icon

Žijeme z minimálnej mzdy. Máme nárok na nejaký príspevok?

eli133
5. aug 2013

zdravím, chcela by som vás poprosiť o radu ak ste niekto v podobnej situacii .. .. Sme tri .. ja, sestra a mama.. otec od nás pred 11 rokmi idišiel kvoli alkoholu .. odvtedy sme ho nevideli .. mama sa dala rozviesť.. a je na nas sama.. ja mam 21 a sestra 18.. mama pracuje.. dostava minimalnu mzdu ... so sestrou sme tento rok obe ukončili školu .. to znamena že mama príde o vyživne aj o danový bonus a pridavky.. čiže pre nás tri ostava ta minimalna mzda.. ja si chcem najst pracu no v dnesnej dobe je to ťažke.. sestra otehotnela.. jej priatel sa stara.. ale sestra do svadby byva pri nas.. a svadbu maju buduci rok . kvoli financiam ... takže mama momentalne živy nas tri .. byvame v rodinnom dome pod nami stary rodičia.. ae pol domu je na mamu .. mama palti 3 splatky.. vodu elektrinu a kanalizaciu .. chccem sa opýtať je nejaka možnosť že by sme dostavali nejaky prispevok ked sme v takejto situacii ?? .. lebo s minimalnej mzdy s anaozaj neda mesiac žiť.. :/ .. alebo či by si mama mala o niečo požiadať .. alebo take niečo ... dakujem pekneee.. .hadam som to vysvetlila najlepšie ako sa dalo .. a pochopite to 🙂 ..

eli133
autor
5. aug 2013

nehccela som aby ste sa tu hadali preto som to tu nevytvorila.. moj zamer bol uplne iny.. ale vidim ze vsetci natopm co som napisala hladaju len to kde sme urobili chybu alebo co mame zmenit.. ! ... dakujem .. to viem aj ja .. preto prosim uz tu NEPRISPIEVAJTE !!!! . dakujem

anatalia77
5. aug 2013

@cta tak ja som na ubytovni,200 km od mojich detí,lebo u nás robota nieje!!!a tie pokrytecké hlupane si nechaj od cesty!ja som ti z nosa nevypadla ani so s tebou nepásla husi!

kristinaanna
5. aug 2013

na tvoju otázku: nie nemáte nárok na žiadne príspevky, ak si do septembra nenájdeš prácu, treba sa prihlásiť naúrad práce, potom máš možnosti - absolventská prax, dobrovoľnícka práca alebo práca na dohodu, ale to ti povedia tam, a ešte ak by si mala záujem o prácu v zahraničí môžeš skúsiť EURES na ÚP, je to bez poplatkov, a medzi tým si dalej hľadať prácu sama, tak držím palce, ono by nebolo aj zlé urobiť si živnosť na to pečenie🙂

miskajopa
5. aug 2013

@mima4 Viem, ze mas pravdu, ale zial, doba je zla a nie stale sa dari.... A kocka sa snazi... Len dufam, ze ty sa nikdy neocitnes v ich situacii, lebo to sa moze stat lahko.... A aby som nezabudla...nedostanes ani cent.... Potom by si inak pisala....

kristinaanna
5. aug 2013
eli133
autor
5. aug 2013

@kristinaanna dakujem .. ano viem ze od septembra s aidem nahlasit to je jasne.. a zvazujem aj absolvensku .. len som dufala zesi dovtedy najdem aj trvaly prac. pomer.. len tu to niektore nepochopili .. dakujem mm

