icon

Zmena priezviska kvôli synovi

evelyn226
28. dec 2017

Viem, že je tu pár tém o zmene priezviska ale... Som matka skoro 2 ročného chlapca, ktorý má priezvisko po svojom otcovi. Bola to dohoda, lebo sme sa chceli zobrať. Žijeme všetci traja spolu v jednej domácnosti. Vydávať sa už ale nechcem. Chcem ale mať so synom rovnaké priezvisko, no partner mi nedovolí zmeniť mu ho. POINTA je že chcem/chcela by som si zmeniť priezvisko na mužove. Ide mi skôr o syna. Ak by som s partnerom náhodou neostala, nechcem mať iné priezvisko ako syn. Už teraz máme občas problémy pri vybavovaní vecí atď. Je tu mamička, ktorá si zmenila priezvisko na mužove kvôli deťom/dieťaťu a žijú spolu, prípadne sa rozišli? Preto sa pýtam na radu.
Blbé otázky/odpovede si nechajte pre niekoho iného! Ďakujem

evelyn226
autor
29. dec 2017

Brať sa nebudeme! Nechcem sa zaňho vydať! On si ma chce vziať ale nemá na to gule pohnúť sa, priznal sa, že sa bojí (to nejdem rozoberať prečo, ja to viem to je základ). Ja chcem mať so synom rovnaké priezvisko, či ho budem mať spoločné s partnerom alebo syn bude mať moje priezvisko je mi jedno! Pochopili ste to už všetci? Prečo načo zaco ..... Je moja vec! Ďakujem
A jeho slová: "To je hlúposť (nechcem vulgárne písať), veď keď sa raz budeme brať budeme mať spoločné priezvisko. Nevieš počkať ešte?" Myslím si svoje a ja svadbu nechcem.

comedywoman
29. dec 2017

@evelyn226 ved sa zober na matriku, a nikoho sa nic nepytaj.bodka. daj si meno ake ma tvoj syn a hotovo.

vevesh
29. dec 2017

@evelyn226 sk zakon na tvoju variantu zmeny mena vobec nemysli a viac menej plati, co nie je zakazane je dovolene, takze by som sla na matriku a spytala sa na sposob, ako zmenu mena docielit (a urcite nie slovami, ci je to mozne, pretoze ako uz bolo spomenute, pri lenivych uradnickach nie je nic mozne..)

comedywoman
29. dec 2017

@vevesh ja som jej do ip napisala ako na to. Podrobne. Okrem toho neviem co maju niektore uradnicky za problem ked oni s tym priezviskom zit nebudu a navyse si zinkasuju 100€ poplatok tak v com maju problem? Nechapem co sa im nechce papiere pisat?

gulisko
29. dec 2017

Zmen ho synovi a hotovoq ked ti muž vadi a nepočitaš s nim do buducna tak to skonči, synovi daj svoje prviezvisko.

fokuska
29. dec 2017

@gulisko Na to by potrebovala suhlas otca - inak synovi nemoze svojvolne menit priezvisko
Keby mohla tak to predsa urobi a nepotrebuje sa pytat ako ho zmenit sebe 😂

ukulela
29. dec 2017

@evelyn226 tak ak ti to na urade neuznaju, sa vezmite a potom sa rozved 🙂
ale teda podla mna by to malo byt mozne. jeden znamy si menil priezvisko, mal ho trocha komplikovane, nemal ho rad, vzal si po starom otcovi z maminej strany. dovodil prave tou komplikovanostou.

evelyn226
autor
30. dec 2017

Buď si zmením priezvisko po rozchode alebo ho skúsim dotlačiť aby povolil zmeniť synovi priezvisko. Ale to nemám šancu. Tak jedine že ja. Necham to zatiaľ tak, a potom to spravím po svojom. Už viem že sa to dá tak si to poriešim sama.

comedywoman
30. dec 2017

@evelyn226 normalne si daj synove priezvisko ci sa rozidete ci nie. Je to najrychlejsia a najjednoduhsia cesta. Ty si davas synove nie muzove. Menit synove na tvoje bude zlozitejsie. A nikoho sa nic nepytaj, tvoj muz nema pravo tebe rozkazovat ci budes sa volat ako syn alebo nie a budes mu ako cudzia a preukazovat dookola ze ano toto je moj syn! Ja som to riesila hned po porode a mam klud!!! Priezviskom sme vsetci rodina aj bez sobasa a nikto ma neotravuje zbytocnostami.

