Výška výživného
manzel zaraba 500eur. a vyzivne mu bolo prisudene 133eur. ja poberam matersku 164.22eur. sme stvor clenna rodina. jeho ex zaraba 730eur a zije sama z dcerou.. poziadal sud o znizenie vyzivneho v maji 2009 pojednavanie bolo v septembri2009 kde mu ziadost zamietli s tym ze moze byt rad ze mu nezvysili a vobec nebrali do uvahy ze sa nam narodilo dieta. odvolal sa ale termin este nie je stanoveny. 133eur platime ale s odretymi usami. chcela som sa spytat kolko asi by mal platit? pretoze moj ex plati z 500eur na syna 66.50eur s vyjadrenim ze si viac nemoze dovolit. podla coho sa vymeriava vyska vyzivneho???????dakujem.
@malinkaaninka kedy ako,chodi mu aj na ucet,a neviem ako napisat navrch na zvysenie vyzivneho
Ahojte,akú výšku výživného by som mala pýtať keď otec môjho 14 mes.syna zarába ako živnostník okolo 1500 eur mes. po zaplatení daní? Potrebovala by som 300 eur,nakoľko mám s malým bežné výdavky,ale bývam v podnájme,čo je veľmi drahé. Ďakujem
poprosim o radu.manzelka ma 230 rod. prispevok a ja zarabam do 500 eur.budeme sa rozvadzat kolko jej budem prispievat.ona sa rozhodla ze ma chce znicit aj s milencom.neviem co dalej.keby mohla tak by ma stiahla za ziva z koze.
obvykly uzus je, ze dietatu patri 1/5 prijmu druheho rodica...teda ak rodic zaraba napr. 1000€ mesacne, dietatu patri 200€...zvycajne sudy aj cca takto rozhoduju....prihliada sa najma na prijmy a vydavky oboch rodicov a samozrejme na potreby dietata...plati, ze dieta ma mat zabezpecenu zivotnu uroven ako rodicia...no a samozrejme je na sikovnosti advokata, ako vycisli prijmy a vydavky...pri rozhodovani sudy prihliadaju na odovodnene vydavky na dieta ako aj vydavky oboch rodicov...
v skutocnosti zarabam do 500 eur.vydavky nemam ale co ak po case si budem opat chcietzalozit rodinu.hovorim az po case nikdy neviem co sa moze stat co potom.moja ma sleduje a neda mi dychat.je zo svojim on dobre zaraba ale obaja ma chcu vyzmikat na kost.dasa aj niejak inak usetrit.lebo oni dvaja vedia rozbijat penize.povedyme ze by som otvoril ucet pre deti do buducna dasa ratat ako vydavok.to by som pootm menej platil vyzivne ze
chcela by som sa spytat kolko by som si mala pytat vyzivne, ked moj muz ma celkovy mes.prijem 1600e,a mam 1,5 r dieta.dakujem
@lavazzake zaujimave je ze bratranec sa rozvadzal a ma 1000 eur v cistom a prispieva na dieta len 100 eur.to zalezi aj od toho kolko zena zaraba ze?
@johnny_knoxville ano, zavisi to aj od toho, kolko zaraba matka, od toho, kolko ma kto ake naklady na zivot, kolko rokov ma dieta, od jeho zdravotneho stavu...ak bratranec ma tisicku v cistom a plati na dieta len 100€, je to zvlastne, zda sa mi to malo, ale vzdy je vyska vyzivneho na zvazeni sudcu... treba to brat tak, ze nech medzi rodicmi bolo co bolo, dieta by na to doplacat nemalo... a co si sa pytal ohladom zalozenia novej rodiny, vzdy je moznost dat navrh na zvysenie/znizenie vyzivneho ak sa vyrazne zmenili pomery na strane jedneho z rodicov alebo dietata a sud bude znova rozhodovat...
@petuskapeta ak je to cisty prijem,tak ako som uz predtym pisala, dieta ma podla judikatury narok na zhruba 1/5 prijmu druheho rodica, teda v tvojom pripade 320€. Samozrejme, prihliada sa na majetkove pomery oboch rodicov a na vek dietata... pravdepodobne by ti sud na take malinke dieta az 320€ nepriznal, rozhodne by som vsak v navrhu tolko ziadala... v navrhu treba presne vycislit VSETKY naklady na dieta, tvoje naklady na zivot a dolozit prijem, co je v tvojom pripade predpokladam rodicovsky prispevok... a ak sa da, treba dolozit fotokopie blockov, inkasa.. vycislit treba vsetko, od plienok, cez papanie, drogeriu, oblecenie,obuv, lieky, cestu k lekarovi, prosto do posledneho jablka co kupujes... tak isto pri tebe, treba vycislit vsetko vyssie uvedene, plus inkaso, telefon, ak je nejaka pozicka...
chcela by som sa opytat..ak manzel zaraba cca okolo 600€ kolko by bola vyska vyzivneho?mame 2 deti (3 roky a 5 mesiacov) a ja som na rodicovskej dovolenke..cize myslim ze by mal mat vyzivovaciu povinnost aj na mna,nie?ziaden iny majetok nema..
