Zmena priezviska kvôli synovi
Viem, že je tu pár tém o zmene priezviska ale... Som matka skoro 2 ročného chlapca, ktorý má priezvisko po svojom otcovi. Bola to dohoda, lebo sme sa chceli zobrať. Žijeme všetci traja spolu v jednej domácnosti. Vydávať sa už ale nechcem. Chcem ale mať so synom rovnaké priezvisko, no partner mi nedovolí zmeniť mu ho. POINTA je že chcem/chcela by som si zmeniť priezvisko na mužove. Ide mi skôr o syna. Ak by som s partnerom náhodou neostala, nechcem mať iné priezvisko ako syn. Už teraz máme občas problémy pri vybavovaní vecí atď. Je tu mamička, ktorá si zmenila priezvisko na mužove kvôli deťom/dieťaťu a žijú spolu, prípadne sa rozišli? Preto sa pýtam na radu.
Blbé otázky/odpovede si nechajte pre niekoho iného! Ďakujem
@maminuska ja som robila na poste a videla som aj horsiem.len uz si nepamatam ake
@evelyn226 jaaj..presne takto je to aj u nás... ibaže ja som nemohla dať malej priezvisko po mne lebo som rozvedená..a plánovali sme sa zobrať keď malá bude mať rok... teraz bude mať štyri a ja som rada že sme sa nezobrali... pán sa zmenil,prestal robiť,a ja som musela začať makať keď malá mala 15 mesiacov.. pomáhala mi mama a keď videl že to funguje vykašľal sa na všetko... teraz keď som mu pohrozila odchodom a na dovolenku som odišla na dva týždne len s malou,zistil že mu chybame..zamestnal sa a tvári že je ok...ale ja už necítim potrebu sa za neho vydať..len by som to riešila tým priezviskom.... kvôli malej samozrejme,hoci v škôlke je viac ako polovica detí s iným priezviskom ako matka... taká je doba asi...
Neviem baby ci si pamatate ked chodili za sociku sportove zapasy a olympiády,tak jeden tusim nemecky futbalista sa volal Manfred Kokot a ceska sportovkyna neviem co robila ale meno som si zapamatala volala sa Jebava.To sa neda nezapamatat ani zabudnut.
ešte si to nechám preležať v hlave, skúsim pozisťovať o tom viac a rozhodnem sa. Veď mám čas, nemusím sa rozhodnúť do polnoci 🙂
som proste vyčerpaná, nevládzem, som mladá baba a cítim sa ako stará prepracovaná žena. Hnevá ma to. Stále sa musím spoliehať len na seba a zariadiť si tak ako potrebujem a dá sa. Naňho sa nemôžem spoľahnúť. Rok som si platila posilovňu a bola som tam 6x pretože on nemá čas postrážiť nášho syna, malému tiež ešte rástli zúbky, boli sme chorý najskôr on potom ja... Hnevám sa na seba, že som to dopustila aby som vyzerala a cítila sa tak ako sa cítim... škoda, že človek nemá malú víziu v tom čo ho čaká ak sa rozhodne tak alebo tak...
@evelyn226 Na zmenu priezviska dietata treba oba podpisy rodicov pokial je otec uvedeny v rodnom liste. Teda by to tak malo byt a plati sa len poplatok 5€ za prepis v rodnom liste.
Moj maly ma po mne priezvisko nakolko sme neboli zobraty a necitila som to tak ze budeme spolu aj potom. Niekedy treba mysliet dopredu s tymto a vsetkym radim dat prievisko dietatu az potom ako budete mat aj vy ine. 🙄 ale urcite to skuste zmenit bude to pre Vas lepsie. Na Matrike Vam povedia viac. Drzim palce.
je jeden medializovany pripad, prave teraz prebieha vysetrovanie a tam si rodicia zmenili svoje priezvisko na krstne meno svojho zomrelého dietata, takze urcite sa da zmenit aj nehanlive priezvisko
@maminuska , môj ex tak má svoje priezvisko aké má práve preto, že jeho dedo si zobral vdovu s deťmi a zobral si jej priezvisko, aby ich všetky deti (aj tie ich potencionálne spoločné) mali rovnaké priezvisko. Takže stáva sa to ojedinele a dokonca aj v časoch dávno minulých, keď to vonkoncom nebolo zvykom 🙂.
