Kúpa pozemku bez vyriešeného prístupu: Je to riziko?
Našli sme pekný pozemok za dobrú cenu, ale má jeden veľký háčik.
Vedie k nemu cesta cez cudzí pozemok. Vraj sa tadiaľ bežne chodí roky, ale právne to nie je nijako doriešené. Predávajúci tvrdí, že sa to časom vybaví, len ja sa bojím, či by sme vôbec dostali stavebné povolenie.
Išli by ste do takého pozemku, alebo je nevyriešený prístup rovno stopka?
Do toho určite nie. Neskôr sa vybaví znamená niekedy o x rokov, keď už budeš v inej galaxii.
Prečo to už pán majiteľ nevybavil doteraz.
nie a nie a nie ...
@anonym_autor nevysporiadany pozemok nie je drobnost ale zasadna prekazka a problem, bez pristupovej cesty si kupujete problemy, a ak planujete staviat na hypoteku, ziadna banka vam ju neda bez pristupovej cesty (alebo zriadenemu vecnemu bremenu prava prechodu a ......), a aj ked dnes vlastnik pozemku toleruje prechod, zajtra to uz nemusi platit, moze zabranit prechodu, moze svoj pozemok predat alebo cokolvek ine
@anonym_autor
Keby to bolo take jednoduche preco to nevyriesil?
Nie
Koľko už bolo reportáží že si susedia robia napriek, nedovolia prejsť a sú zúfalý.
Dám ti jeden príklad. Ja mám pozemok, veľký, chodí cez neho asi 20-30 chatárov k svojim chatam a pozemkom, presne štýlom chodí sa tade roky, je to družstevné (nie je len družstvo to malo v prenajme) lebo jeden sused im kedysi dovolil prechod cez jeho pozemok od cesty a zvyšný kus musia prejsť cez môj. Lenze ja som teraz ten spodný pozemok kúpila aby som si vytvorila prístup k svojmu, lebo z ornej pôdy bez prístupovej cesty parcelu C neurobíš, čiže zo spodnej záhrady si urobím len príjazdovú cestu a potiahnem siete. Svoj veľký pozemok plánujem upraviť, rozparcelovať a rozpredať a tým pádom odstrihnem jediný prístup všetkým chatarom. Samozrejme budem za p…. a neviem čo ešte ale čia je to vina? Moja isto nie.chyba je ľudí čo si nakúpili pozemky bez prístupu a presne štýlom, roky sa tade chodí
nekupila nedostanes tam totiz stavebne povolenie
Nikdy v zivote. To nie je malicky detail, to je sakra velky problem. Lebo je to cudzi pozemok, to, ze sa tade chodi roky neznamena nic. Vcera sa chodilo, dnes sa nebude. Po sudoch sa potom budes roky tahat, lebo sa nebudes moct dostat na vlastny pozemok.
V pripade ze mas schopnosti ako Harry Potter a jeho kamarati ako levitacia, premiestnovanie sa z miesta na miesto, tak pozemok zober.
Dám ti jeden príklad. Ja mám pozemok, veľký, chodí cez neho asi 20-30 chatárov k svojim chatam a pozemkom, presne štýlom chodí sa tade roky, je to družstevné (nie je len družstvo to malo v prenajme) lebo jeden sused im kedysi dovolil prechod cez jeho pozemok od cesty a zvyšný kus musia prejsť cez môj. Lenze ja som teraz ten spodný pozemok kúpila aby som si vytvorila prístup k svojmu, lebo z ornej pôdy bez prístupovej cesty parcelu C neurobíš, čiže zo spodnej záhrady si urobím len príjazdovú cestu a potiahnem siete. Svoj veľký pozemok plánujem upraviť, rozparcelovať a rozpredať a tým pádom odstrihnem jediný prístup všetkým chatarom. Samozrejme budem za p…. a neviem čo ešte ale čia je to vina? Moja isto nie.chyba je ľudí čo si nakúpili pozemky bez prístupu a presne štýlom, roky sa tade chodí
@anonym_8e098b len pozor, je dôležité ako to súd vyhodnotí. ak ty uzatvoríš prístup do nejakej chatárskej oblasti - po x rokoch, chatári ťa určite na súd dajú. Na tvojom mieste by som nebola až tak istá s výhrou.
