Zmena priezviska a rozhodnutia

beech
7. feb 2014

Chcela som sa spýtať otec je uvedený v rodnom liste ale chcela som zmeniť malému priezvisko po mne ale neviem ako to bude z rozhodnutiami o výživnom a aj mám podanú exekúciu !ak by zmenili malému priezvisko to potom nebude problém ohľadom exekúcie?a koľko to asi trvá?

sissy27
7. feb 2014

@beech priezvisko dieťaťa nemá nič spoločné s výživným...

nikita308
7. feb 2014

@beech Priezvisko sa musí zmeniť na matrike, ale so súhlasom otca dieťaťa... ak nebude súhlasiť, môžeš si podať na súd návrh o zmenu priezviska... s rozhodnutiami nebude problém, dieťati sa zmení akurát priezvisko, ale v rodnom liste otec bude uvedený stále...

m_ij_ka
7. feb 2014

@beech zmena priezviska nesúvisí s vyživovacou povinnosťou na dieťa. Ohľadom zmeny priezviska sa obráť na obvodný úrad v mieste svojho príslušného bydliska, napíš žiadosť a musíš uviesť aj dôvod zmeny priezviska dieťaťa a ak ti to schvália tak až následne potom môžeš zmeniť priezvisko dieťaťu na matrike. Ak otec dieťaťa nesúhlasí so zmenou priezviska potom s obráť na súd a ten rozhodne.

klincek
7. feb 2014

@beech pokial ide o zmenu priezviska, to nie je take jednoduche. otec so zmenou musi suhlasit...su tam urcite vynimky, kedy nemusi - informuj sa na matrike. na vyzivne to nijaky vplyv mat nebude, ani na pripadnu exekuciu. priezvisko dietata nijako nesuvisi s povinnostou otca platit vyzivne. akurat budes musiet so sebou na urady, sudy atd. nosit aj rozhodnutie o zmene priezviska dietata, aby bolo jasne, ze rozhodnutia vydane pred zmenou priezviska sa tykaju toho isteho dietata.

beech
autor
7. feb 2014

tak ak by otec súhlasil to sa vybaví len cez matriku?bez súdu?

judycel
7. feb 2014

ak bude súhlasit tak ano vbaví to len matrika za poplatok , ten to rozhodnutie pošle na socialku a ona bez problemou bude súhlasit a otec má čas na odvolanie 15 dni od prevziatie zasielky ak otec nebude súhlasit že si to rozmyslí tak len cez súd 😉

beech
autor
8. feb 2014

ďakujem za rady !!!!!