eli133
autor
5. aug 2013

dakujem naozaj ... .. snažim sa pomahat.. peciem torty.. uz cez školu om začala.. a kazdy vikend mam minimalne dve.. a s toho čo si zasa zarobim si kupim čo potrebujem alebo požiciam mame.. je pravda ze vlea ludi vidi to že sedim doma.. ale nevidia ako sa snažim .. možem marne vysvetlovat že chodim zhanam .. pytam sa.. posielam ziadsoti volam .. a nič.. nieokmu trva roky kym si najde pracu ja som mesiac a pol po mature a uz som leniva.. a zahranicie? .. ano sla by som keby som nazbierala na cestu .. a na stravu .. ale tiez treba pomahat aj doma.. nič sa same neurodi neuprace.. mama pracuje.. a treba upratovat uvarit.. a zemiaky sa same nevykopu.. naozaj sa snazim .chcela som len radu ci by mama alebo niekto mal narok na nieco cim by sme si dopomohli ... nikdy som nemala zaujem o drahe veci a tricko za 10 eur mi pride vela.. lenze namiesto rady som tu dostala to ze som leniva a odporucania aby som si nalsa pracu.. co aj robim !!! .. naozaj dakujem ze ste tu asi jedina sucitna.. a vazim si toho .. chcela som tuto diskusiu zmazat lebo tu uz asi radu nedostanem .. no neda sa... tak si to s tichym srdcom citam dalej ... vam naozaj dakujem ..

anatalia77
5. aug 2013

@eli133 nezdúvaj sa hned,vobec si nenapísala,čo všeto robíš,aby ste si pomohli.

mima4
5. aug 2013

@miskajopa
ja som bola v zlej financnej situacii cele roky, kedze od 16tych som si na svoj zivot zarabala vacsinou sama, oblecenie, doprava, atd..
Preco by mala zdrava zena dostavat peniaze od nas vsetkych?
Su rodiny, ktore maju tazko chore deticky, neraz su to uz aj vdovy... takyto ludia si zasluzia pomoc ale nie mlada kočka.

Alebo preco teda ty jej nezacnes posielat urcity prispevok na ucet? 😉 Nech sa jej skladaju ludia ako ty... ja radsej peniaze posuvam tym, ktori podla mna ich skutocne potrebuju.

mima4
5. aug 2013

@eli133
zemiaky sa nevykopu.. ach jaj.. typicka dedinska zadubenost 😀 ... no tak cakaj na zazracne pracovne miesto..

zdvihni rit a chod robit von au pair.. vstupne naklady su nizke, sama viem...sla som tak do sveta.

tinki
5. aug 2013

no neviem....ak neviete poradiť, tak prečo ju trápite? myslíte si, že ona nevie, že potrebuje prácu..? Veď len teraz skončila školu..A keď nie je študentka, tak ju na brigádu nevezmú..Každý chce na brigádu len študentov, kvôli odvodom..
A prečo by nemohli dostávať príspevok na štát..všetci štát okrádajú, na čele s našimi prominentmi, prečo by nemohla dostávať príspevok jedna žena, ktorá sa stará o dve dospelé dcéry..? Nesúďte, lebo sami budete súdení..takto sa to hovorí, že?

@eli133 milá moja, nie si na správnej adrese, ak chceš pomôcť..tu si strašne veľa ľudí lieči komplexy a to, čo by málokde povedali niekomu do očí, tu si môžu od srdca..
Ale k veci..ja viem, že máš do septembra čas sa registrovať, ale ty nie si v pozícii, že si to môžeš dovoliť..takže šup, registrovať sa na úrad práce a žiadať o absolventskú prax..Mamka nech si dá žiadosť na sociálku, či vám niečo vyjde neviem, ale žiadosť o príspevok v núdzi podať môžte..
Tvoja sestra ak skončila tiež školu, nech sa tiež registruje...to, že porodí skôr, ako sa vydá, má tiež výhodu, dostane väčší príspevok na dieťatko..
Neviem v ktorom regióne bývaš, ale fakt sa snaž nájsť si prácu čo najskôr..Mne o chvíľu končí materská a tak si obzerám nejaké ponuky práce, lebo moja predchádzajúca práca už neexistuje..A všimla som si, že väčšinou si žiadajú absolventov a ľudí do 29 rokov..Takže si vo výhode..pozri si profesiu..a niečo pohľadaj..Bolo by pre vás veľmi dobré ak by si vycestovala do zahraničia..tam viac zarobíš a môžeš pomôcť aj mame..Ale popýtaj sa na úrade práce, aby agentúry boli registrované a overené..aby si nedopadla zle..aj v čechách je veľa firiem, kde často berú ľudí do zamestnania..hoci začneš niekde na páse..nejako začať treba a potom sa vypracuješ..ak budeš usilovná..Len neváhaj a nečakaj do septembra, lebo potom sa vás absolventov bude veľa registrovať a môžu ti vyfúknuť aj tú absolventskú prax..
Držím palce.. 😉 🙂

