Zamietli mi opatrovateľský príspevok na mamu. Čo robiť?
Idem sa tu poradit a poziadat o pomoc ak ste mali niekto nieco podobne.Zamietli my opatrovatelske na maminu i ked som v nalezoch mala -dementny syndrom Alzheimer ťažkeho stupňa ,afektivnu organicku poruchu,depresiu,inkontinenciu atd.Viem ze sa posudzuje jedna hlavna diagnoza ,lenze v nasom pripade v rozhodnuti sa venovali viac organickej poruche nie demencii.V nalezoch je napisane od neurologa i psychiatra ze stav trvaly ,nepriaznivy vyzaduje si opateru a dozor druhej osoby-tak preco to neberu do uvahy.Idem sa samozrejme odvolat ,popripade ak ani tam neuspejeme mozem este sudnou cestou?Poradte my prosim,za kazdu radu budem zo ❤️ vdačna 🙏🙏🙏
čaute, našla som túto tému, pátrala som, v akom prípade sa uznáva opatrovateľský príspevok, pretože mama má určenú diagnózu Alzheimer od psychiatricky a tá mi povedala, že pri takejto diagnoze by sme mali aj nárok na príspevok. Zacala som preto pátrať ako na to a zistujem, že to vobec nie je tak ako som si myslela. Totiz - mama je este sebestacna, hygieny týka. Problém je pri varení - nevie si sama navariť, obsluhovať techniku - tv, sporák, počítač, mobil, práčku, atd. Lieky jej treba nadávkovať, sledovať, či ich vzala a podobne. Stráca peniaze, kupuje zbytočnosti, neorientuje sa v čase. Čo ale čítam, tak veľkú šancu na uznanie príspevku nemáme - navyše, keď ona tú pomoc odmieta. Hm...
Ahojte, toto možno poznáte, ale ak by nie, pre istotu, len odkaz na PDF
Miera funkčnej poruchy a stupeň zdravotného postihnutia jednotlivých systémov
Príloha č. 3 k zákonu č. 447/2008 Z. z.
Aspoň trochu to niekedy pomôže orientovať sa, že čo asi je možné čakať, čo nie.
https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/SSVaR/tlaci...
(neviem, či je to najnovšia aktuálne platná verzia)
@fidorka7 akoze iny lekar ,nechapem .ked som podavala ziadost o opatrovatelsky posudzoval posudkovy lekar (posudil 4.stupen)odvolavam sa a teraz teda posudi iny posudkovy lekar (v mieste bydliska ) a ked on posudi tiez 4.stupen potom to posielaju na ustredie nie ?a v ustredi posudzuje teda 3 posudkovy lekar ?
@polrt my sme odvolavali 2x. Az na druhy krat nam schvalili. Ked sa druhy krat odvolate davku uz schvalzje najyssi organ a nie je mozne uznesenie menit na vasom urade prace. Musua respektovat co napisu. Odporucam odvolavat sa. Je blbost ze vas daju na sud. To vas oklamala pracovnicka uradu. Ak potrebujete poraditvkludne mi napiste IP

@polrt inak teray ju bude posudzovať iný lekár, než prvýkrát.