@barcelona94901 stretla som sa s výživným 1000,- eur na dieta..boli dve, takze 2000,- eur 😀
@ejuska79 pani zakopla o šejka?? 😀
@moja70 treba dat na sud navrh na zvysenie vyzivneho ... najlepsie by bolo, keby si sa dostala k jeho vypisom z uctu, ale rocnemu zuctovaniu dane (danovemu priznaniu) a odfotila si to .... a kedze zijete spolu, podla mna by si si mohla pytat aj nejaky prispevok na domacnost od neho .... inak do 5 rokov mozes pytat aj vyzivne na seba
@ejuska79
@anatalia77 😀 ten šejk 😀
@barcelona94901 to nie, ale boli velmi velmi bohatí...tiež som čumela, nemohla som uveriť 😀
Poprosim co treba napisat na odvolanie...ex mojho manzela poziadala o zvysenie o 100 eur.ja sim si nasla peacy na dohodu a manzel tiez boh vieel kolko nezarobi.Chceme sa odvolat lebo 100 eur je pre nas vela,kto mi prosim poradi?dakujem velmi pekne.
Poprosim co treba napisat na odvolanie...ex mojho manzela poziadala o zvysenie o 100 eur.ja sim si nasla peacy na dohodu a manzel tiez boh vieel kolko nezarobi.Chceme sa odvolat lebo 100 eur je pre nas vela,kto mi prosim poradi?dakujem velmi pekne.
@ivett12 nesuhlasim,prepac co ak muz ma novu rodinu ako v mojom pripade....manzel ma dve deti z ex plati na ne vyzivne aj nad ramec vyz.povinosti. podala o zvysenie o rovnu 100-ku.Uz teraz mame ako sa povie z ruky do ust a ona sa dala na unvalidny to je dobre cucat muza?Robi na smeny ja na dohodu a mame sa co obracat s dvoma detmi.
@yvetta_13 no ako to v nasom sudnictve chodi , nam to zamietli. tahalo sa to 6 rokov, a poviem ti ze tiez mame co robit aby sme vyzili. a krasavica chodi 4 krat do roka na dovolenky do zahranicia. ale v tomto state nie je dieta ako dieta 😠 😠 😠 😠 drzim palce. skusajte co sa da.
Chcela by som vedieť koľlko mojmu ex prisudia asi vyživne ... ak je živnostnik, ktorý nema za rok 2012 podane danove... a teraz je zamestnany ako živnostnik na dohodu a vraj ma na dohode napisane že dostava 170 E..
@johnny_knoxville toto je práve to, čo sa vôbec neberie v našom súdnictve do úvahy... matka si robí čo chce, spraví zo seba chúdiatko na súde, ako sa na nu muž vykašlal a sudcovia alebo sudkyne im to berú... ale totálne zmizol význam slová justicia - nechápem ako môžu byť niektorí sudcovia taký zadubený. myslím že za tie roky čo robia toto poslanie by mali vedieť kedy žena či muž klame alebo nie. pozerať na práva a správny vývoj dieťaťa ok to beriem, ale nie na úkor dodržania základných životných potrieb povinného ako je to v našom prípade. môj priatel je rozvedený, odstahoval sa z domácnosti, manželka si povedala že ho zdere z kože, na súde zo seba spravila chuderu čo sa na nu vykašlal, a nechal jej dlhy, ale pritom nepovie že stale ju kontaktuje aby sa dohodli čo s dlhmi, ale ona nechce ani pocuť o tom, že by sa musela prestahovať do menšieho bývania... no čo už, chce mať svoj štandard na ktorý si zvykla a potom je to ťažko, ked jej ešte aj sudkyna držala stránku. ale skúsime dovolanie, uvidíme....
