mu spočítavajú aj tie ostatné úväzky.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
melanta
3. jún 2022

@zoro9836 zle čítaš, sankcionovaný bude priemernou mzdou za 1 mesiac versus dĺžka výpovednej doby. Pravý okraj neodfotila celý. Takže ak je výpovedná doba 3 mesiace, tak 3 krát priemerná mesačná mzda.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
danica2711
3. jún 2022

@olivia2001 a čo sa stane, keď sa presťahujete neskôr? Zrúti sa svet?

monulienkamt
3. jún 2022

To, že priateľ robil predtým na dohodu je nepodstatné, je to iný pracovnoprávny vzťah, nemá to žiadny súvis s pracovnou zmluvou. Aké presne podmienky ma v pracovnej zmluve, ved si to prečítajte. Ma tam skúšobnú dobu? To je dôležitá info, doteraz si sa k tomu nevyjadrila. Ak je v skúšobnej dobe, môže odísť zo dňa na deň. Ak skúšobnú dobu nemá, nemôže odísť zo dňa na deň, tak ako ma ako zamestnanec svoje práva, ma aj povinnosti. Keďže tam robí menej ako rok, výpovedná doba podla zakonnika prace je 1 mesiac, plynúť začína od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. V priatelovom prípade ak podá výpoveď v júni a výpovedná doba by bola 1 mesiac, konci mu pracovný pomer 31.7.2022...treba ale pozriet ako majú výpovednú dobu dohodnutú v kolektívnej zmluve

olivia2001
autor
3. jún 2022

@zuzanka.zuzu ja som na materskej pracuje priateľ nie ja😉pani múdra silou mocou chcete dať niekoho dole a ani neviete čo a jak bože 👌👌
@danica2711 a keď sa od sťahujem neskôr zatiaľ sa na sťahujem s kvam?

@melanta ja sa nepytam ci je niekto negramotny ja píšem normálne tak budete písať aj by ja nemám 10 rokov ze sa budete somnou baviť ako zo psov som matka podľa mňa ste aj vy tak sa trosku chovajte. ✌️

zuzanka.zuzu
3. jún 2022

@olivia2001 ale ja som "vy" pisala v mnoznom cisle a nie ze som ti vykala 😂😂😂 na konovi sa nevyka. dobryboze toto nema zmysel 🙈🙈🙈

vevesh
3. jún 2022

@olivia2001 skusit ist za nariadenym a vysvetlit situaciu, ze nema kde byvat a ani ako dochadzat, aby mohol pracovat a teda ako sa da dohodnut na ukonceni pracovneho pomeru co najrychlejsie bez komplikacii. Ak sa nepodari, tak jedine len podat vypoved a ist na pn na 3 mesiace (ak lekar vystavi...). Nie idealne riesenie, ale ked zamestnavatel sa nebude chciet dohodnut 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

zuzumajko
3. jún 2022

@melanta ahaa. Dobre vediet. Diki 😊

hiro
3. jún 2022

V tej zmluve je napisane ze ked nebude pracovat pocas vypovednej doby tak zaplati plat x pocet mesiacov vypovednej doby. Tak to zaplatite a malo by to byt v pohode, ziadny sud.

kitycat
3. jún 2022

@vevesh ja teda neviem, ale s cim by siel na PNku na 3 mesiace? A v novom bydlisku ktovie ako to maju s novou pracou.. Tam by chodil do nov3j a zo starej by mu chodila kontrola? 🤔

@olivia2001 ako to bude v novom bydlisku? Nejaky HO by sa v terajdej praci vybavit nedal? Ani priatel by nebol rad, keby mu zamestnavatel povedal, ze v pondelok uz nechod ked ty si na materskej

kat_
3. jún 2022

@kitycat nemoze chodit do ziadnej prace, ked je raz PN

helena1982
3. jún 2022

kedze ma zmluvu na dobu neurcitu, tak bohuzial preto taka vypovedna lehota. ono mohlo by sa to vyriesit aj dohodou, no to by musel chciet aj zamestnavatel tak, co teda zjavne nechce

zoro9836
Odpoveď bola odstránená