Zmena priezviska z osobitných dôvodov

30. máj 2022

Čaute, po zmene priezviska z osobitných dôvodov, si píšete ako rodné priezvisko pôvodné? Jedná sa o slobodnú a hlavne o diplom z VŠ a spol.

kacena4
30. máj 2022

rodne je rodne pod akym menom si sa narodila

panelacikova
30. máj 2022

zmätočne sa pýtaš. pýtaš sa, či je možné vrátiť sa z osobných dôvodov k svojmu rodnému priezvisku?

haley7897
30. máj 2022

Co máš zapísané v rodnom liste?

mirculka01
30. máj 2022

Mala by si mať vystavený nový rodný list s novým rodným priezviskom. Aj v občianskom preukaze by malo byť ako rodné to nové priezvisko. Čiže pri papierovačkach vypisuješ so kolónky rod priezvisko to nové. Ja to tak mám dávala som si zmeniť svoje priezvisko na synove.

autor
30. máj 2022

@panelacikova nie. Zmenila som si priezvisko z osobitných dôvodov, idem si dať robiť doklady a chcem vedieť, či sa mi bude niekde uvádzať rodné priezvisko (čo mám teraz), keďže kvôli diplomov z VŠ.

haley7897
30. máj 2022

No, neviem ci je možné vystaviť nové vš diplomy s novým priezviskom, ak nie môžeš vždy doložiť rozhodnutie o zmene priezviska

kitycat
30. máj 2022

Neber to zle, ale to mas diplom z "vysokej skoly zivota"?

Mas diplom vystaveny na meno, ktore si si teraz z osobnych dovodov zmenila na ine? Z dovodu, ktory je iny ako sobas/rozvod?

Pises to ako tatar..

autor
30. máj 2022

@kitycat áno, dôvod bol úplne iný ako sobáš. Jasné je písané, že som slobodná, tak neviem, čo sa nedá pochopiť.

fkata
30. máj 2022

Dostaneš nový RL, na základe rozhodnutia okresného úradu a tým pádom sa Ti zmení aj rodné priezvisko.

jaskolka
31. máj 2022

Tak zrejme diplomy máš na pôvodné priezvisko. To pochybujem, že sa, dá zmeniť.Asi ti neurobia nové originály diplomov. Proste tam už ostane to povodne rodné priezvisko.
Normálne potom ukážeš OP s novým priezviskom a diplomy, povieš ze meno je zmenené a hotovo.
To predsa aj vydatá žena tak ma, tiež mam diplom na pôvodné priezvisko a už sa volám inak, aj keď z dôvodu sobáša. A normálne všetko platí.
Nemusíš vysvetľovať presne dôvody zmeny.
V čom je teda problém?

qetka
31. máj 2022

@jaskolka problem je, ze ako vydata ma stale rodne priezvisko v OP, cize na diplomoch je meno, ktore je aj v OP.
Ak si zmenis rodne priezvisko, tak to povodne uz nikde v dokladoch nemas. Ako rodne mas to nove, v rodnom liste mas to nove. Povodne ako keby prestalo existovat. Ale na diplomoch ho mas a nemas ako dokladovat, ze si to ty. Teda jedine tym rozhodnutim o zmene rodneho priezviska.

flimelka
31. máj 2022

zalezi podla mna na tom, ake priezvisko mas na dokladoch lebo tie predkladas pri vybavovani roznych dokladov a dokumentov.,

vevesh
31. máj 2022

Po zmene mena vobec neudavame povodne meno. I ked sme po zmene rozhodnutie vsade odniesli, niekto meno zmenil, niekto nie. (Obciansky, vodicsky, zdravotka a socialna poistovna ano, ale napriklad banka nie, posta vedie oba mena, operator takisto nie, dodavatelia energii ostali pri starom takisto napriklad). 🙄Pri Vs diplome by som dala len kopiu rozhodnutia o zmene mena.