@chorvatka dobrý deň, súhlasím s Vami že dieťa potrebuje toho veľa, ale myslíte si že je normálne keď má matka stanovené výživné na deti skoro polovicu ex-partnerovho platu, má zohľadnené aj športové aktivity vo výživnom, internet, strava, bývanie oblečenie a iné a chlapec nemá napr. mesačné poplatky za športový krúžok zaplatený už pol roka a hrozí mu vyhadzov z klubu? tréner pýtal peniaze od otca, pritom otec ho už zaplatil matke vo výživnom.... a ďalšia vec, otec platí od rozvodu i naďalej spotrebný úver, ktorý bol braný na spotrebiče ktoré sú v tej domácnosti kde býva ex-manželka s detmi, a napr i konkrétne tento syn čo športuje, chodí neustále hladný, pýta od otca peniaze na sústredenia, pritom aj to má matka zohladnené vo výživnom, a keď sa stretnú otec zo synom na zápase, tak chlapec mal na celý deň čo bude mimo domu dva rohlíky, pritom sa jedná o 16 ročného chlapca, čo už je skoro ako dospelák čo sa týka stravovania.
@chulieta ...ťažko sa to ale posudzuje ,ked nepíšeš aká je tá výška výživného....len že skoro polovicu otcovho platu na deti - čiže deti sú aspon dve......Nič v zlom , kopa ludí má v skutočnosti iný príjem ako dokladujú...a ak má papierovo napr 260 eur.....tak by to bolo dost málo 130 eur na 2 deti ...či? .....Rodiča , čo sa o deti stará sa nikto neopýta kde zoberie zvyšok penazí , čo na deti potrebuje....ale povinnému rodičovi určia výživné , len z jeho oficiálneho platu.... A to napriek tomu, že rodič čo má platit výživné si može zohnat na večer brigádu, kdežto ten čo sa o deti dennodenne stará , nemože len tak nechat deti samé...(teraz myslím menšie deti - ide o príklad).......
@mirica no praveze tu je zdokladovaný reálny a skutočne reálny príjem, výživné je 500eu na tri deti. plus platí splátku úveru, ktorý vznikol ešte počas manželstva, čiže je to dosť zložité.
a viem že kto má deti pridelené súdom tak sa "viac stará", je to pre oprávneného zložitejšie si nakoordinovať deň. deti nie sú maličké úplne ale nie sú ani dospelé. sama mám dieťa s prvým partnerom a tak je to aj v tomto prípade. Moja dcéra má len 5, tak sama zostať určite nemôže.
@chulieta ..tak to patrí k tým čestným...ale reálne by som povedala,že sudkyna v prípade tvojho priatela nedržala príliš stranu jeho exmanželke...ked to rozpočítaš, dostala na 1 dieta 167 eur..ak by bol príspevok zo strany matky na dieta rovnaký (v princípe by nebal byt, lebo by mala byt zohladnená osobná starstivost a náklady na bývanie, ktoré znáša aj za deti-+ elektrina , plyn)...tak dieta by malo pre seba cca 300 eur.....ich otcovi zostáva 500. sudkyna, nemohla zobrat do úvahy že platí spotrebný úver, lebo ak som dobre pochopila , jeho ex platí hupoúver( oba boli v bsm)....a tvoj priatel jej byt neprenechal ...ale može prakticky okamžite požiadat o vysporiadanie BSM a získat peniaze takto... no a predpokladám, že s priatelom bývate spolu, tak mu zrejme nezobrali do úvahy celé náklay na bývanie, ale len pomernú čast...lebo na tých by ste sa mali podielat spolu.
@mirica my práveže nevieme z čoho presne vychádzali, čakáme na papiere a uvidíme čo sa s tým dá robiť. čo sa týka bývania a platieb za bývanie, tak sudca na prvostupnovom súde dal do odvôvodnenia výšky výžívného, že berie do úvahy, že otec deklaroval, že sa po rozvode odstahuje so spoločnej domácnosti, čiže ona už príspevok na bývanie dostala tam. aj to bolo písomne podložené v rozsudku. no šak uvidíme, božie mlyny melú pomaly ale isto, alebo ako sa vraví, na každú sviňu sa voda varí....
ale na druhej strane, mne jej bolo zo začiatku aj veľmi ľúto, že zostane s deťmi sama, a otec nebude už pri nich, ale potom keď som videla ako sa správa matka pri komunikácii, nezdvíhanie tel, neodpisovanie na sms, a potom do odvolania napíše, že odišiel zo spoločnej domácnosti a prestal zveladovať ich spoločný majetok, a plno iného tak som mala dosť.

No tak to neviem ako to prestne ma.Viem len to,ze ked objednava okna cez firmu tak jej to vyplaca fakturou alebo posiela na ucet.A ostatok neviem vobec.Oferuje s tym,ze ma 0 dane a ze malej aj tak dost posiela.Ze sud by mu urcil 40e.