icon

Výška výživného

alienka33
15. feb 2010

manzel zaraba 500eur. a vyzivne mu bolo prisudene 133eur. ja poberam matersku 164.22eur. sme stvor clenna rodina. jeho ex zaraba 730eur a zije sama z dcerou.. poziadal sud o znizenie vyzivneho v maji 2009 pojednavanie bolo v septembri2009 kde mu ziadost zamietli s tym ze moze byt rad ze mu nezvysili a vobec nebrali do uvahy ze sa nam narodilo dieta. odvolal sa ale termin este nie je stanoveny. 133eur platime ale s odretymi usami. chcela som sa spytat kolko asi by mal platit? pretoze moj ex plati z 500eur na syna 66.50eur s vyjadrenim ze si viac nemoze dovolit. podla coho sa vymeriava vyska vyzivneho???????dakujem.

guinevre
16. júl 2014

@nelkamalinka Take male dieta na cely den asi nedostanes ani cez sud, a uz urcite nie ked ho matka stale koji. Priatel ma dieta s byvalou a ta mu ho tiez nechce davat, ale nechce ho davat nikomu, takze maly je velmi naviazany na nu, a podla mna minimalne do troch rokov s otcom ani sam nepojde, bez placu urcite nie, a priatel si ho s placom ani nechce zatial bravat. Podla mna keby si isiel na sud, tak by si najprv musel sa stretavat s dietatom v pritomnosti matky raz alebo dva krat za tyzden do cca. troch rokov. Ked niekto ma skusenost a je to inak, tak nech napise. Vyska vyzivneho zavisi od tvojho prijmu a prijmu matky. Ked je na materskej, tak to bude urcite viac ako co si predstavujes. Ked ste neboli zobrati, si povinny platit nie len vyzivne na dieta ale aj na matku do dvoch rokov zivota dietata. Ked neplatis aj na nu vzyivne, moze ta aj spatne dat na sud kvoli tomu. A ked ste boli zobrati, tak asi to vyzivne na matku aj dlhsie platis ked nie je zamestnana.

soraya007
7. aug 2014

@chorvatka prosim ta vedela by si mi poradit aku vysku vyzivneho si mozem ziadat na 5roc.dieta ked "este" manzel pracuje na kamione zaraba dost dobre ale na zmluve ma zaklad + diety co maju len tie samozrejme sa neminu vsetky ...vydokladovat viem z vypis.uctu vsetko kolko mu pride, dakujem krasne

chorvatka
7. aug 2014

zavisi od vysky prijmu...ak ma cca 1000 eur, pytaj 250,-€, hlavne poriadne vydokladuj ze dietatko ta tolko stoji: strava,lieky, naklady na byvanie, energie,oblecenie...je to dost velka suma,ak ti sud prizna cca 200,--€ je to ok..samozrejme ine to je ked dieta potrebuje objektivne viac penazi koli napr. zdravotnym dovodom...alebo tak....dobre je tiez uviest ze dieta ide do skoly a aby to sud zohladnil..ani nevies ako a budu naklady na dieta kolli skole vyssie....a ty nebudes predsa o rok ziadat o zvysenie vyzivneho len preto, ze dieta ide do skoly...alebo ak budes s 1. rozsudkom nespokojna, pytaj vyssie vyzivne ked dieta ozaj bude minimalne 6 mesiacov v skole...

chulieta
13. sep 2014

sudca rozhoduje vždy inak...
my sme zdokladovali, aj dokladmi o platení potrieb domácnosti a aj potvrdením o výške príjmu /reálneho samozrejme/ a aj tak to nepomohlo, sudkyňa zobrala do úvahy len to, čo napísala v odvolacom súde matka detí, a čo sa týka môjho partnera tak by ho zodrala z koze, dala mu výžívné 60% platu...
kto čítal vtedy z našich blízkych zápisnice zo súdu rozvodového, a aj odvolací súd, tak povedal že je tam toľko protirečení až no...
no hold naše slovenské súdnictvo!!! vivat

vivusika
12. okt 2014

Prosím, viete mi poradiť? Žijeme s partnerom spolu 15 rokov - nie sme zosobášení. Deti majú určené výživné 20 a 30€. Doteraz som to nechávala tak, ale už mi chlap začína prerastať cez hlavu, stále sa hádame kvôli peniazom a tie jeho reči vraj on nás živí... Ja som začala pracovať v marci, dovtedy som poberala dávky v hmotnej núdzi ale popri tom som si privyrábala ako sa dalo, takže pod 400€ mesačne som nikdy nešla. On prispieval na domácnosť sumou 250€, od januára dáva na chod domácnosti 350€ a viem, že zarába od augusta cca 1600€ /je živnostník, chodia mu úhrady fa/. Deti majú 11 a takmer 6 rokov, ja zarábam aj s daňovým bonusom 436€... Ja som vlastníkom rodinného domu, kde žijeme, on vlastní iba osobný automobil. Už som sa rozhodla podať žiadosť o zvýšenie výživného, len neviem, akú sumu si mám žiadať... Ďakujem za každú radu.