eli133
autor
5. aug 2013

@mima4 posielate peniaze tym ktorý ich skutočne púotrebuju ?? .. hm asi neviete co je to vyrastať bez otca a bez poenazi a denne sa pozerat co maju ine deti a ja nie.. .a ako sa vam smeju ze nemate otca.. a ked sme ho mali co vswetko sme si snim prezivali .. ono je lahke sudit.. niekoho kto zazil nieco cim ste si smai nepresli ..

eli133
autor
5. aug 2013

@tinki dakujem .. ano sanzim sa a som s hora od cadce.. . dakujem za rady.. naozaj .. .

mima4
5. aug 2013

@eli133 ale ty a tvoja sestra uz nie ste deti, ste dve dospele a predovsetkym zdrave zeny. Vy dve sa musite uz starat same o seba. Je mi luto, co si prezila, ale teraz mate uplne inu situaciu. Skus to s tou au pair. Zlepsis si aj jazyk, malicko privyrobis ale moze ta to uzasne nastartovat do zivota 🙂

cecil36
5. aug 2013

@cta ja som na rodicovskej a pracujem. Pracujem vtedy, ked moje dieta spi. To mam pocas jeho spanku sediet pri postielke a rontgenovat ho ocami len preto, ze sa mu mam podla teba 24 hodin venovat? Chces mi povedat, ze maminy, ktore nepracuju si pocas spanku neupracu byt alebo nepozehlia? Tiez sa decku nevenuju non stop. Apropo, velmi silno pochybujem, ze by moju pracu zvladol absolvent strednej skoly. To len na margo, ze niekomu zaberam pracovne miesto.
@eli133 v akej oblasti hladas pracu? Nemate tam Tesco, Billu a podobne? Tam vzdy beru aspon na vykladanie tovaru. Pripadne ak robis pekne torticky, co tak zacat s tym na zivnost, tam mozem myslim dostat aj prispevok od UP. Staci si potom spravit facebookovu stranku so svojimi vytvormi a ak si sikulka, uchytis sa. Dobre sa chvali samo a hlavne rychlo 🙂 Pripesvky necakaj, nemas narok na nic. Sestra nech ide pekne byvat s priatelom, na to svadbu nepotrebuje.

mima4
5. aug 2013

@tinki
"prečo by nemohla dostávať príspevok jedna žena, ktorá sa stará o dve dospelé dcéry..? "

to hadam srandujes? 😀 😀 😀

1ivanka1
5. aug 2013

Ahoj, najlepsie a najlahsie je hned odsudit a komentovat druhych ludi, ze baby? 😠

Nic si z toho nerob...asi by som ti poradila tu au-pair....

eli133
autor
5. aug 2013

@cecil36 uz mam na fb ... vytvorene.. . dakujem

cecil36
5. aug 2013

@tinki a aky vyssi prispevok dostane jej sestra ked nie je vydata?

cecil36
5. aug 2013

@eli133 a aku mas skolu, ak sa smiem spytat?

