icon

Ako získať dávku v nezamestnanosti medzi Českom a Slovenskom?

lienka951
Dnes o 09:14

Ahojte, potrebovala by som poradiť, pretože som z toho už dosť zmätená.

20. júla 2026 mi končí rodičovská dovolenka (dcéra dovŕši 3 roky). Od roku 2016 som žila a pracovala v Českej republike na trvalý pracovný pomer, kde som zamestnaná doteraz. K tomuto dátumu (20. 7.) sme sa však s bývalým zamestnávateľom dohodli na ukončení pracovného pomeru, keďže už posledné dva roky žijem s rodinou na Slovensku – manžel je Slovák a pracuje tu, takže sme sa presťahovali.

Po skončení pracovného pomeru sa plánujem evidovať na úrade práce na Slovensku a hľadať si zamestnanie tu, aby som mala nárok na podporu v nezamestnanosti.

Bola som už aj na úrade práce a na sociálnej poisťovni, ale tam mi povedali, že si mám najprv zistiť, či nemám nárok na dávku v Českej republike. Problém je, že už v Česku nemám trvalý ani prechodný pobyt – všetko som zrušila a žijem už len na Slovensku, takže neviem, ako to vlastne funguje.

Som z toho dosť zmätená, pretože neviem, či mám najprv riešiť Česko, alebo sa mám normálne prihlásiť na Slovensku, a kto mi vlastne bude dávku vyplácať – či Česko alebo Slovensko.

Máte prosím niekto podobnú skúsenosť alebo viete poradiť, ako to v takomto prípade funguje v rámci EÚ?

Ďakujem veľmi pekne za každú radu.

anonym_00c76b
Dnes o 09:16

RP ti vyplacala SR alebo CR ?

lienka951
autor
Dnes o 09:34

Najprv Cr kym sme tam zili a teraz sk od kedy sme tu (2024)

anonym_006753
Dnes o 09:46

V ramci eu by si mala dostat davky podla miesta sucasneho pobytu. Na Slovensku a slovensky urad prace by si to mal nechat preplatit v CR. S tym, ze ak max. davka je na SK mensia ako v CR, tak dostanes menej ... Podla slovenskej legislativy.

anonym_26698d
Dnes o 09:46

ak mas narok v CR na podporu tu si nevies cez formular ( ako to je podobne s Rakuskom) preniest vyplacat na SR?

anonym_00c76b
Dnes o 10:54

Budu urcite posudzovat, ktory stat je opravneny na vyplatu davky, spravidla to byva stat posledneho zamestnania,
kedze ale zijes uz na slovensku takmbudu posudzovat centrum zaujmov, normalne sa eviduj na UP na SVK to je evidencia, v ramci nej poziadaj o podporu a budu najprv rozhodovat, ktory stat je prislusny na vyplatu a od toho sa to bude odvijat, oni by ta mali vyzvat aby si dolozila dobu poistenia na to je tlacivo z Ciech a ak by aj rozhodlinze su to Cechy vies potom preniest davku na Slovensko
najlepsie mat z Ciech potvrdenie o dobe zapocitanych dni vyziadat si to po skonceni pracovneho pomeru a to dolozit na SVK socialnu poistovnu ale teda je to rozhodne komplikovanejsie kedze urcite budu riesit kto je opravneny na vyplatu (to nevyplaca UPSVAR ako RP ale soc poistovna