icon

Životné minimum matky s dvomi deťmi

lusyliuliu
6. jan 2015

ahojte mamini mam na vas otazocku 🙂 som mamina dvoj maloletych deti ta madsia ma 1,5 roka poberam nanu rodicovsky prispevok a ocinou nemam uvedenych v rodnom liste (nakolko som mala nato dovody) takze na vyzivne nemam narok stale byvam u mami a rozhodla som sa osamostatnit nasla som si podnajom len neviem co nan budem vobec mat skor nez pojdem na uradi by som sa chcela informovat ci by niektora z vas nevedela ako je s tym zivotnym minimum ci mam vobec este na nieke peniazky navise narok podla toho co som citala na nete je to takto :198,09 € mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu
138,19 € mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu
90,42 € mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo nezaopatrené dieťa: platy to aj pri mne ? dakujem za kazdu radu

maznacik007
6. jan 2015

@lusyliuliu Netreba si to mylit zivotne minimum a davka v hmotnej nudzi cize to co si pisala plati ale to je len zivotne minimum
ty mozes ziadat o davku v hmotnej nudzi a ta je pre matku s 1 az 4 dtmi 117 EUR mesacne k tomu mozes dostat príspevok na byvanie /tam ale musis mat najomnu zmluvu oficialnu prihlasenu na DU/ je 90 Eur

a to ci mas narok na davku v hmotnej nudzi sa zisti tak ze sa zrata suma tvojich narokov cize cca 207 EUR a odrata sa od nej tvoj prijem /RP/ a ten rozdiel ak je v pluse tak to dostanes ... ale teda musis mat narok na príspevok na byvanie ... teda oficialne prenajaty byt ...

lusyliuliu
autor
6. jan 2015

aj ked som na materskej ? mozem byt v hmotnej nudzi ?

janickacrazy
6. jan 2015

@lusyliuliu Myslím však, že z toho aj tak nevyžiješ s 2 detmi, aj keby si dačo dostala. Ved za podnájom sa platí minimálne 150-200 eur plus potrebuješ na stravu pre seba a deti plus plienky, nejaký mobil, nejaká drogéria, oblečko, podla mna ti bude lepšie u mamy, kým si nenájdeš prácu. Možno by bolo skor riešenie íst do práce a mama ak by ti bola ochotná malú postrážit. Ale samozrejme je to tvoja vec, ako sa rozhodneš.