icon

Zmena priezviska ročného dieťaťa

20. jún 2021

Baby ako môžem riešiť zmenu priezviska ročného dieťaťa? Môj priateľ odmieta svadbu, nemá záujem o rodinu, pritom sľuboval hory doly a ja proste nechcem aby môj syn niesol priezvisko človeka, čo mu za rok nevenoval žiadnu starostlivosť a klamal mi. Ja sa o dieťa starám 24/7 po všetkých stránkach, aj finančnej a proste ma vrcholne serie, že kam sa pohnem tam som pani M., aj keď žiadna pani M. nie som lebo partner to nechce. Nie je to fér. Prosím neriešte náš vzťah, len tú stránku veci, či reálne mám možnosť zmeniť priezvisko svojho dieťaťa.

autor
21. jún 2021

On je nejaký paranodiny že z toho chcem niečo vyťažiť, čo je samozrejme blbosť, lebo v prípade rozvodu aj tak nemám nárok na majetok, ktorý nadobudol pred manželstvom, výživné by mi platil aj teraz ako slobodnej matke a na dieťa tak isto. Keď som mu toto povedala, tak povedal ze on ma aj tak dobrého právnika takže by som ho o žiadny majetok neobrala. Neviem čo sú toto za úvahy. A dobre od samého začiatku vedel, že ja proste manželstvo chcem. Chcem aby sme boli rodina aj formalne. Bol nasraty že dieťa má trvalý pobyt v mojom byte a nie v jeho dome. A mňa nemá trápiť, že môj syn nemá rovnaké priezvisko ako ja? Stále sa nejak vyhovára. Je naladený proti mne, že aj tak ho neľúbim, aj tak toto a hento.

autor
21. jún 2021

Jaj a zlatý klinec že manželstvo je záväzok. Pozerám že či mu hrabe, ved mame dieťa, to je nový život, väčší záväzok neexistuje. Tam na to povedal že tak vidíš mame dieťa, nestačí ti to? On proste za každou svadbou vidí rozvod. Že kto sa zoberie tak sa rozvedie, lebo to zmení vzťah.

autor
21. jún 2021

Potom zas povie ze ved on si ma zoberie no. Fiha tak ďakujem teda, už som spokojná, keď počujem to nadšenie. Nepoviem, keby som ho tlačila do okázalej veľkej svadby a on na to nemá povahu. Ale mne ide len o ten akt, to vyjadrenie, že sme manželia a nie len priatelia. A aj pragmaticka stránka, ošetrované, vdovske, ved mame dieťa a musíme rozmýšľať tak, že "keby niečo". Žiaľ on vie rozmýšľať len tak, že čo bude keď bude rozvod.

sense
21. jún 2021

Pozri nikto tak nechce dopadnúť ale stáva sa... A ze nevyzijes? Ľahké to nebude ale Vzdy máš šancu preto urobiť niečo aby to bolo možné, požiadas ešte o výživné... A popri rodičak môžeš aj oracivat

A ze ta nikto nebude mať rád s dieťaťom? Ale bude keď bude ten pravý tak bude a bude mať rád aj tvoje dieťa... Len musíš byť vo vyberte budúceho partnera opatrnejší a rozmýšľať aj rozumom nielen srdcom... X žien s dieťaťom sú šťastné s iným partnerom... Ja mam tiež partnera kt ma rad nielen mňa ale aj. Moju dcéru a vedel o nej od začiatku rovnako ako vedel ze keď to nebude medzi nimi fungovať na bude to ani medzi nami dlhodobo dobre... Ale ani nechcem po ňom aby bol jej otcom keďže otca ma... A samozrejme potrebovali obaja čas... A nie hrrrr budme šťastná rodina po týždni ci mesiaci

kate211
Autor odpoveď zmazal
cacianka
21. jún 2021

@kate211 nie, no nema to ruzove - vsimni si: naklady na hypo a byt cca 600 a rodicak 400.
Vyzivne 200 nedostane, to by musel mat vysoky plat a majetok.
Ja : kaslat na priezvisko, to je ako truc ze nie je svadba. Do svadby by som uz s tymto čudom absolutne nešla, pripravila by som si zazemie, doklady, nasetrila úspory a isla do svojho. Ak je byt väčší ako 1izb.tak docasne vezmem mamicku s deckom a vypomozeme si, alebo podnajomnicku

kate211
Autor odpoveď zmazal
autor
21. jún 2021

@kate211 lenže on sľuboval a ťahal medové motuzy a teraz to otočil. To som vedieť nemohla. Nemá 20, verila som mu, nenapadlo mi, že len pekne spieva, aby chytil vtáčka

autor
21. jún 2021

A super bolo keď som sa nedávno spýtala či ma ľúbi, lebo mi to nepovedal ani nepamätám. Tak povedal, že presne tak ako ty mňa. To čo je za odpoveď.

