Choroba ruky, nohy, ústa - skúsenosti

zuz1978
26. okt 2016

Moj maly v sobotu na vecer z nicoho nic strasne zateplotoval. Trvalo to takmer tri dni, na druhy den uz ale som si vsimla, ze sa zacina vyhadzat. Najprv ale na trupe (z coho som si myslela, ze to bude skor ta 6.choroba) a potom na nozke, uskach, na ruke a vcera uz aj okolo ust. No najhorsie su tie nozky. Na prstekoch ma pluzgiere, medzi prstami zacervenanie, suche dokonca za jednym prstekom aj popraskane miesto. Lekar mi povedal, ze si najprv myslel, ze je to ta choroba ruka noha usta alebo 6.choroba ale tie nozky ho zarazili, vraj este take nevidel ☹ Zobral vyter z nozicky, takze zajtra budu z toho vysledky. Spravil aj CRP test, pretoze podla nozky sa mu to nezdalo virusove, skor mozno bakterialna infekcia ale vysledky boli negativne, takze je to predsa virus. Prosim vas nema niekto take alebo podobne skusenosti? Dakujem

lalia123
26. okt 2016

Ahoj, my sme mali 2x po sebe ruka, noha, usta. Vysyp na nozickach bol len velmi mierny, len take, akoby bolo poprhlena. Teplotovala strasne, tak, co sme boli na pohotovosti, nevedeli sme jej to zrazit nicim...ani zabaly, ani prekryvanie Ibuprofenu s Panadolom. Ale - ako prislo, tak odislo, za 3 dni cca bolo dobre. Nam definitivne doktor potvrdil diagnozu, ked jej nasiel v ustach aft. Lebo tak choroba sa prejavuje vysypom v postupnosti - ruka, noha a nakoniec usta. Malá mala afty na nadkrcnym oblukom, doktor jej to nasiel pomocou baterky, ja som ju doma obzerala a nenasla som. Takze u nas takto....drzim palce.

Ale citala som, ze dospeli maju velmi zly priebeh, ze vysyp na nohach je tak silny, ze nemozu chodit.

zuz1978
autor
26. okt 2016

@lalia123 mali ste 2x? To by sa vraj nemalo vracat ci hej?

adalea
26. okt 2016

Moja dcera ho prekonala pred 2 týždňami, ale na trupe vyrážky nemala. Najprv sa sťažovala, že ju bolí v pusinke, okolo úst mala vyrážky. V ústach mala afty a teplotu 38,5, tá po paralene klesla a už nevystúpila. Na druhý deň sa jej urobili vyráźky na dlaniach a prstoch a iba 2 vodové pupáky na rúčke. Nohy nemala našťastie vyhádzané vôbec. Tie ústa trvali asi 4 dni, nemohla jesť, plakala, že to bolí. Potom sa to začala zlepšovať a ruky sa jej nakoniec ošúpali. Také hrozné vyrážky ako tvoj malý nemala, ale Dr. nám hovorila, že má veľmi miernu formu, že väčšinou to býva oveľa horšie. Okolo pusinky sa jej to trochu zapálilo a Dr. nám predpísala framycoin masť, krásne sa jej to zahojilo.

aduskah
26. okt 2016

Moj prostredny mal ruky, nohy usta, najhorsie mal vyhadzane chodidla, dlane a neviem preco ritku. Boli to pluzgiere. Najhorsie bolo, ze po niekolkych tyzdnoch sa mu este aj zacali akoby supat nechty. Potom to konecne zmizlo. Na zaciatku bol moj prvy dojem ze je strasne dostipany od komarov, potom sa spravili tie pluzgiere.

zuz1978
autor
26. okt 2016

@adalea a nevies nahodou, ze dokedy je infekcny?

zuz1978
autor
26. okt 2016

@aduskah mimochodom ak uz nie su teploty, moze ist von? Na to som sa zabudla lekara opytat.