evelyn226
autor
30. dec 2017

@comedywoman dnes som sa nasrala (pardon) a povedala som si po sviatkoch a keď prídu peniaze pôjdem si zmeniť priezvisko. som rozhodnutá, a jeho do toho ho..no. Vytočil má dnes riadne opäť zas a znovu... Teším sa na deň keď odídem so synom.

comedywoman
30. dec 2017

@evelyn226 no jo :( napodobne

comedywoman
30. dec 2017

@evelyn226 tiez milujem ked sa muzi k zenam spravaju akoby nedovrsili ani 18. Raz uz je to priezvisko tvojho syna, tak jeho je potom prd s makom.

zafir01
30. dec 2017

@evelyn226
necitala som diskusiu ale....zmenit priezvisko sa da .. staci obycajny poplatok ( netusim kolko kdesi som zachytila sumu cca 120 e ale neviem to isto )

mnedavno tak urobili napr dvaja rodicia.. zomrel im 5 mesacny sebastianko . a oni si na jeho pamiatku zmenili ich priezvisko na " Sebinko - Sebinková "

a tu na mk bolo tiez vioac diskusi o tom ako sa zmenit v pohode dalo.

danielka7
27. jan 2018

Tak kočky už mám zmenené priezvisko.Trvalo to len týždeň a dokonca platiť idem až teraz v pondelok. Čo všetko má ešte čaká vo vybavovaní a koľko sa platí za nový OP a VP ?
Ďakujem

majusqa77
27. jan 2018

@danielka7 nezabudni aj pas, ak mas auto technicak, ak si majitel nehnutelnosti kataster, vsetky banky, poistovne, vsade odkial ti chodia ucty... 🙂

majusqa77
27. jan 2018

@danielka7 a op 4,5 a vp 6,5

danielka7
27. jan 2018

@majusqa77 dakujem 🙂

danielka7
29. jan 2018

@majusqa77 ahoj,chcem sa ešte opýtat,prečo pri zmene priezviska sa to zapisuje do knihy manželstiev, keď sa neberieme?

majusqa77
29. jan 2018

@danielka7 to netusim

danielka7
29. jan 2018

@majusqa77 ale nemala by som byť zodpovedná za jeho dlhy,alebo ak si odkúpim byt do vlastníctva,tak s ním to dúfam nič nemá ?

comedywoman
29. jan 2018

@danielka7 pravdaže nie, ved na bezpodielového vlastníctvo potrebujes predsa sobášny list.

comedywoman
29. jan 2018

Teraz, si iba jeho menovkyna

danielka7
29. jan 2018

@comedywoman dakujem,mna len zmiatla tá veta : budú vykonané opatrenia aby povolená zmena priezviska bola zavedená v knihe manželstiev na MÚ vo zväzku.....

comedywoman
29. jan 2018

@danielka7 v kazdom pripade vies hned vyviesť z omylu ze, ste manželia, a to prave potvrdením o zmene mena.

danielka7
29. jan 2018

@comedywoman to ano,lebo v odôvodnení je uvedené že uzavretie manželstva s otcom maloletej nie je možný....

mironka
Autor odpoveď zmazal
comedywoman
29. jan 2018

@mironka ty o com hovoris???? Panebože, co komplikovala? Ved ona si zmenila priezvisko na priezvisko svojho dietata. S tym ziadna svadba budúca ani minula nema nic spolocne. Podstata je ze nemusi v kazdej prdeli dokazovať rodným listom ze je to jej dieta. Toto nieje o partneroch mužoch a podobne. A ked sa v buducnosti vydá tak to bude potom riesit. Ako uzna za vhodne

veronikaszabova
29. jan 2018

@comedywoman tak ja mam dvoch synov -- 3,5 a 8 rokov. Priezvisko maju po tatinovi, ja mam svoje rodne. Este nikdy a nikde som sa nemusela ohanat RL, aby som dokazala, ze su to moje deti 🙂 🙂

danielka7
29. jan 2018

@veronikaszabova tak to bud rada,lebo nosiť to so sebou a ešte si pýtat aj písomné povolenie na dovolenku letecky nie je nič príjemné,zvlášť ak ti ho nepodpíše.

vaneska
2. feb 2018

@danielka7 ahoj 🙂 prosim ta, napises mi do IP ako sa ti podarilo zmenit si to priezvisko? Dakujem