Zmeny zákona o prístupovej ceste k pozemku
Kupovali sme v roku 2021 alebo 2022 pozemok na stavbu domu. Zacali sme tam aj vybavovat stavebne povolenie, to sme nedokoncili ale projekt mame. Lenze sa nam situacia zmenila a rozhodli sme sa nestavat a pozemok predat.
Ide o to, ze pristupova cesta k pozemku vedie medzi 2 domami a je siroka len 5 metrov. Vedie k 2 pozemkom a jeden z nich je nas. Mali sme problem s predajom, lebo vsetkym doteraz vadilo ze nie je spravena cesta k pozemku. Teraz sme mali konecne serioznych zaujemcov, ktori zistili, ze sa zmenil vraj zakon a pristupova cesta uz musi byt 6 metrov siroka. Ja som momentalne z toho mimo, nahnevana, zufala... V tom pozemku mame nemalo penazi. Neviete niekto, ako sa taketo zakony uplatnuju? To ak niekto kupil pozemok pred 10 rokmi ako napr. investicny, cize neziadal o stavebne povolenie ani sa s pozemkom nic nerobilo a nemal tam pristupovu cestu 6m tak ten pozemok uz v zivote nepreda na stavbu rodinneho domu?
nie chod na stavebny urad (obec alebo spolocny staveebny urad) pripadne su zverejnovane na weboch obci ale teda tu nevieme o aku ide
a SP ste mohli vyriesit aj ked ste chceli predavat najma pri takomto problematickom pozemku
su tam aspom dotiahnute siete na hranicu pozemku (plyn elektrina voda adpad) kto je vlastnikom tej pristupovej cesty ? je tam vecne bremeno pre ten druhy pozemok?
@mamina7070 ano, siete dotiahnute su. to spravil povodny majitel. z katastra vidim tolko, ze vlastnikom tej cesty je majitel pozemku vedla nas, ale je tam napisane 1/2. cize tipujem, ze ked by sa vybavilo stavebne povolenie na ten druhy pozemok(nas), tak ten clovek bude zapisany ako druhy vlastnik tej cesty.
zatial zistuje realitak u pravnika ako to je. poslem aj muza na stavebny...
e) ? neviem co je v kapacite dostatocnej. To je individuálne podľa druhu stavby, pre rodinný dom stačí šírka 3m do dĺžky 50m aj bez obratiska, ale napríklad pre hotel, polyfunkčnú budovu a podobne to samozrejme nestačí.
to urcite nie je tak ze na zaklade SP sa zmeni vlastnictvo
vy by ste mali byt vlastnikmi druhej polovice uz teraz alebo aspon mat vecne bremeno inak je vas pozemok nepredajny
e) ? neviem co je v kapacite dostatocnej. To je individuálne podľa druhu stavby, pre rodinný dom stačí šírka 3m do dĺžky 50m aj bez obratiska, ale napríklad pre hotel, polyfunkčnú budovu a podobne to samozrejme nestačí.
@done ked som to merala tak laicky na mape, tak ta sirsia cesta ma do 50m ale potom sa to tam zuzuje a to ma este dalsich cca 20m, to ide uz cele popred pozemok vedlajsieho majitela.
vy by ste mali byt vlastnikmi druhej polovice uz teraz alebo aspon mat vecne bremeno inak je vas pozemok nepredajny
@mamina7070 vidim tam 1/2 ale neviem sa pretuknut dalej. na mobile mi to neukazuje, skusim pc.
@mamina7070 tak na pc mi to uz ukazalo. ano, sme tam ako majitelia tej "cesty".
no vidis, takze zaklad je ist na stavebny urad teraz, nevyskakovat preco sused (ked ziadal za ucinnosti predch zakona) ale slusne sa skusit spytat a dohodnut ako postupovat
no vidis, takze zaklad je ist na stavebny urad teraz, nevyskakovat preco sused (ked ziadal za ucinnosti predch zakona) ale slusne sa skusit spytat a dohodnut ako postupovat
@mamina7070 ja nevyskakujem preco sused... ja len ked si to premietnem do bezneho zivota tak on za to, ze stihol stavebne povolenie(niekedy to trva aj pol roka, takze ani keby sa rozhodneme stavat sme to nemuseli stihnut) moze normalne byvat a my, co mame uplne tu istu situaciu by sme nemohli stavat/predat lebo zmena zakona. pritom on bude k domu chodit po tej istej ceste. ktora btw. este ani nestoji.
ale chapes ze to je tvoja chyba a nie jeho ani stavebneho uradu ?
@mamina7070 ale ved ja o nom nepisem nic. hneva ma, ze v state to funguje tak, ze dvaja ludia v tej istej situacii skoncia rozdielne. oni mozu byvat a my mozme mat drahu zahradu za takmer 100 tisic.
@mamina7070 a fakt neviem ako to je nasa chyba. to si clovek nemoze kupit pozemok a 5 rokov s nim nic nerobit? hned sa musi preistotu ziadat o stavebne povolenie?
Nenariekaj a chod na stavebný úrad. Ja som tiež veľa chodila o prístupovú cestu a vybavila som.
Ak to bude tak, sko vravis, byvat sa tam bude dat, ale len v mobilnom dome. Na ten stavevne povolenie nepotrebujes.