A inak k téme, ja mám tiež iné priezvisko ako moje deti ale na rozdiel od autorky debaty to absolútne neriešim. Nemám s tým najmenší problém - ani technický (vybavovačky) ani psychický. Vzťah k deťom s tým nesúvisí, som ich mama, aj keby sa volali akokoľvek. Ale chápem, že pre niekoho je to problém, ktorý potrebuje riešiť. Mne tie administratívne ťahanice za to nestoja.
@bodka70 nikto tu nehovorí o vzťahu medzi matkou a dieťaťom. Neriešim tu či svoje dieťa budem milovať viac alebo menej kvôli menu! Proste ma to napadlo, kvôli uľahčeniu určitých vecí. Nie preto, že by som nemala nič na robote a tak som si zmyslela, že idem teraz rozoberať na modrom koníku veci s cudzími ľuďmi. Urobila som chybu keď som synovi dala mužove priezvisko a preto sa rozhodujem čo ďalej. Ak sa to nezmení nič sa nedeje. Nie je hneď koniec sveta.
Vie tu niekto z celého koníka vôbec pochopit, že nemám záujem o syndróm matky?
@evelyn226 , pozri, veď uvidíš ako to pôjde, bude sa dať zmeniť, zmeníš, nebude, nezmeniš... 🙂. A možno si len potrebuješ na to zvyknúť, na tú situáciu okolo toho. Mne to tiež niekedy vadilo, na začiatku, potom prestalo a teraz to už fakt neriešim. Možno preto, že mám dosť iných pre mňa dôležitejších problémov.
@evelyn226 o syndróme matky som teda nepočula .
Pochopiť to viem . Preto som napísala že budem inštruovať svoje dcéry tak aby keď sa nevydali mali ich deti priezvisko po nich .
Len nedávno tu bola diskusia kde sme prispievateľku upozorňovali nech nemení priezvisko svojho syna na priezvisko jeho otca, ale zatiaľ ponechá po sebe až do svadby. Nechcela ani počuť , že im nehrozí že sa rozídu . Hrozí to vždy.
Ja viem ako zmenit priezvysko ja ho tak zmenene mam, napis mi ip dam ti navod
@evelyn226
@stella14 aj ja mam :D dokonca bez -ová
@beatka93 na matrike jej nepovedia viac oni sa tvaria ze sa to neda : D zalezi od pani co tam sedi
@evelyn226 a v neposlednom rade, na niečo takéto potrebuješ podpis otecka, a chcem vidieť chlapa ktorý podpíše takýto dokument, aby sa dieťa ktoré nosí xy mesiacov, rokov jeho priezvisko zrazu nevolalo po ňom 😉
Ak takého máš klobúk dolu....
Občas treba premyslat dopredu a dopredu si aj zvážiť s kým si založiť rodinu
@lentilka78 ona si chce zmenit meno na ich meno takze syn sa bude volat tak isto
@lentilka78 ked je ona mrkvickova syn kovač otec kovač ona sa chce volat kovačova - napr.
@comedywoman tak sa ospravedlňujem, zle som pochopila 😊
@comedywoman
mohla by si aj mne napísať?Dakujem
@danielka7 hihi mohla pozeram ale nas je co bez svadby chceme priezvyska :D

@lavieenrose ja som mala na vysokej škole spolužiaka ktorý sa volal Činčurák. Bol to Srb slovenskej národnosti . A dosť mi nadbiehal . Bola by som pani Činčuráková 🙂