@anonym_autor dobra cena za taky pozemok je nula eur...
Absolutna stopka, nechapem ako o tom vobec mozes uvazovat, myslim ze odpoved vies len sa ti nepaci a hladas nejake nadeje, pravda ale je, ze toto je vysoko rizikove
@anonym_autor " časom sa vybaví", tak by som mu povedala, že keď bude doriešenie, nech dôjde s LV a ja pozemok kúpim. Cena je preto dobrá, lebo na pozemku je ZÁSADNÝ problém.
@anonym_8e098b len pozor, je dôležité ako to súd vyhodnotí. ak ty uzatvoríš prístup do nejakej chatárskej oblasti - po x rokoch, chatári ťa určite na súd dajú. Na tvojom mieste by som nebola až tak istá s výhrou.
@anonym_c8029
A ako by to mohol súd vyhodnotiť keď som ja 100% vlastníkom pozemkov? Oni majú cierne stavby a pozemky bez prístupu vedené ako orne pôdy, nie záhrady. Oficiálne-neoficiálna prístupová ceste kedysi viedla cez pozemky slovenského pozemkového fondu kde mali aj do polovice asfaltovu cestu ale lesáci tam dali rampu a tým pádom im odrezali prístup. Čo sa týka právnej stránky som v pohode, co sa týka stavebného uradu je všetko ne mojej strane rovnako aj porada s právnikom ktorý ma v tomto 40r prax mi potvrdila, že som v práve ja. Spodný pozemok cez ktorý prechádzajú je oplotený, to že oni si otvoria bránku a prejdú cez neho 50m a výjdu cez zadnú bránku na ďalší môj pozemok je vlastne neoprávnený vstup na cudzí majetok. Môžu skúšať otvárať iné bránky, možno cez niektorú prejdú.
To ze sucasny majitel roky tadial chodi neznamena, ze aj ty budes moct. Mozno ma len so susedom dobre vztahy a tebe to nemusi povolit. Do toho by som nesla.
Nie, nikdy. My máme veľký pozemok, projekt, a všetko je nám to na tri veci, lebo nemáme poriešený prístup a nedá sa, lebo okolité pozemky nepustia (a to nám treba len pol metra! Predstav si, koľko treba tebe). Nedostali sme stavebné a nie, nevyrieši sa to, lebo to riešime už veľa veľa rokov.
Môžeme si tam akurát tak sadiť zemiaky a nie stavať dom 🙃
Určite nie. A k tomu, že sa niečo časom vyrieši... Keď sme pozerali bývanie, pozemok, nasľubovali nám cestu, čo sa bude už na jar stavať, siete, Lidl a čo ja viem čo. Vieš, čo je z toho dnes po pár rokoch? Veľké guľové. PS: Pozemok sme nekúpili.
@anonym_8e098b
Nemysli ze si vyhrala ked to bolo pouzivane dost dlho
"Vydržanie práva prechoduPrávo prechodu je možné aj vydržať, avšak podmienky sú veľmi prísne. Musíte preukázať, že:Ste nepretržite 10 rokov vykonávali právo prechodu (užívali cestu).Ste po celú dobu boli v tzv. dobrej viere, že vám právo prechodu patrí a pozemok riadne užívate.Upozornenie: Vydržanie v súčasnosti podlieha prísnejšiemu schvaľovaniu – o potvrdení vydržania už nerozhodujú notári, ale súd, ktorý dôkladne preveruje všetky okolnosti a námietky pôvodného majiteľa."
@anonym_c8029
A ako by to mohol súd vyhodnotiť keď som ja 100% vlastníkom pozemkov? Oni majú cierne stavby a pozemky bez prístupu vedené ako orne pôdy, nie záhrady. Oficiálne-neoficiálna prístupová ceste kedysi viedla cez pozemky slovenského pozemkového fondu kde mali aj do polovice asfaltovu cestu ale lesáci tam dali rampu a tým pádom im odrezali prístup. Čo sa týka právnej stránky som v pohode, co sa týka stavebného uradu je všetko ne mojej strane rovnako aj porada s právnikom ktorý ma v tomto 40r prax mi potvrdila, že som v práve ja. Spodný pozemok cez ktorý prechádzajú je oplotený, to že oni si otvoria bránku a prejdú cez neho 50m a výjdu cez zadnú bránku na ďalší môj pozemok je vlastne neoprávnený vstup na cudzí majetok. Môžu skúšať otvárať iné bránky, možno cez niektorú prejdú.