blabla22
21. jún 2021

ty si ho este chces vziat? je to stale aktualne?

bluka2
21. jún 2021

@kate211 nesuhlasim s tebou, to je len taká otazna logika na Slovensku a slovenských súdoch. Super zákony. Ja som bola v rovnakej situácii v Rakúsku a priezvisko dieťata som zmenila na úrade sama, bez súhlasu otca. Tiež ma trochu oklamal, trochu som bola blbá, v rovnakom veku ako autorka vtedy, rovnaký vek dieťa. Aspoň, že som mala to šťastie byť o 60 km "na správnej strane" a už som skoro zabudla na to pôvodné priezvisko...

kate211
Autor odpoveď zmazal
kate211
Autor odpoveď zmazal
bluka2
21. jún 2021

@kate211 nemá dieťa v starostlivosti, zmeniť ho určite nemôže. Žiadny dôvod som neuvadzala. On o Tom dostal papier, mal 30 dní vyjadriť svoj názor k tomu a potom bola zmena právoplatna. Aj keby niečo namietal, bolo by mu to na nič platné.
To s tým oklamanim len tak pre diskusiu, s papiermi to nič spoločné nemá. Áno, klamal vo veľa veciach, napriklad o svojom rodinnom stave a jedna z tých veci bola, že po pôrode spravíme v lete svadbu.

bluka2
21. jún 2021

@kate211 stretávali sa 2x do týždňa, platil 2x toľko ako tu niekto tvrdil, že autorka nedostane (podľa rakúskych tabuliek proste, nie z vlastnej iniciatívy alebo čo) a vidíš, aj tak zmenili.

bluka2
21. jún 2021

@kate211 inak ten rakúsky zákon o zmene mena je aktuálny, stále to funguje tak, ako píšem.

kate211
Autor odpoveď zmazal
kate211
Autor odpoveď zmazal
bluka2
21. jún 2021

@kate211 slobodná matka v rakúsku má dieťa v starostlivosti sama automaticky, pokiaľ si to sama neželá inak. Takže nie, nemá nezenaty otec rovnaké práva (zatiaľ). O starostlivosť môže požiadať otec v Rakúsku na súde.

bluka2
21. jún 2021

@kate211 ale ja viem. Presne, ten kto má dieťa v starostlivosti, rozhoduje o priezvisku.

kate211
Autor odpoveď zmazal
kate211
Autor odpoveď zmazal
bluka2
21. jún 2021

@kate211 ak nechce alimenty platiť, úrady ho hneď spacifikuju, takže neplatiť by v rakúsku vyskúšal fakt len totálny debil, čo chce ísť proti sebe, ale hej, v tom prípade to pôjde cez súd.
Stretávanie či právo na kontakt a alimentami nesúvisí.

kate211
Autor odpoveď zmazal
bluka2
21. jún 2021

@kate211 hej sú to dva rôzne súdy, respektíve 2 rôzne záležitosti. Možno to sudca / sudkyňa vybavia niektorí na jednom pojednávaní, to neviem, ale ako veci, čo spolu nesúvisia.

bluka2
21. jún 2021

@kate211 to viem, áno, na Slovensku a aj vo väčšine európskych krajín.

kate211
Autor odpoveď zmazal
bluka2
21. jún 2021

@kate211 je tam úrad ktorý sa volá jegundamt (čo sa stará o dobro dieťaťa) a ma právne oddelenie. Tak dôjde matka a spýta sa, koľko má platiť ex - vyrátajú to podľa jeho platu a veku dieťaťa. To matka povie ex a on to zaplatí, lebo si to ľahko zistí aj sám, koľko je povedzme 16% z jeho platu. Ak to nezaplatí, zavolá mu úrad a potom to už fakt zaplatí alebo tento úrad pomôže napísať žiadosť na súd a pôjde to cez súd. Ja neviem, ako si to úrady overujú. Ak nechce platiť, tak musí zrejme ukazat papier o príjme alebo to vidia z daní, čo ja viem. Podľa mňa diskutujeme o dosť málo pravdepodobnych prípadoch, že sa niekomu v rakúsku nechce platiť. Rovnako ani matka zrejme nebude upierať právo na kontakt. Buď sa dohodnú o stretávani sami, na tomto jugendamte, na súde alebo to určí súd tiež.

bluka2
21. jún 2021

@kate211 zas priezvisko dieťaťa si nemôže určiť úplne hocijaké ake ona chce, že páči sa mi meno Unterobersdorfer, ale podľa svojho priezviska

kate211
Autor odpoveď zmazal