Zmena dokladov po svadbe

caroline_
7. aug 2018

Ahojte, potrebovala by som poradiť ohľadne zmeny dokladov, nakoľko sa nám blíži svadba. Jasné že ja ako nevesta si budem musieť všade meniť doklady kvôli priezvisku, no zaujímalo by ma ci musí aj budúci ženích, síce jemu sa priezvisko nezmení ale stav áno. Je to potrebné nahlásiť na príslušných úradoch? Ďakujem

asia83
7. aug 2018

@caroline_ Môj muž si po svadbe nemenil občiansky. Pokiaľ mám dobrú vedomosť, v občianskom sa stav neuvádza. Ani v iných dokladoch, tak viem.

seagul
7. aug 2018

@caroline_ ak sa nemení priezvisko nehlási sa nikde nič.

veronice
7. aug 2018

@caroline_ muz by to mal len ahlasit zamestnavatelovi a ten to nahlasi na socialku. Tak to funguje u nas na personalnom.

povuma
7. aug 2018

Stav nie je uvedený na OP. Takže mužovi nič netreba meniť, pokiaľ sa napr. nesťahuje a nemení trvalý pobyt.

jana8867
7. aug 2018

U mužov sa nemení občiansky/vodičsky, pretože sa im nemení priezvisko, može si zmeniť, ak dosiahol nejaký titul, napr. z Janko Mrkvička, Ing. Janko Mrkvička

tamvtme
7. aug 2018

Nie, jemu sa nemenia doklady, stav sa tam neuvadza, len nahlasi v praci na personalnom, ze sa ozenil a ti to posunu na socialku...to je vsetko, pokial teda nemeni priezvisko alebo trvaly pobyt

seagul
7. aug 2018

@tamvtme a načo sa to hlási sociálke?

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
caroline_
autor
9. aug 2018

Ďakujem vám, a načo sa to hlási aj sociálke? Moj akurát ukončil pracovný pomer takže je momentálne na podpore, musí to sociálnej poisťovni nahlásiť sam?

ness222
15. jan 2022

Ahojte, chcem sa opytat ci nahodou nema niekto z vas skusenost s nasledovnym. Cca mesiac po svadbe ideme na svadobnu cestu do strednej Ameriky, a zo zakona je potrebne po zmene priezviska zmenit vsetky doklady. Problem vsak je, ze letenky uz mame davno kupene (este z cias kedy sme sa o svadbe nebavili) a letecka spolocnost nepovoluje zmenu mena. Musela by so kupit novu letenku a staru nechat prepadnut, co je dost vela penazi. Cestovat na pas s rodnym menom mi pride ako dost velky risk, neviem, ci to na letiskach nejako nedokazu overit.
Chcem teda poradit s nasledovnym-je mozne, aby som si po uzavreti manzelstva najprv nechala svoje rodne priezvisko(aby som nemusela menit pas), a az potom po navrate(cca 2 mesiace po svadbe)poziadala o zmenu priezviska(akoze som zmenila nazor), a teda aj vymenu dokladov ?
Dakujem za vase rady 🙂