@anonym_8e098b nik ti pravo neberie, ale sudy sa mozu tahat velmi dlho a tym stopnu aj tvoje plany
@anonym_8e098b
Nemysli ze si vyhrala ked to bolo pouzivane dost dlho
"Vydržanie práva prechoduPrávo prechodu je možné aj vydržať, avšak podmienky sú veľmi prísne. Musíte preukázať, že:Ste nepretržite 10 rokov vykonávali právo prechodu (užívali cestu).Ste po celú dobu boli v tzv. dobrej viere, že vám právo prechodu patrí a pozemok riadne užívate.Upozornenie: Vydržanie v súčasnosti podlieha prísnejšiemu schvaľovaniu – o potvrdení vydržania už nerozhodujú notári, ale súd, ktorý dôkladne preveruje všetky okolnosti a námietky pôvodného majiteľa."
@anonym_a525e5 tak sa môžu súdiť s slovenským pozemkovom fondom kadiaľ im vedie cesta, cez môj pozemok im súd neschváli cestu a aj keď na dobre slovo užívali pozemok ktorý im sused povolil, ja som im nikdy povolenie prechádzať cez môj pozemok nedala, doknoca aj poľnohospodári s nimi mali problém keďže im tam zavádzali aj počas kosenia či balíkovania. Nemôže si niekto nárokovať na niečo čo nie je jeho a ak budú chcieť, predám im časť na prístup, ale za cenu stavebného pozemku. Ale zbytočne sa ty do mna obuvas, ja ti o pár mesiacov môžem napísať ako som dopadla ale keďže tam mám 25tis m2 a dokúpila som si 400m2 ako prístup za dosť veľa peňazí, tak nemôže niekto očakávať že to prenechám cudzím ľudom. Ja som len odpovedala autorke že aj toto sa môže stať. Ja nepotrebujem rady z koníka, ja si ich pytam od úradov a právnikov.
@anonym_8e098b nik ti pravo neberie, ale sudy sa mozu tahat velmi dlho a tym stopnu aj tvoje plany
@natalka13 vôbec nevadi. To sú plány dobuducna, chcem to pre syna nie pre seba, ja sa neponáhľam ale do budúcna to chcem vysporiadať.
Určite nie. A k tomu, že sa niečo časom vyrieši... Keď sme pozerali bývanie, pozemok, nasľubovali nám cestu, čo sa bude už na jar stavať, siete, Lidl a čo ja viem čo. Vieš, čo je z toho dnes po pár rokoch? Veľké guľové. PS: Pozemok sme nekúpili.
@anonym_40808c nám tak isto. rýchlo robte, lebo ideme asfaltovať cestu - OU.
vieš čo máme doteraz? Bývame tu už viac ako 10 r a vyasfaltovanej cesty nikde. makadám sme si vysypali aj so susedmi.
To sú tie "investičné " pozemky. Milujem tieto popisy v inzerátoch. To už jed vidím viem, že je to pozemok s nulovou hodnotou, na ktorom chce niekto trhnut nereálne peniaze.
Ak nebude problém to vybaviť, nech to vybaví. A potom, keď bude všetko v poriadku a legálne, to kúpim. Ale asi, keby to bolo tak jednoduché, najprv by to predávajúci urobil a predával drahšie.
Bez sietí a prístupu by som nič nekupovala a to v týchto veciach viem chodiť trošku viac ako bežný človek.
Ako tu bolo vyššie písané, nedostaneš ani stavebko ako hypotéku.
A preto je nepredany, aj ked ma dobru cenu
Tu mas odpoved
@anonym_8e098b maju aj inu moznost pristupu?

Ja nie. Dnes to je "už roky sa tadiaľ chodí" a zajtra rampa a zákaz vstupu na cudzí pozemok. Prípadne roky naťahovania sa po súdoch.