icon

Zmena priezviska po svadbe

19. feb 2023

Ahoj,
mám taký jeden problém, že sa budem vydávať a nechcem si nechať zmeniť priezvisko po manželovi, lenže jemu to vadí, lebo je to tradicia a , že ako bude vyzerať pred ludmi...aj ked ja nevidím dôvod si ho meniť, je to moje meno, moja identita, celý život s tým fungujem a nevidím dôvod na zmenu.
Riešil niekto niečo podobné?

Strana
z2
euka210
19. feb 2023

Nechapem preco mas tym problem? Nie je aj toto prejav lasky k nemu? Ked uz na tomto sa neviete dohodnut nechcem vediet ako to bude pri tazsich temach ci prekazkach.

autor
19. feb 2023

@euka210 Tak ale to isté môžem povedať aj ja jemu, že nech vezme moje meno...

drahomirrra
19. feb 2023

A ked jeho skratis? Ja neviem: Evka Novak Hanakova? Neznie to dobre pri tvojich menach?

autor
19. feb 2023

@drahomirrra Nechcem zverejňovať GDPR ale skrátka to meno sa mi nepáči a mám cudzie meno a on má typické slovenské a neznie pekne a moje meno + jeho priezvisko znie dosť zle

drahomirrra
19. feb 2023

Tak potom je to o kompromise. Aj ked teda z tvojej strany neviem, ci je toto o laske…. Takto to riesit, ked si mozes dat dve mena a v ramci bezneho styku sa nadalej predstavovat svojim…

bylinka25
19. feb 2023

Už máte podanú žiadosť o uzavretie manželstva? Ak nie a pôjdete na matriku, nezabudni uviesť, že chceš po svadbe používať svoje dievčenské priezvisko.
Tak ho budeš mať zapísané aj v sobášnom liste.

autor
19. feb 2023

@bylinka25 Ešte nie

nikasmile
19. feb 2023

Ja by som ti poradila nechať si v tvojom prípade obe priezviská, tiež som zvažovala, ale nakoniec som dala iba manželove, pretože kam chodím s deťmi mali vkuse v tom nejasno, ja som sa predstavila svojim, deti sa volali iným a kým sa zorientovali vkuse to trvalo. Takto máme spoločné a ver mi, je to jednoduchšie. Ale tiež som mala pocit, že strácam niečo svoje, ale bol to len pocit 🙂

autor
19. feb 2023

@nikasmile My nebudeme mať deti z osobných dôvodov, a ja mám cudzie meno aj priezvisko čiže také typické slovenské sa mi nehodí, jeho sa mi ani nepáči a 2 mi prídu dosť nepraktické

autor
19. feb 2023

@nikasmile Nie je to zlá myšlienka, ale skúsila som to napísať a veeeľmi zle to vyzerá

marianarem
19. feb 2023

Ja mam po svadbe dve priezviska a praveze mi to pride prakticke, mozem sa predstavovat, ktorym chcem, pouzivam ich podla situacie. Obidve uvadzam len v uradnych tlacivach a podobne. A nemusela som si odvykat od svojho rodneho priezviska.

rakywanda
19. feb 2023

Mám len svoje. Manžel od začiatku vedel,že si svoje meno nechám, randili sme spolu 11 rokov. A čo si myslelo a myslí okolie je mi fuk.
Kamarátka sa vydala, manžel prijal jej priezvisko, sám to navrhol, jeho bolo "čudné".

ibrunova
19. feb 2023

Do žiadosti musíš napísať aj dohodu priezviska detí v mužskom aj ženskom tvare

vroni
19. feb 2023

Ja som si nechala povodne priezvisko, manžel ma svoje, deti sú po ňom. Pýtala som sa ho pred svadbou, či mu to nevadí a on sa len zasmial, ze vraj stačí, keď si zoberiem jeho, jeho priezvisko nemusim. Nikomu to nevadí. Teda vadí, dcera frfle, ze moje je oveľa kratšie. 🤣🤣🤣

autor
20. feb 2023

@ibrunova Deti nebudú

ibrunova
20. feb 2023

Ale do žiadosti sa to píše

autor
20. feb 2023

@ibrunova Keďže nebudú tak mi je to jedno

taminy
20. feb 2023

Ja som hneď vyhlásila, že jeho priezvisko nechcem. Ale po rokoch randenia som sa rozhodla, že si nechám po svadbe aj jeho, ale bez koncovky ová a aj naša dcéra je ber koncovky ová. Rodinu som neriešila, ani nevedeli, že mala bude bez ová. Dozvedeli sa to dodatočné a nikto nič neriešil a ak aj áno, tak mimo mňa. Je to náš život a hádam ho budeme žiť ako chceme my a nie ostatní 🤷

alazala
20. feb 2023

Mne môj povedal , že keď nebude jeho meno, nebude ani svadba. Síce sa mi to nepáčilo, ale súhlasila som. Ale niečo to znamenalo, lebo to bolo manželstvo o ničom . Už je ex

autor
20. feb 2023

@alazala to by som zažila ci by som s takým bola

zuzzinka
20. feb 2023

Ja som sa vydavala, aby som si priezvisko mohla zmenit ( ex sa zenit nechcel, ale chcel aby deti mali jeho priezvisko, tak bol "donuteny"). Chcela som sa volat rovnako ako deti. Aj ked uz sme rozvedeni, vobec ma nenapadlo si meno menit, kedze deti su tu stale so mnou. Je to hlavne pri cestovani jednoduchsie, kedze zijeme v zahranici, cestujeme casto.

radkaradix
20. feb 2023

tiez sa mi nepacilo muzovo priezvisko.. ale tym, ze sme sa brali, ked uz bolo dieta na svete, takmer v skolke, pacilo sa mi, aby sme sa vsetci volali rovnako, aby bolo jasne, ze sme rodina, aby som nemusela vsade so sebou nosit RD dietata, ze som skutocne jeho mama.. kedze dieta sa volalo po nom.. a kupodivu, zvykla som si na nove priezvisko rychlo.. a tiez som sa toho bala, ze ved som podnikatelka, klienti ma poznaju pod tymto menom, je to moja znacka.. jednoducho som to dala vsade zmenit a bolo.. nic sa neudialo :D :D

ketrint
20. feb 2023

Rovnaké priezvisko nie je nevyhnutnosť. Mám aj v tejto práci (a mala som aj v predošlej) vydate kolegyne, ktoré mali priezvisko svoje povodne. Dôvody rôzne, ale nikto to neriešil. V zahraničí alebo medzi hviezdami je to úplne bežne, že žena čo ma vybudované svoje meno, tak ho nezmení. A keď sa hviezdy vedia vydať aj 4-5x, kto by už potom vedel ako sa vlastne vola 😂😂

ketrint
20. feb 2023

*len doplním, že na Slovensku robím 🙂

Strana
z2