eli133
autor
5. aug 2013

@cecil36 som cukrarka 3 rocna vyucena a nadstavbu mam maturitu

tinki
5. aug 2013

@mima4 keď to tak vytrhneš z kontextu, tak je to blbosť..ale každý kto si prečíta úvodný príspevok a vidí aj medzi riadkami, tak chápe..
ale ty si zo západu, takže nevieš ako žijú ľudia, ktorí bývajú ďaleko od Bratislavy..Alebo si myslíš, že všetci sa majú odšťahovať k vám?
Preto naše Slovensko funguje tak, ako funguje..Je mi to ľúto, ale vy nikdy nepochopíte ako my tu žijeme..prajem ti krásny večer..Inak, to čo máš v statuse, je presne o tebe..

dulkagabulka
5. aug 2013

nech sa mama informuje na urade prace a soc. veci- je možné dostať príspevok na byývanie- mama sa musí informovať, či má nárok

mima4
5. aug 2013

@tinki nie som povodne zo zapadu, ale nesadla som si na rit a nelamentovala, ze nie kazdy sa moze prestahovat... proste trebalo pracu, trebalo peniaze, tak vyhovorky sli bokom. Co si myslis, ze k vam na vychod padne praca z neba? do kedy chces cakat? Ked ty sa nepostaras o seba, nikto sa o teba nepostara.

cecil36
5. aug 2013

@eli133 tak to je super, to sa da krasne rozbehnut 😉

cecil36
5. aug 2013

@tinki a myslis si, ze tu v BA maju vsetci pracu? Ani omylom, je tu mnozstvo nezamestnanych, kladu sa vyssie naroky na zamestnancov kvoli tomu, ze si zamestnavatel moze vyberat. V hypernove v avione za pokladnou ma kazda druha pokladnicka pred menom titul ing alebo mgr. Ale stale tvrdim, kto chce si pracu najde.

mamalina
5. aug 2013

@eli133 ahoj, neuvazovala si nad pracou v Anglicku? neviem, na akej urovni mas anglictinu, ale ak by si sa vedela dohovorit, mozes skusit stastie tam. Ja som robila par mesiacov v lete casnicku. Mala som to stastie, ze mi pracu dohodila kamoska, cize ziadne zbytocne poplatky nejakej pochybnej agenture. Zaplatila som si len letenku. Restika, kde som robila mala na poschodi izby pre zamestnancov, tam sme aj byvali. Zo mzdy nam nieco strhli za byvanie a stravu a bolo po probleme. Ak by Ta to zaujalo, napis mi do IP, mozem Ti dat na tu restiku konktakt 🙂

eli133
autor
5. aug 2013

@mamalina dakujem peknee velmui si to cenim no maturovala som zial len s nemciny a s aj neviem nic :(

mamalina
5. aug 2013

@eli133 skoda :( ale drzim palce v tej cukrarcine, to by Ta mohlo pekne zivit! hlavne sa nedaj odradit nikym a nicim 😉

macamac
5. aug 2013

@cta akože prepáč, ale poberať príspevok od štátu počas MD alebo RD je rozdiel, ako mať doma dospelé zdravé životaschopné dieťa, ktoré môže vylepšiť rodinný rozpočet 😉 to sú dve sakra rôzne veci

a inak, si od Piešťan, takže zrejme vieš, že v Rakoľuboch, pri Novom MestE n/V napr. sú hneď 4 firmy, ktoré berú hlavne aj teraz,počas dovoleniek: Hella, CA, Tesco sklady a ešte jedna expedičná firma

moja suseda hneď po škole odišla z domu od Bytče, nemala robotu, tu mala hneď. vozia ju do práce firemné autobusy, má ubytko...išla za prácou

švagriná odišla s celou rodinou od Zvolena, nemali prácu. zamestanali sa všetci tu. pracujú.....

ono znova-kde je vôľa, je aj cesta 😉
netreba hľadať ako niečo nejde, ale ako sa to dá
mladí zdraví bez záväzkov majú otvorené možnosti
začať môžu aj za pásom, robí tam veľa ľudí aj s VŠ...ak nemajú kde, aj takáto práca je dobrá...a ak živia ešte rodinu...veď nikto nevraví,že tam musia zostať do dôchodku 😉