icon

Zmena priezviska pri narodení dieťaťa

zuzka353
18. júl 2018

Chcela by som sa informovať ako postupovať v prípade, že by sme chceli zmeniť priezvisko dieťatu pri jeho narodení. Je to vôbec možné? Ja a môj manžel máme priezvisko Sza..., a chceme aby naše dieťa, ktoré sa narodí o pár dní malo priezvisko Sa....

pribinak
18. júl 2018

vsak si rychlo zmente priezvisko vy dvaja a dieta bude mat priezvisko po vas

nela6
18. júl 2018

@zuzka353 zavolajte na matriku a spýtajte sa ci sa da dopredu podpísať papier... Ako ked ja chodim podpisovať, ze deti budu mat otcove priezvisko 🙂)

yanni
18. júl 2018

@zuzka353 To ta ako napadlo? Dieta sa bude volat tak, aka jeden z rodicov. Kede ste si zvolili pro sobasi jedno "rodinne" priezvisko, budu sa aj vsetky vase deti anrodene v toto manzelstve volat tak, aka vy. Keby jedn z vas mal ine priezvisko, mohlo by sa dieta volat priezviskom jednym z vas. Akurat u manzelov sa voli uz pri sobasi jednotne priezvisko aj pre budge deti, a je jedno, ci ci zena/muz nechaju povodne priezvisko. Ak sa samozrejme za tie roky nieco nezmenilo.

tuppuk
18. júl 2018

aký to má zmysel mu tak meniť meno keď vy sa budete volať inak?

marlenka222
18. júl 2018

@zuzka353 zo zakona dieta narodene 365 dni po rozvode manzelov ma priezvisko po otcovi pokial sud neurci inak-po jeho narodeni. To znamena aj ked sa rozvedies s manzelom,dieta bude mat jeho priezvisko pokial on nedokaze ze nie je otcom dietata. Rovnako to palti aj v manzelstve. Automaticky sa dieta hlasi na manzela uz pri vydani tehot.preukazu. jedina moznost ako napadnut priezvisko je sud po narodeni dietata. Inak good luck v tomto ;) SR stale neberie deti na lahku vahu co sa tyka priznania/nepriznania otcovstva a priezviska. Inak s uvedenim otca do rodneho listu pocas trvania manzelstva jr to rovnako ;) ani sa pytat nebudu ci ho uviezt chces. Ja nechapem preco ludia dokazu riesit taketo somariny.

joannita
18. júl 2018

@marlenka222 to si asi mylis, ziadny zakon neuklada matke povinnost aby sa dieta volalo po otcovi 🙂 Ona mu moze dat aj svoje priezvisko (ak niesu zobrati, t.z. ak sa vola inak ako otec). Ty myslis urcenie otcovstva, to je ale uplne nieco ine.

marlenka222
18. júl 2018

@joannita ano??? Tak preco neriesia nikde pri narodeni nic a automaticky ked si vydata ma dieta manzelovo priezvisko? Nemyslim si to,je to realita

marlenka222
18. júl 2018

@joannita nie urcenie otcovstva. Pocas manzelstva sa neriesi otcovstvo. Otec je s tym s kym je zena vydata aj keby otec nebol
Pokial to on nenapadn tym padom ma jeho priezvisko a autorka spomina manzela tak neviem ako nie je vydata ked ma manzela :D zas 1 mudra ktora vie vsetko a nevie nic

majusqa77
18. júl 2018

@marlenka222 nema. predsa pri sobasi vyhlasujes, ako sa budu volat deti - aj v zenskom aj muzskom rode. matrika cerpa z tychto udajov

radostka
18. júl 2018

@marlenka222 nie je pravda, ze dieta ma automaticky manzelovo priezvisko. Predsa v ziadosti o sobas sa uvadza nielen nove priezvisko nevesty, ale aj nenarodenych deti.

joannita
18. júl 2018

@marlenka222 ja len cumim ako agresivne reagujes. Normalne ti vysvetlujem ako to je a ty si agresivna. Precitaj si co si napisala v tom dlhom komente, na to som reagovala. Nastuduj si zakon a potom tu mudruj. Zjavne netusis o com pises.

horalka1986
18. júl 2018

@marlenka222 okrem toho je to 300 dni a nie 365.

yanni
18. júl 2018

@marlenka222 ja sa tiez pridam. Nemas Pravdu s tam proezviskom u manzelov. Zalezi, Co Udali do sobasnych papierov🙈

zuzanka.zuzu
18. júl 2018

@marlenka222 ty si v tvojom komentári posplietala piate cez deviate a ešte aj špatné info si dala 🙂

maria584
18. júl 2018

Veď oni sú manželia, len majú asi maďarskú podobu priezviska napr. Szabová a chcú, aby ich dieťa sa volalo Sabo, Sabová. No ale keď máte v sobasnom liste, že deti budú Sz... Tak budú tak. Ak stíhate do termínu pôrodu tak si zmeňte aj vy na tú slovenskú verziu priezvisko.

lubkavargova1
18. júl 2018

da sa v pohode zmenit..neni to ziadna tragedia. Na prislusnom obvodnom urade vypisete tlacivko, obaja rodicia ako spolocnu ziadost, pripojite prilohy co treba, hlavne to odovodnenie a hotovo. ziadne stresy...neni to nic komplikovane a ziadny strasiak 🙂