Zmena priezviska pri narodení dieťaťa
Chcela by som sa informovať ako postupovať v prípade, že by sme chceli zmeniť priezvisko dieťatu pri jeho narodení. Je to vôbec možné? Ja a môj manžel máme priezvisko Sza..., a chceme aby naše dieťa, ktoré sa narodí o pár dní malo priezvisko Sa....
@zuzka353 To ta ako napadlo? Dieta sa bude volat tak, aka jeden z rodicov. Kede ste si zvolili pro sobasi jedno "rodinne" priezvisko, budu sa aj vsetky vase deti anrodene v toto manzelstve volat tak, aka vy. Keby jedn z vas mal ine priezvisko, mohlo by sa dieta volat priezviskom jednym z vas. Akurat u manzelov sa voli uz pri sobasi jednotne priezvisko aj pre budge deti, a je jedno, ci ci zena/muz nechaju povodne priezvisko. Ak sa samozrejme za tie roky nieco nezmenilo.
aký to má zmysel mu tak meniť meno keď vy sa budete volať inak?
@zuzka353 zo zakona dieta narodene 365 dni po rozvode manzelov ma priezvisko po otcovi pokial sud neurci inak-po jeho narodeni. To znamena aj ked sa rozvedies s manzelom,dieta bude mat jeho priezvisko pokial on nedokaze ze nie je otcom dietata. Rovnako to palti aj v manzelstve. Automaticky sa dieta hlasi na manzela uz pri vydani tehot.preukazu. jedina moznost ako napadnut priezvisko je sud po narodeni dietata. Inak good luck v tomto ;) SR stale neberie deti na lahku vahu co sa tyka priznania/nepriznania otcovstva a priezviska. Inak s uvedenim otca do rodneho listu pocas trvania manzelstva jr to rovnako ;) ani sa pytat nebudu ci ho uviezt chces. Ja nechapem preco ludia dokazu riesit taketo somariny.
@marlenka222 to si asi mylis, ziadny zakon neuklada matke povinnost aby sa dieta volalo po otcovi 🙂 Ona mu moze dat aj svoje priezvisko (ak niesu zobrati, t.z. ak sa vola inak ako otec). Ty myslis urcenie otcovstva, to je ale uplne nieco ine.
@joannita ano??? Tak preco neriesia nikde pri narodeni nic a automaticky ked si vydata ma dieta manzelovo priezvisko? Nemyslim si to,je to realita
@joannita nie urcenie otcovstva. Pocas manzelstva sa neriesi otcovstvo. Otec je s tym s kym je zena vydata aj keby otec nebol
Pokial to on nenapadn tym padom ma jeho priezvisko a autorka spomina manzela tak neviem ako nie je vydata ked ma manzela :D zas 1 mudra ktora vie vsetko a nevie nic
@marlenka222 nema. predsa pri sobasi vyhlasujes, ako sa budu volat deti - aj v zenskom aj muzskom rode. matrika cerpa z tychto udajov
@marlenka222 nie je pravda, ze dieta ma automaticky manzelovo priezvisko. Predsa v ziadosti o sobas sa uvadza nielen nove priezvisko nevesty, ale aj nenarodenych deti.
@marlenka222 ja len cumim ako agresivne reagujes. Normalne ti vysvetlujem ako to je a ty si agresivna. Precitaj si co si napisala v tom dlhom komente, na to som reagovala. Nastuduj si zakon a potom tu mudruj. Zjavne netusis o com pises.
@marlenka222 okrem toho je to 300 dni a nie 365.
@marlenka222 ja sa tiez pridam. Nemas Pravdu s tam proezviskom u manzelov. Zalezi, Co Udali do sobasnych papierov🙈
@marlenka222 ty si v tvojom komentári posplietala piate cez deviate a ešte aj špatné info si dala 🙂
Veď oni sú manželia, len majú asi maďarskú podobu priezviska napr. Szabová a chcú, aby ich dieťa sa volalo Sabo, Sabová. No ale keď máte v sobasnom liste, že deti budú Sz... Tak budú tak. Ak stíhate do termínu pôrodu tak si zmeňte aj vy na tú slovenskú verziu priezvisko.
da sa v pohode zmenit..neni to ziadna tragedia. Na prislusnom obvodnom urade vypisete tlacivko, obaja rodicia ako spolocnu ziadost, pripojite prilohy co treba, hlavne to odovodnenie a hotovo. ziadne stresy...neni to nic komplikovane a ziadny strasiak 🙂

vsak si rychlo zmente priezvisko vy dvaja a dieta bude mat priezvisko po vas