betka22betka
15. okt 2014

@chorvatka poprosím o radu, aké výživné môže dostať moja dcéra na synčeka, ak otec je dlhodobo nezamestnaný, chodí však na fušky a dcére posiela pár eur- nie však každý mesiac. dakujem,

chorvatka
15. okt 2014

30% zivot minima moze najmenej posielat otec dietatu mesacne pravidelne...dnes cca 27,-€

chorvatka
15. okt 2014

@betka22betka 30% zivot minima moze najmenej posielat otec dietatu mesacne pravidelne...dnes cca 27,-€

betka22betka
15. okt 2014

@chorvatka dakujem

soraya007
18. nov 2014

@chorvatka prepacte ze zas otravujem, uz mame po sude vyska vyzivneho 140 eur, samozrejme EX s tym nesúhlasi vraj vela ... chce sa odvolat ... pride mi nieco ze sa odvolal bude dalsie pojednavanie ci ako to v tomto pripade chodi?.... mozem tam dodat dalsie doklady co budem kupovat pre synceka ved predsa zimne oblecenie stoji viac ...a etse uviedla som ze si ziadam vyzivne vyplatit od mesiaca co sme sa odstahovali aj sudca to vedel aj sa ma to pytal a aj tak rozhodol ze sa bude platit od dna pravoplatnosti rozsudku ... nechapem toto je cele na hlavu 😖

guinevre
18. nov 2014

@soraya007 Ako vysoky prijem ma otec dietata? Ma aj dalsie vyzivoacie povinnosti?

soraya007
18. nov 2014

@guinevre cca tych 1350 €, nie mame len jedno dieta a on neplati uz nic ine ...on este ziadal sud aby bral do uvahy len jeho zakladny plat, a nie co mu chodi na ucet, ale aj tak rozhodol sud tych 140, + ja s toho platim este 70 eur splatku co sme brali spolu pozicku, ja som to tam vydokladovala vsetkymi výpismi uctu koko ma realny prijem, rozdiel tvoria takzvane diety- jazdi na kamione, ale urcite tolko neminie

guinevre
18. nov 2014

@soraya007 Nie je to az take nizke vyzivne, aj ked mohli ti kludne odklepnut aj o 50 eur viac, nakolko nema dalsie vyzivovacie povinnosti, ale zase, aj ty mas povinnost prospievat na dieta, ked pridas 100eur zo svojho prijmu, tak je to ok suma. Diety (predpokladam, ze myslis na stravne listky) by som ani neriesila.

soraya007
18. nov 2014

@guinevre ja tu sumu tiez miniem...ano diety su "akoze" stravne listky ale to vychadza 55 eur na den a to neminie ani nahodou len nie su zdokladovane v zmluve ako plat ...ale vo výpise z uctu su vedene iba ako prijem ...len mna prekvapilo najviac to ze pan sudca sa ma pytal od kedy si ziadam vyplacat vyzvne tak som povedala ze od septembra ako sme sa odstahovali, a v rozsudku je len od pravoplatnosti ... to je az od decembra 😅

draik
18. nov 2014

@soraya007
Súd Vám zašle odvolanie odporcu s výzvou, aby ste sa k nemu vyjadrili. Odvolací súd následne rozhodne, obvykle bez pojednávania.
Dôležité pre rozhodovanie bude aj to, akú časť platu tvorí stravné. Súdy nie sú uplne jednotné v tom, akú časť stravného pripočítavajú ku mzde. Obvykle viac zo stravného pripočítavajú vtedy, ak je mzda výrazne nižšia ako vyplácané stravné. Existujú aj prípady, že súd započítal 100% stravného, ale tu by som videl pomerne slušnú šancu na úspech prípadného odvolania/dovolania žalovaného. Často však rozhodujú detaily, nedá sa zovšeobecňovať.

soraya007
18. nov 2014

@draik dakujem velmi pekne, ...jasne ze plat ma zakladny a na ucet pride 4x tolko 😅 .. a to tam vydokladovane maju tak uvidime

nancyperty
11. jan 2015

Zdravim 🙂 Ma tu niekto skusenost,ako dlho sa caka na rozhodnutie z krajskeho sudu? Dakujem vopred 🙂

draik
11. jan 2015

@nancyperty
Prípad od prípadu, podľa merita veci, sporu a konkrétneho súdu. Kým však spis dostane odvolací súd, niekoľko mesiacov od vyhlásenia pôvodného rozsudku to obvykle zaberie.