Predavas pozemok a nemas UPI pre kupujucich?
tvoja chyba nieje to, ze sa zmenil zakon, ake to, ze nemas zistene podmienky stavby.
ja ako kupujuci by som toto ako prve pytala.
vsetky kolaudacne rozhodnutia od IS, stavebko ci aspon projekt cesty a samozrejme aktualnu UPI.
Predavas pozemok a nemas UPI pre kupujucich?
tvoja chyba nieje to, ze sa zmenil zakon, ake to, ze nemas zistene podmienky stavby.
ja ako kupujuci by som toto ako prve pytala.
vsetky kolaudacne rozhodnutia od IS, stavebko ci aspon projekt cesty a samozrejme aktualnu UPI.
@natalka13 aktualnu znamena ako velmi staru? kazdy mesiac by si to aktualizovala?
Ste spoluvlastníci pozemku pod cestou, to je základ. Ale od verejnej komunikácie je prístup dlhší viac ako 50m, takže je tam nutné vytvoriť obratisko. Toto sa však týka nového majiteľa, ktorý tam chce stavať. Ako predávajúci pozemku to riešiť nemusíte, ak nájdete kupcu, ktorý to bude akceptovať. Otázne je, či veľkosť pozemku je dostatočná pre vytvorenie obratiska na ktorom sa dokáže otočiť hasičské auto a či sa tam potom dá ešte postaviť dom.
Ak to bude tak, sko vravis, byvat sa tam bude dat, ale len v mobilnom dome. Na ten stavevne povolenie nepotrebujes.
@motorkarka1 ale iba v prípade, že mobilný dom nebude pripojený na siete elektriny, vody, plynu a kanalizácie.
Ste spoluvlastníci pozemku pod cestou, to je základ. Ale od verejnej komunikácie je prístup dlhší viac ako 50m, takže je tam nutné vytvoriť obratisko. Toto sa však týka nového majiteľa, ktorý tam chce stavať. Ako predávajúci pozemku to riešiť nemusíte, ak nájdete kupcu, ktorý to bude akceptovať. Otázne je, či veľkosť pozemku je dostatočná pre vytvorenie obratiska na ktorom sa dokáže otočiť hasičské auto a či sa tam potom dá ešte postaviť dom.
@done ak by bolo treba obratisko, skusime sa dohodnut aj so susedmi, ci by sa nedalo spravit na hranici nasich pozemkov. ze by kazdy dal z pozemku cast...
@done ale este mam otazku. to obratisko nie je novinka nie? preco potom susedia dostali stavebne povolenie a nemusia robit obratisko?
píšeš, že tá širšia cesta k susedom je do 50m ale k vášmu pozemku vedie ešte zúžená ďaľších 20m. To už je spolu 70m od verejnej komunikácie a treba riešiť obratisko.
UPI sa nemeni ani kazdy rok ani kazdy mesiac.
ale ak by som bola vazny zaujemca vypytam si uplne cerstvu UPI. TY chces predat. Ty nesmies zavadzat kupujuceho.
píšeš, že tá širšia cesta k susedom je do 50m ale k vášmu pozemku vedie ešte zúžená ďaľších 20m. To už je spolu 70m od verejnej komunikácie a treba riešiť obratisko.
@done tak je to cca. ale neviem kde budu mat vjazd na pozemok. ak v strede pozemku tak to tiez maju vyse 50m. ak hned na zaciatku pozemku tak neviem ci je to do 50m alebo nie. neviem presne dlzky, len co som tak cca merala cez google.
@done na cestu asi maju stavebko, nechspem ako sused skokaudoval bez skolaudovanej cesty. To by u nas nepreslo.
Ale tak vieme ako funguju SU. Ako sa teta vyspi tak dava peciatky.
UPI sa nemeni ani kazdy rok ani kazdy mesiac.
ale ak by som bola vazny zaujemca vypytam si uplne cerstvu UPI. TY chces predat. Ty nesmies zavadzat kupujuceho.
@natalka13 reagovala som na toto tvoje "Predavas pozemok a nemas UPI pre kupujucich?" my pozemok predavame uz rok, tak sa pytam ako casto podla teba to UPI mame aktualizovat. jasne ze mame vsetky papiere od pozemku, ale ty si to napisala ako keby predavame pole bez akychkolvek papierov.
Inak tyxsi zaujimavy predsvajuci, nevies ano rozmer pozemku ani cesty. nejde o vjazd ide o dlzku celej cesty.
tsk uz si mohla zalovat na SU a opytat sa ci UPI plati s ohladom na sirku pristupovej cesty. A mas hned odpoved, my sa tu mozeme len dohadovat ake vynimky vas urad poskytuje.
Inak tyxsi zaujimavy predsvajuci, nevies ano rozmer pozemku ani cesty. nejde o vjazd ide o dlzku celej cesty.
@natalka13 asi preto, ze predavajuci je muz nie ja. mna absolutne nezaujimali tieto veci. mna zaujimalo kde je pozemok a aj to som nebola moc spokojna s tym, ze ho kupujeme.

nie chod na stavebny urad (obec alebo spolocny staveebny urad) pripadne su zverejnovane na weboch obci ale teda tu nevieme o aku ide
a SP ste mohli vyriesit aj ked ste chceli predavat najma pri takomto problematickom pozemku
su tam aspom dotiahnute siete na hranicu pozemku (plyn elektrina voda adpad) kto je vlastnikom tej pristupovej cesty ? je tam vecne bremeno pre ten druhy pozemok?