adalea
26. okt 2016

@zuz1978 vraj dovtedy, kým má vyrážky má byť dieťa doma. Tým, že malá mala miernu formu, sme keď sa jej začali vyrážky vysušovať, sme išli von, ale len do obchodu a tak do škôlky išla len teraz v pondelok po 2 týždňoch. Som zvedavá, kedy zas niečo odtiaľ dovlečie 🤔

zuz1978
autor
26. okt 2016

@adalea vsak to, myslim si, ze aj naš to schytal v skolke. Ja sa nato opytam doktorky zajtra. Mozno ked uz nebude mat vyrazky tak potom. Vraj za 3-4 dni by to malo zmyznut, ci nie?

adalea
26. okt 2016

@zuz1978 našej to trvalo asi týždeň, potom sa jej tie vyrážky začali vysúšať a pomaly miznúť. Tak sme už začali chodiť von.

gabusik
26. okt 2016

My sme to tiez mali nedavno a tiez uz druhy krat, mne doktorka povedala, ze moze ist do skolky aj ked ma este pupaky, ze to dlho trva kym zmiznu, tak sme boli doma tyzden.

llaurita
26. okt 2016

@zuz1978 Moj bol infekcny tyzden, v sobotu mal 1x teplotu vysoku 40, cely nasl. tyzden nechodil do skolky. Ked uz nemal teplotu, chodili sme normalne von, ale nie medzi deti... Vyrazky mu zmizli koncom tyzdna a na dalsi tyzden isiel normalne do skolky, uz bol uplne fit 🙂

lalia123
26. okt 2016

@zuz1978 vraj sa môže opakovať a je to silne infekčné. Aj my sme sa na to pýtali, ze či to môže mat dvakrát po sebe, Doki tvrdil, ze určite, ze sa to môže opakovať. Raz na konci leta, potom niekedy v októbri. ..a mám pocit, ze dva roky dozadu to bolo v BA veľmi rozšírené okolo novembra, dávali to vtedy aj v správach.

zuz1978
autor
27. okt 2016

Teraz mam najvacsie obavy, ze dnes uz aj mna boli hrdlo a manzel tvdi ze ma uzliny zdurene. Ked vsetci zalahneme tak to bude super ☹ Lenze potom čo, zas to moze maly schytat naspat od nas? Dnes sa na to musim spytat lekara.

sylvya
10. nov 2016

už sme zistili i my aká je toto diagnoza. Išli sme k lekárke s tým že mame druhy den horúčky 38,5 a ženechce papať, dala nam antibiotika že ma zápal hrdla. rano na 3 deň bol hrozne vysipaný okolo úst ,ruky najviac od laktov po prsty, nohy menej a chodidla najhoršie obyšli ústa a ruky, same pluzgieriky. Máme to 4 den a je to stále hrozne neviem kedy to bude ustupovať s tým že mame diagnozu imunodeficit je to o to horšie a do toho všetkeho nam vyšiel výter z krku že máme balcil hemofilus a vraj na ten sa nič nedáva že sme na to očkovaný. ☹

jajuska13
14. jún 2018

@sylvya ahoj a tie antibiotika ste do užívali celé napriek tomu, že mal ten vírus? Boli asi zbytočne

sylvya
15. jún 2018

@jajuska13 hned nam ich vysadila ked sa vyhadzal. Lebo sa uz prislo na to co to je. Takze ich bral 2 dni

janifer
22. aug 2019

na Hemofila antibiotika pomahaju, nas starsi bol s nim v nemocnici a tam som sa tiez ohradila, ze ved je ockovany... ano ale len na jeden najnebezpecnejsi kmen. Z beznych krvnych testov neodhalia, ktory kmen to je... to zisti jediny labak v SR, neviem uz kde... ale tam to posielaju len v pripade komplikacii. A teda jemu zabral Zinnat hned po prvej davke sa mu polepsilo. Dovtedy 40 horucky a zabaly sme davali, tyzden v nemocke, kym boli vysledky vyterov