icon

Z čoho sa vypočítava dávka v nezamestnanosti?

lienka951
Včera o 11:53

Ahojte,

rada by som sa opýtala, či má niekto podobnú skúsenosť ako ja.

Od roku 2016 som bola zamestnaná v Českej republike na hlavný pracovný pomer. Počas tohto obdobia som vystriedala 2–3 zamestnania, ale vždy išlo o trvalý pracovný pomer bez väčších prestávok. Od roku 2021 som pracovala u jedného zamestnávateľa a dodnes som u neho stále zamestnaná.

V júni 2023 som nastúpila na materskú dovolenku a následne na rodičovskú dovolenku. V tom čase sme žili v Českej republike. V roku 2024 sme sa presťahovali na Slovensko, kde môj manžel od roku 2024 pracuje na trvalý pracovný pomer. Obaja sme slovenskí občania.

Dňa 27. 7. 2026 budem so zamestnávateľom ukončovať pracovný pomer dohodou. Moje pracovné miesto mi síce držia, ale vzhľadom na to, že už žijeme na Slovensku, návrat do práce v Českej republike pre mňa nie je reálny.

Po skončení pracovného pomeru sa plánujem zaevidovať na úrade práce na Slovensku. Novú prácu si budem hľadať, ale momentálne na to veľmi netlačím, pretože potrebujem ešte riešiť niektoré zdravotné záležitosti.

Rada by som sa preto spýtala, či má niekto skúsenosť s poberaním dávky v nezamestnanosti v podobnej situácii. Z čoho sa táto dávka vypočítava? Počíta sa z predchádzajúceho príjmu alebo ide o nejakú pevnú sumu?

Môj priemerný príjem bol približne 2 500 € mesačne. Ak ste si prešli podobnou situáciou, budem vďačná za každú skúsenosť alebo aspoň orientačnú informáciu, akú výšku dávky v nezamestnanosti by som mohla približne očakávať.

Ďakujem za každú radu a skúsenosť.

anonym_845692
Včera o 12:41

musis si vybavit PD U1 o dobe poistenia, doba na materskej sa ti zarata ale kedze sa ti neobnovi poistenie v nezamestnanosti tak by podpora mala byt z minima tj 380€ mesacne prve tri mesiace potom sa znizuje

na PN narok nevznika, po skonceni RD.

anonym_4cecd8
Včera o 12:48
@anonym_845692

musis si vybavit PD U1 o dobe poistenia, doba na materskej sa ti zarata ale kedze sa ti neobnovi poistenie v nezamestnanosti tak by podpora mala byt z minima tj 380€ mesacne prve tri mesiace potom sa znizuje

na PN narok nevznika, po skonceni RD.

@anonym_845692 ty o čom rozprávaš? Veď jej MD a RD bola počas trvania PP. Čiže riadne sa po skončení PP zaeviduje na ÚP a následne bude vyplácaná PN vo výške 50ˇz príjmy - dowgrade prvých 6m podľa pravidiel. Výška dávky sa pri práci v členskom štáte EÚ určuje z príjmu dosiahnutého v poslednom zamestnaní v zahraničí

anonym_5a24d4
Včera o 21:01

Hlavne musis ist najskor na cesky urad prace a tam vybavit vsetko, aj prenos davky po skonceni PP nakolko, kazda krajina ma ine podmienky a Urad prace na SVK riesi stredobod zaujmov, co su u vas Ceska republika nakolko zamestnanie trva. Kde mas trvaly pobyt a ci si Slovenka alebo nie, ich nezaujma. Posledne zamestnanie je v Cechach, takze najskor musis ist tam a oni ti presne povedia ako si prenesies davku. Na Slovensky UP uz ides, ked mas vsetky doklady zo zahranicia … inak ta otocia uz pri dverach - moja skusenost z pred X rokov … .Vyska sa tento rok nejak menila … najskor 50% a po 3 Mesiacoch menej