icon

Zmena priezviska z dôvodu, že v zahraničí sa s ním ťažko žije

engbeng
25. máj 2017

Dievcata, mozno mate niektora skusenost, prosim poradte. Mam velmi dlhe slovenske priezvisko, ktore aj na samotnom Slovensku maju ludia problem spravne napisat. Je dlhe a komplikovane aj keby bolo bez -ova. Uz dlho zijem v zahranici, kde chcem ostat a kazdopadne tu fungujem tak, ze ho nikto nevie vyslovit, vzdy ho musim raz ci viac krat hlaskovat, vsade a aj tak som mala par blbych nedorozumeni kvoli tomu. Cest par vynimkam za desatrocie. Ak sa pri nejakej prilezitosti vyslovuju priezviska po poradi, je to vzdy zaujimave. Niekedy ma radsej volaju titulom, ked sa to nehodi krstnym menom.
K veci:
Chcem si ho dat zmenit na kratsie co sa podoba na moje terajsie priezvisko. Je na to potrebné povolenie okresného úradu, kedze sa nevydavam, nemenim pohlavie ani nic, len to meno. Odsuhlasia mi to, ci skor zamietnu ci sa to neda povedat? Kolko to rozhodnutie trva, ide to rychlo ci je to otazka mesiacov? Pytam sa, lebo mi ide vyprsat cestovny pas, tak ci to stihnem.
Dakujem za kazdu radu

miriam11
Odpoveď bola odstránená
engbeng
autor
25. máj 2017

@miriam11 Diky, to mam samozrejme v plane, ale myslela som, ze sa mozno uz dnes nieco indikacne dozviem. Ako napriklad, ze mi tu hned vela ludi napise, ze to musia byt zavaznejsie dovody, ze im to zamietli alebo naopak, ze clovek zaplati a pokial si nechce meno zmenit na nejaku blbost, tak je to

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
selest
25. máj 2017

Daj si do google a hned ti tam vyskoci plno stranok 😉
Viem ze napr pokial cudzinec zije nacsk moze si zmenit priezvisko aby znelo viac slovensky a naopak by to malo platit tiez teda ako u teba ze zijes v cudzine. Neviem ci sa za to daco neplati nieco kolo 100€ neviem naisto 🙄 na urade ti povedia viac

selest
25. máj 2017

Len myslim ze uz na takuto zmenu musis ziadat nejake povolenie cize nie je to automaticky schvalene ako napr. ked menis koli sobasu atd. Ale dovolit by ti to mali 😉

sisaka
26. máj 2017

@engbeng požiadaj o zmenu priezviska v krajine kde žiješ, nemal by byt problém. Ja mám tiež ova na konci, najprv som aj rozmýšľala, že si dám zmeniť , ale po prvé stojí nemalo peňazí, po druhé na priveľa úradných dokumentoch mám ova tu to považujú za úplne iné meno, takze kopec papierovačiek, vysvetľovania .... nakoniec som si nechala ova, píšem si to len v oficialnom styku, v neoficiálnom jednoducho vypúšťam.

sisaka
26. máj 2017

@engbeng ešte som chcela dodať, pozor si dávaj, ak si nejaký profesionál, ktorý pod týmto menom funguje na nejakých prácach, alebo v iných pracovných záležitostiach. Kamoska si prestala písať ova a teraz ma s tým problém, lebo všade bola známa s ova, oni to v zahraničí považujú za úplne iné meno, nevedia si to dať dokopy a brat ako tu istu osobu.

tova
26. máj 2017

sprav si podvojne obcianstvo v krajine kde zijes, tam si mozes aj vymysliet priezvysko a bude legalne.

rakahaka
26. máj 2017

Spoluziacka sa volala Kondrakiewitzova, mas nieco podobne? Lebo ona sa chuda natrapila :D

bluka2
26. máj 2017

@tova Podvojne obcianstvo - priznam sa, to som este nepocula

bluka2
26. máj 2017

Zaujima ma to, co to je, prosim ta?

dominika6
26. máj 2017
engbeng
autor
26. máj 2017

@dominika6 To som citala pred zalozenim diskusie. Nasla si tam odpovede na moje otazky? 1. Ci mi to prejde, 2. Kolko to asi trva. Ja nie.

engbeng
autor
26. máj 2017

@sisaka Ahoj. Nad tym som uvazovala, ale to je asi podobne ako ked si zmeni clovek priezvisko ked sa vyda, nie? Jasne, ze napriklad diplomy, ocenenia, publikacie a vsetko podobne bude pod starym menom. Da sa do zivotopisu napisat rodena Xxxxxxxxxxxxxova

engbeng
autor
26. máj 2017

@rakahaka Presne, nieco na ten styl 😅

engbeng
autor
26. máj 2017

@sisaka Citala som si podmienky na zmenu mena v krajine kde som. Jedna z nich je byt obcanom krajiny, ak to chces robit na lokalnom urade. Ja mam iba slovenske obcianstvo. Teda ak spravne chapem, da sa to iba v svojej vlasti, co je aj pochopitelne

dominika6
26. máj 2017

@engbeng či ti to prejde? asi ked tam píšu ako na to tak asi prejde nie?
a každá žiadosť trvá 30 dní tak neviem čo viac treba..

engbeng
autor
26. máj 2017

@dominika6 Je tam informacia, ze treba na to povolenie okresneho uradu, tak v pripadoch ako tento sa to posudzuje. Ak nemam pravdu, tak ma oprav, ja sa iba potesim ak je to take lahke ako pises.
Dnes sa mi tam neda dovolat - odbor vseobecnej vnutornej spravy ou ba.

dominika6
26. máj 2017

@engbeng
ja neviem či sa chápeme:
Zmeny, na ktoré nie je potrebné povolenie

sú bez poplatku a robia sa priamo na matričnom úrade, v ktorého matrike je zapísané meno alebo priezvisko štátneho občana SR, a to na základe jeho písomného vyhlásenia. Tieto zmeny sú uvedené v § 7 zákona o mene a priezvisku:

Povolenie na zmenu mena nie je potrebné, ak ide o zmenu
a) cudzojazyčného mena na jeho slovenský ekvivalent a naopak
b) spočívajúcu v zápise ženského priezviska bez koncovky slovenského prechyľovania

toto asi je tvoj prípad či?

dole máš rovno dokument na stiahnutie,vypíšeš,ideš,podáš a je to..

engbeng
autor
26. máj 2017

@dominika6 Nie, ani jedno z toho co si skoporovala nie je moj pripad. A) ani b) nechcem

tova
27. máj 2017

@engbeng Ja mam 2 obcianstva, a v kazdej krajine ine legalne priezvysko. Sprav si druhe obcianstvo v krajine kde zijes, budes mat 2. Ked si stavat ovcabom krajiny kde zijes, mozes si vymysliet, zvolit meno ake chces ako pri narodeni.

vroni
28. máj 2017

@tova, nemoze si "spravit" obcianstvo druhej krajiny, nakolko tam ani nie je vydata ani narodena. Ziskanim obcianstva druhej krajiny by prisla o slovenske.

sisaka
28. máj 2017

@vroni tak to by bola tragédia ...

vroni
28. máj 2017

@sisaka,😂 😂 😂 Lenze je dost ludi, ktorych z roznych dovodov nie su ochotni vzdat sa obcianstva krajiny povodu (ani ja som sa nevzdala a to teda nejaky patriot nie som)