nancyperty
11. jan 2015

Vdaka,ja zatial co viem,tak vsetko bolo dodane na krajsky sud 3 mesiace dozadu,len som nikde nevycitala,ci aj tam je nejaka lehota na vybavenie.

christina123456
12. jan 2015

@nancyperty vo veci o výživnom sme čakali na vyjadrenie odvolacieho súdu 4-5mesiacov. Lehota by mala byť tuším do pol roka, ale stane sa, že na odpoveď sa čaká aj 7-8 mesiacov.

nancyperty
13. jan 2015

@christina123456 dakujem 🙂 a dopadlo to dobre? Pocula som, ze sa stane,ze mozu aj zamietnut,alebo vratit zasa na okresny,ale ci to plati aj pri rieseni vyzivneho to netusim....☹

christina123456
13. jan 2015

@nancyperty Tak manželovi určili výživné na nemanželské dieťa na okresnom súde, odvolal sa a na krajskom mu to znížili o rovnú polovicu, tak my sme spokojní. Pre nás to dopadlo dobre. Ale každý prípad je iný a treba veľa dokazovať, oni zas rozhodujú na základe skutočností.

zdena12345
27. feb 2015

@gruchy77
takto pojate sa to zda ze dieta nepotrebuje 300e spomenutych v priklade. ale zalezi od konkretneho prikladu. napr plienky, umele mlieko su riadne palky, ak dieta ochorie lieky... a samozrejme klasika bezna strava, oblecenie, skola... (jasne da sa usetrit)
my zijeme ako kompletna 3 clenna rodina muž, dieťa a ja, ktora setri kde sa da, takze ma prosim nekritizujte. Len si viem predstavit, že sama by som mala ofuky... su aj naklady na byvanie, trba kupit nábytok, nejaka poistka pre dieťa, niečo mu odložiť aby malo do buducna, dovolenka, výlet... verim tomu, že tych 150 čo prispeje otec(resp. druhy rodič) nie je až tak veľa. nemôže predsa dieťa živoriť len preto, lebo druhému rodičovi sa zdá 150e veľa. urobiť vedeli tak sa treba aj postarať- OBAJA!!!

mirica
3. mar 2015

@nancyperty ...u nás odvolanie trvalo 11 mesiacov. Pojednávanie nebolo, len prišlo rozhodnutie. a to tak, že výživné zvýšili, ale doriešenie dlžného výživného vrátili späť na okresný súd. Takže výška výživného je už právoplatná, ale čo bude ďalej s dlžným výživným ešte rozhodnuté nie je.

mamina83
8. apr 2015

Má niekto skúsenosti priamo z Krajského súdu z Trnavy , ako to je s odvolaním?

Teraz som bola vo februári na pojednávaní v Galante, stanovili mi výživné na 130 eur z 100 , bývalý manžel teraz dal odvolanie, ešte spis je v Galante na súde.
Neviem teraz ako je ďalší postup ....

draik
8. apr 2015

@mamina83
Postup je ten, že bez ohľadu na odvolanie má žalovaný platiť vyššie výživné. Rozhodnutie o výživnom je totiž vykonateľné, aj keď nie je právoplatné.
Inak to istý čas trvá, kým prvostupňový súd zhromaždí podklady k odvolaniu a odošle spis odvolaciemu súdu. A potom istý čas zaberie, pokým odvolací súd rozhodne.

mamina83
8. apr 2015

ďakujem veľmi pekne draik, ako môže odvolací súd rozhodnúť? rozhodne bez nás na základe spisov, alebo nás bude volať na pojednávanie.
ešte by ma aj toto zaujímalo...

mirica
8. apr 2015

@mamina83 ...na toto sa nedá odpovedať....môže rozhodnúť aj bez pojednávania, môže aj určiť pojednávanie.........no a ako môže rozhodnúť?.....ak išlo čisto o výživné , tak môže odvolanie zamietnuť a potvrdiť rozsudok, môže odvolaniu vyhovieť a zmeniť rozsudok( aj čiastočne),no a môže vrátiť vec späť na okresný súd .....

mamina83
8. apr 2015

ďakujem pekne mirica, áno to je takto ťažko rozhodovať.... je to v rukách osudu čo bude... áno išlo len čisto o výživné....

mirica
8. apr 2015

@mamina83 .....ja som mala teraz naposledy stretávanie a výživné......a mala som pri jednom rozsudku všetky tri možnosti....stretávanie potvrdili, výživné zmenili-zvýšili a dlžné výživné poslali späť na doriešenie na okresný súd... 🙄 .